onsdag 1 april 2020

EU ett samarbete med stora problem

Kortsiktighet och långsiktighet
Ett samhälle som vill vara framgångsrikt mer än här och nu måste tänka, och agera, både kortsiktigt och långsiktigt. Ett samhälle som byggs upp av människor från skilda kulturer och från delar med egna starka kapitalister måste skapa spelregler som alla respekterar och som skapar utvecklingskraft istället för stagnation. EU projektet har nu i Coronakrisen tydligt, och återigen, lärt oss hur egennyttiga EUs länder är samt att den gemensamma strukturen inte kan bidra till att 1+1+1... blir mer än varje del för sig. Personligen tycker jag det är en besvikelse då jag är övertygad om att EU har  en större roll än som förhandlingspart i frihandelsförhandlingar att spela. Geopolitiskt är ett betydligt bättre EU samarbete än nu viktigt för att vara i närheten av att balansera USA och Kinas maktpositioner. Det ligger i våra Europeiska intressen. Samtidigt visade Storbritannien tydligt att många krafter verkar för att Europasamarbetet ska försvagas. Samarbetet handlar bland annat om säkerhetssamarbete mot fientlig krigsmakt och mot internationell organiserad brottslighet.
https://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/europeiska-unionen-eu

Vad är Stockholm, och Sverige, i ett EU perspektiv? Kan Stockholm jämföras med Umeå, och Sverige med Jämtland, om vi försöker tänka oss hur övriga EU ser på Stockholm och Sverige? En sak är säker och det är att Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien ser oss som det lilla nordiska folk vi är. Det innebär inte att vi inte respekteras. Det innebär att vi är endast 10 miljoner invånare i ett stort land långt uppe i norr. Ett land i stort behov av internationell handel. Så till den grad beroende av handel att vi under många, många år gjort affärer med regimer som är långt ifrån de ideal som våra värderingar uttryckta i Sveriges rikes lag ger uttryck för. Hur har EU-samarbetet levererat under Coronakrisen? Har EU länder hjälpt varandra? Har frihandeln med fria rörelser av gods mellan EU-länderna fungerat? Är det rimligt att Portugals premiärminister efterlyser medmänsklighet från till exempel Holland och Tyskland när de tycker att Portugal och andra sydländer borde ha "sparat i ladorna" under bättre tider? Har stängning efter stängning av land föregåtts av samtal mellan EU-ländernas företrädare? Har EUs smittskyddsmyndighet (som finns i Sverige) fått något gehör för gemensamma ansträngningar mot Covid-19? En sak är helt säker, italienarna fick ingen hjälp att bekämpa Covid-19 när de bad om den.
https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/utrikes/italien-delar-ut-miljarder-i-stod-manga-lider

Håkan Boström, GP, skriver väl om hur illa det klingar att nu skrika "varg" när man tidigare i liberalismens anda förordat produktion och annat där det är billigast och bäst. När politiken blir ideologisk och kortsiktig istället för pragmatiskt ansvarsfull blir resultaten långsiktigt inte som man önskar. "Kina är nu så starkt att landet utan problem kan avfärda sina kritiker. Chansen att villkora Kinas inträde i det globala ekonomiska systemet har gått oss förbi. Delvis beror det på ett stort mått av naivitet från de som allra mest propagerat för frihandel med Kina."

"Frihandel är i regel bra för alla inblandade. Men vill man värna handeln kan man inte bortse från dess maktpolitiska sida. Det blir svårare att försvara fri- och rättigheter om man sätter sig i beroendeställning till en diktatur."


"Men Hökmark tillhör samtidigt dem som, med förvisso goda avsikter, länge drivit på för den frihandelsordning där Kina växt sig starkt. För medan den globala handeln lyft stora delar av av Öst- och Sydostasien ur fattigdom har den samtidigt missbrukats och misshandlats av just Kina. Detta är något som frihandelsvänner haft svårt att hantera."
"Hökmark är förstås inte omedveten om att Kinas statsstödda företag inte agerar på samma villkor som konkurrenterna i väst – eller att det finns politiska motiv bakom Kinas allt större direktinvesteringar utomlands. Men Hökmarks prioritering har alltid varit att bevara frihandeln, snarare än realpolitiska överväganden. Det politiska perspektivet har setts som grus i maskineriet. Men för Kina har frihandeln, tillsammans med välståndsökningen, varit just en politisk hävstång."
"Det är inte en uppmaning till självcensur att påtala sådana realiteter. När vi satt oss i en beroendeställning till Kina så har vi redan tummat på vår frihet och vårt handlingsutrymme. Ord måste backas upp av resurser. Annars blir de bara fraser. Slutsatsen är inte att vi ska sluta med frihandel. Krisen har snarast visat på vikten av internationellt samarbete. Men den har onekligen tydliggjort att såväl Sverige som EU är sårbart – och att något måste göras åt det."
https://www.gp.se/ledare/d%C3%A4rf%C3%B6r-klingar-h%C3%B6kmarks-kina-kritik-tunt-1.25828846

De senaste dagarna märks allt mer upprördhet bland svenskarna över många EU parlamentarikers girighet. EU-regler har ställt in krav på traditionell närvaro och möjliggjort digital närvaro. Trots att parlamentarikerna har höga grundarvoden för sina uppdrag har de även schablonersättningar per mötestillfälle för att finansiera boendekostnader, mat och tvätt. Man kan tycka att det ska vara självklart att inte begära ut den schablonersättningen per möte om man deltar hemifrån. Tyvärr är inte det självklart för många som är EU-parlamentariker.
https://www.europarl.europa.eu/news/sv/faq/14/sammanfattning-av-ersattningar
Och är det möjligt för EU att skapa den gemensamma kraft som behövs i ljuset av de stora värderingsskillnader som idag finns bland medlemsländerna? Precis som Boström ovan lyfter fram hur politiker tidigare, av handelsintressen, struntat i riskerna med att kraftigt stärka diktaturer blev  utökningen av EU österut inte så lyckat. Med dagens styrsystem för EU är det för lätt för främmande makt att ständigt förstöra för EU genom att starkt påverka något eller några av dagens medlemsländer. Jag har sagt det förr, jag säger det igen, dela upp Europa i två unioner istället för en. Då kanske Storbritannien vill vara med i samma som Sverige.
https://www.expressen.se/ledare/inte-en-euro-ska-ga-till-diktaturens-ungern/

Dagens besvikelse
Det Europeiska samarbetet fungerar inte tillräckligt bra. Ylva Nilsson, Expressen, ger målande beskrivningar av bristande samarbetsförmåga. Men i ekonomiskt bistra tider kan ändå alla EU politiker glädjas åt väldigt generösa ersättningar.
https://www.europaportalen.se/2019/05/stor-ekonomisk-skillnad-mellan-eu-parlamentariker-och-riksdagsledamot

”Italiens desperata vädjan om stöd fick nobben. Solidaritet är inte något som faller sig naturligt för EU:s politiska elit.”

”Gränsbommar mot andra EU-länder så att lastbilar med mat och medicin inte kommer fram? Kommissionen riggar ett system för enkel passage. Alla (rika) EU-länder häller pengastöd över sitt näringsliv trots statstödsförbud? No problem, förbudet upphävs för tillfället. Kris är kris, nöden har ingen lag och så vidare.”

”Men att tänka nytt, att tänka om, stod inte på dagordningen när presidenter och premiärministrar möttes virtuellt på torsdagen för att prata om de ekonomiska konsekvenserna. Flera länder har frusit sina ekonomier, skickat hem arbetarna, förbjudit aktiviteter för okänd tidsrymd. Det här är en kris av okända mått.”
https://www.expressen.se/ledare/ylva-nilsson/eu-ledare-akut-lage-asch-vi-hors-om-ett-par-veckor/

Dagens stjärna
Anna Dahlberg. Det är klokt att inte uttala sig tvärsäkert kopplat till Coronakrisen. Eller något alls. Med väl underbyggt tyckande kan det ändå bli kvalificerat tyckande. VARFÖR använder inte all personal inom hemtjänsten munskydd? Uselt! Oacceptabelt! I Österrike får man nu inte ens gå och handla utan munskydd för att minska smittspridningsriskerna. Tror du våra invånare med rätt till hemtjänst tillhör riskgrupperna????? Gör om! Gör rätt!

”För egen del brukar jag tänka att svårigheten inte består i själva tyckandet. Utmaningen ligger i stället i att få fram ett tillräckligt bra beslutsunderlag. När det är svårt att ta ställning till ett nytt politiskt förslag, exempelvis, beror det oftast på att jag inte vet allt som jag behöver veta för att bilda mig en kvalificerad uppfattning. Hur ser nuläget ut? Vilka konsekvenser får förslaget i fråga? Vilka alternativa vägar finns det?”
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/jag-tanker-inte-latsas-att-jag-ar-tvarsaker/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar