tisdag 28 april 2020

Kampen för lite personlig integritet

Dumt att ta den personliga integriteten och en väl fungerande demokrati för självklar
George Orwell skulle vara både chockad och förfasad över dagens övervakningssamhälle. Han beskrev i sin bok, "1984" publicerades 1949 och beskrev ett samhälle som han, och många med honom såg som skrämmande. Idag lever vi människor i ett övervakningssamhälle som är betydligt kraftfullare än vad hans fantasi klarade av att föreställa sig. Den tekniska utvecklingen är på många sätt fantastisk men tveklöst borde i vart fall demokratiskt inriktade stater och samarbetsorganisationer bli ännu bättre på att försvara mer av den personliga integritet som borde vara rimlig. Det är naivt att tro att denna individuella övervakning inte kan hamna i mycket farliga händer och att den används på fruktansvärda sätt.
https://en.wikipedia.org/wiki/Nineteen_Eighty-Four

Jennifer Wegerup skriver en läsvärd krönika i Expressen om att det är viktigt att inte låta integritetsövergreppen gå överstyr. Självklart ska vi bekämpa terrorism, grov brottslighet och allvarliga sjukdomar men det får inte bli till priset av ett totalt övervakningssamhälle där allt vi gör lätt kan spåras även av onda krafter.

"Jag hade redan fyllt i en uppsjö dokument, visat mina arbetsintyg från SVT. Ändå var det oklart om jag skulle få lov att gå ombord mot Rom. Stämplar och papper, som i gamla (inte goda) tider. Barndomens minnen från passkontroller, spärrar, misstänksamhet, hinder – även i Europa, där vi nu vant oss vid att röra oss fritt, ohämmat."

"Ur rädslan föds diktaturen, om än bara tillfälligt – eller inte. Ett av de sätt man nu vill använda för att övervaka medborgarna är att kontrollera oss via appar. Har du gått dit du inte får? Mött en covid 19-smittad på din väg? Storebror ser dig, version 2020. Förvisso är vi redan kontrollerade via våra mobiltelefoner, av allt från företag till underrättelsetjänster, i den mån vi är intressanta nog. Att sanktionera statlig övervakning är ändå något helt annat, pandemi eller ej. För den som är född fri, som de flesta svenskar och européer, är friheten självklar, demokratin likaså." 
https://www.expressen.se/kronikorer/jennifer-wegerup/nu-vill-man-overvaka-oss-storebror-ser-dig-version-2020/
Även UNT skriver på sin ledare idag hur viktigt det är att ta integritetskampen på betydligt större allvar. Som sagt, George Orwells fantasi räckte inte till för att förutse hur illa det blivit redan idag.

"Trenden i (väst)världen är tydlig: vi går mot alltmer övervakning och allt mindre rätt till privatliv. Från den första april i år har polisen möjlighet att använda sig av hemlig dataavläsning när brott misstänks, genom att “hacka” sig in i datorer, mobiler eller surfplattor (SVT 19/1). Från och med första januari i år behöver polisen dessutom inte ansöka om tillstånd för att sätta upp övervakningskameror på allmän plats. Datalagringsdirektivet som gick igenom förra året kräver dessutom att alla teleoperatörer lagrar elektronisk information för polisen att kunna använda. Det kan exempelvis handla om vem du talat med, hur länge ert samtal pågått och var du befann dig när du talade i telefonen." 
https://www.unt.se/nyheter/nar-coronan-ar-over-finns-overvakningen-kvar-5559294.aspx

Dagens besvikelse
Lena Hallengren, Socialminister. Nej, regeringen har inte imponerat. Särskilt den flummiga kommunikationen är bekymmersam.
https://www.di.se/nyheter/socialministerns-kaxiga-svar-om-krishanteringen-vi-har-legat-manga-steg-fore/

Dagens stjärna
Johan Hakelius. Ja, det finns goda skäl att undra hur så många som kallar sig liberala kan gå så snett. Intressant att liberala krafter gått så snett i Sverige. ”In Sweeeden...” som Trump säger.

”Men märker ni inte hur ett randproblem, som antagligen går att lösa, används som argument mot fri rörlighet inom det egna landet? Märker ni inte skevheterna i proportioner? Hälften av er, kanske fler, gör antagligen inte det. Ni tycker inte att det är något konstigt med det här. Desperata tider kräver desperata åtgärder.”

”Nu kommer kraven på att vi bör behandlas som Ivan Pavlov behandlade sina betingade hundar. Centimetrar. Skärp tonen. Regler. Stimuli och respons. När staten ringer i klockan ska vi salivera. Ligg. Sitt. Mask på. Mask av. Ett steg vänster. Ett steg höger. Mittåt! Och vi fortsätter att sjunka.”
https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/upplysta-liberaler-slass-for-inskrankta-rattigheter/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar