tisdag 14 april 2020

Långa friska liv

Promenera, dansa och simma mera
Visst kan vi redan nu uttrycka kraftig besvikelse över att våra äldsta invånare inte skyddats bättre i Coronatider. Särskilt förbannade kan vi bli av att det nu anses ha gått så långt att äldre mycket svaga på särskilda äldreboende inte ens kan få lindrande medicin i livets absoluta slutskede. Har man Corona handlar det om att slippa avsluta livet som om man drunknar. Vi som bryr oss får samla information om verklig fakta från äldreomsorgen och använda dem ansvarsfullt när Coronakrisen ska utvärderas. Sen är sen nu är nu. Vad kan vi göra nu för att öka chanserna till ett långt och friskt liv? Vi kan alla göra lite mer för att må bättre utan att det innebär ett tråkigt liv.

Goda vanor som lägger bra grunder för långa friska liv, och liv där det är enklare att lära sig nya saker, måste framförallt byggas upp i unga år. Vi föräldrar och skolan har ett särskilt ansvar att bidra till detta. Särskilt ska vi uppmuntra till vardagsmotion och någon form av engagemang i en förening där man rör mycket på sig.
Karin Pihl, GP, börjar bli en ny favorit bland ledarskribenterna i Sverige. Hon skriver bra och tar ofta i större frågor som behöver bättre problemlösningsfokus. Att människans livsvillkor förändrats så kraftigt från att arbeta varje dag fysiskt till att behöva anstränga sig på egen tid för att få tillräckligt med fysisk aktivitet är en mycket stor förändring. Under tre miljoner år har homosapiens fått anstränga sig fysiskt för att överleva dag från dag. Det är bara de senaste femtio åren som den verkligheten kraftigt förändrats. Det gäller att ta den omställningen på större allvar i en tid där vi också får i oss kopiösa mängder socker och sötningsmedel.

"Vardagen innehåller många tillfällen då man motionerar men inte tänker på det. Bära tunga kassar från mataffären, springa till bussen, promenera från spårvagnens hållplats till arbetsplatsen. Tio minuters promenad till lunchrestaurangen och tio tillbaka. Kanske cyklar man till jobbet. Men för många kontorsarbetare är allt det där på paus. Alla som kan uppmanas att jobba hemma. Med ens blir man stillasittande större delen av dygnet."

"Att sitta still dag ut och dag in är inte bra. Det kan till och med vara farligt. Motion är däremot en god investering i sin egen hälsa. Den som regelbundet motionerar löper en mindre risk för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar och livsstilsrelaterade sjukdomar som fetma och typ 2-diabetes. Dessutom stärker motion immunförsvaret och bidrar till att sänka stresshormoner. De flesta vet detta. Ändå är vi svenskar inte så fysiskt aktiva som vi borde. Brist på motion och ohälsosam kost är ett av de största folkhälsoproblemen – större än rökning. Inte ens tio procent av befolkningen röker dagligen. Värre är det med konditionen. Nästan hälften av den vuxna befolkningen har då dålig syreupptagningsförmåga att det är hälsovådligt, visar en studie från Gymnastik- och idrottshögskolan."
https://www.gp.se/ledare/dansa-i-k%C3%B6ket-och-g%C3%B6r-din-h%C3%A4lsa-en-tj%C3%A4nst-1.26338173
Dagens besvikelse
Vi går fort mot en djup lågkonjunktur. Det är inte bara höga tal av permitteringar utan också arbetslösheten ökar kraftigt. Den som tyckte att vi hade integrationsproblem tidigare kommer att få se ännu större problem nu. Tyvärr behövs nya politiska ledningar lokalt och nationellt för att klara av att driva igenom de reformer som krävs för att inom några år ha ställt om Sverige till ett konkurrenskraftigt och attraktivt samhälle igen. En reform som kan göra stor positiv folkhälsonytta när många är arbetslösa är en modern kampanj liknande den framgångsrika "Håll Sverige Rent" till "Håll Sverige Friskt" och uppmuntra alla att mycket mer promenera, cykla, dansa och simma.
https://www.expressen.se/dinapengar/just-nu-arbetslosheten-rusar-nya-skracksiffror/

Dagens stjärna
Anne-Marie Lindgren. Jag tycker att hon ofta tycker kloka saker. Det är alltid positivt att försöka vara så många som möjligt som samarbetar för att prestera gemensamma framgångar. Lindgren är politisk ideolog för Socialdemokraterna. Allt de tycker är självklart inte dåligt. Även om samarbete alltid är att föredra före konflikt är verbala konflikter en viktig del av politikens uppgift. Konflikter som syns genom sakpolitiska debatter istället för genom väpnade konflikter. Om vi alla tyckte lika skulle vi kunna vara en enpartistat. Jag vill att vi ska vara en respektfull demokrati där olikheter möts och åsikter bryts under civiliserade former. I en demokrati har politiska konflikter i det offentliga ett egenvärde. Förhoppningsvis får de partier som har bäst sakpolitik, och de mest kompetenta och erfarna företrädarna,flest röster. Då kan också de personerna och partierna påverka utvecklingen mest.

"Raka och tydliga besked, utan krusiduller, utan försök att förminska problemen och utan löften om några enkla lösningar går uppenbart hem hos väldigt många. Kanske har det att göra med att det Sverige som gammal ”ingenjörsnation” har en stark grund av rationellt tänkande?"
"Denna mobilisering av civilsamhället och den raka, tydliga problembeskrivningen utan ohållbara löften om snabba lösningar behöver tas till vara och byggas vidare på i det som kommer när den akuta sjukdomskrisen är över."
"För det blir ett kärvt ekonomiskt läge, med hög arbetslöshet, flera krisbranscher, ett kraftigt statligt budgetunderskott som behöver få växa ytterligare, och en total brist på socialt reformutrymme - trots välfärdsbrister i kommunerna och samma problem som förr med segregation och utsatta bostadsområden."
"Det vill säga samma raka besked, utan försök att linda in dem i löften om att den ena eller andra enkla politiska åtgärden skulle lösa alltihop. Med andra ord helt andra tonfall i de politiska budskapen än före krisen. Och med samma typ av engagemang från civilsamhället för att hantera de brister i vardaglig social välfärd vi ohjälpligt kommer att möta. Hur det skulle kunna se ut är värt att redan nu börja fundera över."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar