torsdag 23 april 2020

Globaliseringen positiv

Heja Uppsala och heja Sverige
Om din familj, ditt bostadssamhälle och det land du bor i inte är fyllt med vidrigheter, dålig respekt mellan människor och saknar framtidstro är det märkligt att inte känna stolthet över dessa delar av din identitet. Din familjebakgrund är som den är vare sig du gillar det eller ej. Du kan alltid flytta ifrån ditt närsamhälle och söka lyckan på annan plats. Om det går kan du också försöka emigrera om du fått nog av Sverige som nationell bas. Personligen kan jag tycka att det är varje invånares skyldighet att bidra till det gemensamma bästa. Inga andra gör det åt oss. Samtidigt som jag tycker att positiv lokal- och nations patriotism är positiv är jag en globalist. Jag är helt övertygad om att globala utbyten och samarbeten, i alla dess former, gör våra enskilda liv rikare och stärker mänskligheten. Självklart behöver beredskapsförmågan inkluderas på ett modernt sätt i lokalsamhällens utformning. Självklart behöver finansvärldens och de extremt rikas tillgångar spridas mer rättvist. I övrigt ska vi fortsätta att utveckla en så gemensam värld som möjligt. Allt annat leder oss fel.

Jag tycker att Göran Värmby, GP, går fel i sin prognos om vad som nu händer inom världshandeln som en konsekvens av Coronakrisen. Självklart kommer äntligen beredskapslager och bättre självförsörjningsförmåga bli ett faktum. Det går dock att kombinera med stora globala affärsrelationer och komplexa logistiksystem i alla miljoner värdekedjor som finns. Och att inte fatta att det är globaliseringen som gjort miljarder människor på kort tid till medelklass är inte särskilt imponerande. Det är den extremt växande finansbranschen, ofta mycket kortsiktig, som har drivit fram de konflikter som idag råder till exempel mellan USA och Kina. Kortsiktiga intressen på finansmarknaden visade sig till sist inte rimma väl med USAs ambition att vilja vara världens största supermakt.

"En annan effekt som nu blir uppenbar är sårbarheten i långa komplicerade leverantörskedjor inom såväl näringsliv som offentlig sektor. Av kostnadsskäl har mängder av företag och deras underleverantörer sedan flera decennier flyttat sina verksamheter till låglöneländer. Leverantörer av olika delar och tjänster till en vara/produkt ligger utspridda i olika världsdelar. Sårbarheten gäller de flesta branscher från livsmedel, vattenrening och kläder till elektronik/IT och verkstadsindustri. Fisk fångas i Norge, fraktas till Vietnam där den rensas, skickas tillbaka till Norge där den paketeras för vidare transport till svenska butiker. Ett fordon kan innehålla mer än 20 000 delar från tusentals olika underleverantörer i ett 40-tal olika länder med många komplicerade leveranskedjor."
"Hela denna situation kan sammanfattas med orden ekonomisk globalisering, vilket har lett till en mycket omfattande miljöförstöring i låglöneländerna. Ett exempel är Indien med ca 75 procent av sina floder och sjöar förstörda av föroreningar, inte minst från läkemedelsindustrin."
"Den knäck som globaliseringen nu fått genom Coronakrisen, vars slut vi ännu inte har sett, kommer med all sannolikhet att leda till nya lösningar. Strategier där leveranssäkerhet, beredskapslager och självförsörjning prioriteras. Det innebär att man vill ha ökad närhet till och kontroll av råvaror och underleverantörer."
https://www.gp.se/ledare/nu-skakar-globaliseringens-fundament-1.26897909
Dagens besvikelse
Myndigheter som inte agerar helt i linje med sina uppdrag, gällande lagstiftning och breda vetenskapliga slutsatser. Svensk migrations- och socialpolitik har inte imponerat de senaste +10 åren. Inte heller stora delar av relaterad myndighetsutövning. Det har drabbat enskilda lokala samhällen och hela Sverige hårt.

”Men i frågan om de apatiska barnen verkar myndigheten ha tagit större intryck av dagsdebatten än forskningsläget. För sju år sedan strök man en mening i sin vägledning för vård av apatiska barn där det stod att vårdgivare skulle ”beakta” möjligheten att det handlade om manipulation.”


”I Barnkonventionens Sverige verkar rädslan att bli utmålad som rasist ha varit större än viljan att ge de drabbade barnen vård enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. När Statens beredning för medicinsk och social utvärdering tidigare i år utvärderade diagnosen uppgivenhetssyndrom drog man slutsatsen att det inte finns något vetenskapligt underlag för den överhuvudtaget. Frågan är hur många barn som tvingats spela apatiska och därmed fått sin uppväxt förstörd av den missriktade välviljan.”
https://www.expressen.se/ledare/uppdrag-granskning-sagas-nu-maste-aven-staten-granskas/

Dagens stjärna
Thomas Gür. Om betydligt fler än nu inser att de så kallade enkla jobben inte är en räddning för väldigt många människor i utanförskap, och med mycket låg utbildning, blir arbetsmarknadsdebatten  mer meningsfull. Dessutom kommer väldigt många av dagens arbetsuppgifter rationaliseras bort med hjälp av artificiell intelligens och robotik. Det svenska samhället kommer inte klara av att försvara det generella välståndet om mängden invånare som inte är självförsörjande fortsätter att öka.

”Trots att vi sedan årtionden har ett utanförskap som omfattar hundratusentals människor, främst invandrare, har vi likväl behövt importera säsongsarbetskraft.”

”Vi har byggt och underhållit ett system där personer i Sverige kan vara utanför arbetsmarknaden och ändå försörjas av det allmänna, parallellt med arbetskraftsbrist i ekonomin. Argumentet att arbetslösa i Sveriges tätorter inte skulle kunna ta sig dit där de svenska lantbruken finns, håller inte – Ukraina eller Serbien ligger trots allt ännu längre bort.”

”Detta visar också att förslagen, främst numera från Centerpartiet, om att minska utanförskapet genom att skapa fler enkla jobb, dessutom ofta framförda med pläderingar för fortsatt hög invandring, saknar verklighetskontakt (läs ”är fria fantasier”).”


”Och det vore inte ens önskvärt. En ekonomi som ska avkasta tillräckligt för att bekosta alla privata och offentliga tjänster kan inte gå runt på enkla, alltså lågproduktiva, arbeten. Vi har sålunda ställt till det rejält för oss. Men epidemin orsakar inte felen. Den blottlägger dem bara.”
https://www.gp.se/ledare/coronan-avslöjar-myten-om-de-enkla-jobben-1.27032556

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar