torsdag 30 april 2020

Starka upplevelser

Annorlunda är intressant och utvecklande
Livet och världen är något fantastiskt. En kort stund får vi alla chansen att personligt utvecklas, att möta, umgås och lära av andra människor. Att känna både positiva och negativa känslor. Och att uppleva olika platser med alla nya intryck platsers olikheter ofta bjuder oss på. Chansen att få leva är fantastisk och vår mentala inställning påverkar starkt hur vår livsresa upplevs. Till sist är det bara du som avgör hur väl du förvaltade dina dagar på jorden. Det kommer inte att mätas i materiella termer eller i förmögenhet. Det kommer att handla om meningsfullhet, relationer med andra människor och faktiska bidrag till förbättringar större än du själv. Världen är det underbara och oändliga rum där vår livsresa utspelar sig. En värld full av soliga och regniga dagar. Full av glädje varvad med sorg. Full av fantastiska naturintryck och platser att uppleva och njuta av. Glöm aldrig det i utmanande tider som nu. Nu ges vi möjligheten att reflektera mer än normalt över hur underbart livet är och vad vi tycker är meningen med våra unika liv. Min bok, "En stund på jorden", berör på många sätt dessa perspektiv av livet.
https://www.adlibris.com/se/bok/en-stund-pa-jorden-9789163983900
Redan år 2016 omsatte Sveriges turistnäring 296 miljarder kronor. Sedan dess har omsättningen ökat stadigt och branschen har en allt större betydelse för svensk ekonomi. Turistnäringen har också en mycket stor betydelse för att hela vårt avlånga land ska leva. Turismen har allt större betydelse i stora delar av världen när vi människor njuter av varandras olikheter och möjligheterna att uppleva nya eller återbesöka kära resmål. Inte minst i Coronakrisen är det mycket tydligt hur även många av våra EU vänner drabbas mycket smärtsamt av att deras mycket viktiga turistindustri drabbas skoningslöst.

Sannolikheten är mycket stor att turismpriset för Coronakrisen blir mycket högre än de 470 miljarder som Världshälsoorganisationen, WHO, tidigare uppskattat. I en värld som automatiseras och digitaliseras i en allt snabbare takt är upplevelseindustrin tveklöst en framtidsbransch.
https://omniekonomi.se/corona-kan-kosta-den-globala-turistnaringen-470-miljarder/a/9vdb9l

Vissa tror att turistresandet kraftigt kommer att minska efter Coronakrisen. Det tror inte jag. Människor älskar att uppleva nytt och att då och då byta miljöer. Och även om västvärldens invånare på marginalen kommer att ändra sitt turistande kommer de miljarder nya medelklassare världen fått de senaste tjugo åren vilja uppleva minst lika många internationella upplevelser som västvärldens invånare gjort under många år. Affärsresandet kommer sannolikt att bli betydligt effektivare som en konsekvens av Coronakrisen. Det innebär betydligt färre arbetsrelaterade resor. Sammantaget är jag återigen övertygad om att resandet kommer att öka.

Resande bygger mycket viktiga broar mellan jordens människor och bidrar till att undvika väpnade konflikter. Resor är positiva. Självklart ska vi resa så miljösmart som möjligt. Idag står flyget för endast max 2,5 procent av människans klimatpåverkan. Den klimatsmarta teknikutvecklingen gör att även den belastningen sannolikt kommer att minska. Du som jobbar, eller har jobbat hårt, och har råd att njuta av möten med andra platser, kulturer och människor, fortsätt göra det utan att skämmas!
https://kontakt.wwf.se/org/wwf/d/flygets-klimatpaverkan/

Coronakrisen kommer att bli en stark del av vårt kollektiva minne. Krisen bjuder på gott om starka upplevelser. Även tiden efter Corona kommer att bli smärtsam. Vi får se hur smärtsam den blir. Personligen tror jag att Sverige valt den bästa strategin mot det okända viruset. Problemet har bara varit den svaga kommunikationen om strategin och otydligheten i språkbruket för att få invånarna att ännu bättre följa de "rekommendationer" som Folkhälsomyndigheten utfärdat.

"Den svenska strategin består av att tillåta mer smittspridning i samhället än våra grannländer gör, men samtidigt skydda de äldre. Den strategin fastlades utan att någon egentligen hade utrett om vi har förutsättningar att skydda de allra äldsta. Det visade sig snart, att det hade vi inte. Nu härjar coronan på äldreboendena och många gamla dör, ensamma. Alltfler varnar dessutom för de permanenta skador som kan drabba yngre, även om de tillfrisknar."
https://www.expressen.se/ledare/susanna-birgersson/det-ar-inte-konstigt-att-tegnells-kritiker-ar-arga/ 

Dagens besvikelser
Att inte tiotusentals turister besöker Uppsala och firar sista april. Sista april är som Uppsalas nationaldag. Nu missar vi möjligheten att besökas av långväga vänner och vårt näringsliv förlorar mycket viktiga årsintäkter. Jag ser fram mot nästa år då vi VARMT VÄLKOMNAR alla att komma och fira in våren med oss Uppsalabor på ett glatt och trevligt sätt.

Att inte ledande politiker tydligt kommunicerat ”Skydda ansiktet”. Tills det finns munskydd så det räcker, där omsorgs- och vårdpersonalen prioriteras, då är det hemmagjorda lösningar som gäller. Du som följer mig vet att jag länge krävt att munskydd ska tillämpas. Nedan några reportage som handlar om munskydd. Jag anser att det är en stor skandal om SKR lobbat för att till exempel ansiktsmasker inte ska anses nödvändiga, eller ens lämpliga.
https://www.sciencetimes.com/articles/25410/20200421/austria-90-drop-coronavirus-cases-requiring-people-wear-face-masks.htm?fbclid=IwAR3gkF8hmV_nUB8eZeDBW8RLCrnxead5_qglM1pA61l4yT0s27MJeXr1qIA
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svt-avslojar-kommunernas-intresseorganisation-fick-myndigheter-att-tona-ned-munskyddskrav?fbclid=IwAR3Q1dhmvddR6EiK2GcKXrwfP2s5-xRJy4jMLVMn5KeyTR1EKpd27Iss7G0

Patrik Kronqvist, Expressen. Han har rätt men ändå fel i sitt resonemang om skuldsättning. Att företagare kan hamna snett för att de utan vettlöshet vågat genomföra investeringar som inte bär är värt respekt och beundran. Det har stor positiv betydelse för vårt samhälles förmåga att utvecklas att vi har riskbenägna invånare. Och visst kan människor på grund av sjukdom, olyckor, dödsfall och separationer hamna i svåra ekonomiska situationer. Samtidigt är de som hamnar i skuldfällor på grund av konsumtionslån, som Lyxfällan alltid handlar om, för till exempel dyra resor, dyra fester eller andra oansvariga inköp de inte har råd med inget att beundra. Vuxna myndiga personer har ett individuellt ansvar för sin egen ekonomi.

”Det minsta vi kan göra för de överskuldsatta är att sluta se ned på dem.”
https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/lat-corona-punktera-myten-om-lyxfallan/

Dagens stjärna
Kajsa Dovstad, GP. Vi är många som löpande upplever väldigt omfattande ineffektivitet inom många offentliga verksamhetsprocesser. Ur ett invånarperspektiv och arbetsmiljöperspektiv måste vi bli bättre på att arbeta bort denna ineffektivitet.

"Enligt utredaren Göran Stiernstedt är 70 procent av allt som skrivs i en journal rena upprepningar. Hur kan vi tillåta något så ineffektivt? Sjukvårdens makthavare verkar sova på saken. Mig håller den vaken om journätterna."
https://www.gp.se/ledare/%C3%A4r-jag-l%C3%A4kare-p%C3%A5-akuten-eller-i-en-kafka-roman-1.27186933

onsdag 29 april 2020

Ett levande och attraktivt city

Attraktionskraft
Konkursvågen sköljer över Uppsalas centrala delar. Anrika SkoAugust och Jaber är bara två exempel. Flera stora nationella kedjor har också redan gått omkull. Bland annat MQ. Redan innan Coronakrisen hade E-handeln börjat slå skoningslöst mot handlare som inte också klarat av att i tid både erbjuda sina produkter och tjänster via traditionell butik och nätet. Stora handelsytor i centrum har sagts upp av företag som till exempel Hennes och Mauritz. Fastighetsägarna ställer om och kontorsytorna blir istället fler och konkurrensen om hyresgäster till kontor tuffare. I centrum genomför också kommunen med jämna mellanrum gatu-projekt som många utländska besökare häpnat över hur de kan få pågå så länge när de påverkar citys näringsliv så mycket. Samtidigt fortsätter Uppsalas kommun att driva på att tätare bostadsområden ska byggas och nya stadsdelar ska skapas, och de ska ha sina egna centrum. Varför inte flera?..... Som i Årsta till exempel. Där byggs ett nytt handels centrum några hundra meter ifrån ett redan existerande stort handelscentrum, Gränby centrum.

De som bestämmer inom kommunen, politikerna, borde omgående bestämma sig om de vill ha ett attraktivt och levande Uppsala centrum. Det vill jag. I så fall är det dags att sluta bygga fler handelsplatser bortsett från en klok distribution av utrymmen för matbutiker och frisörsalonger. Och kravet på verksamhetslokaler i bottenplan måste tas bort och enbart användas i undantagsfall. Med fördel skulle bottenplan kunna reserveras för prisvärda mindre lägenheter och bidra i arbetet som krävs för att bryta en växande segregation. Uppsala behöver en mycket klokare stadsbyggnadspolitik än den som förs idag. Utvecklingspartiet demokraterna är för en attraktivare stadsbyggnadspolitik.

Julia Fredriksson skriver i sin uppsats från Chalmers om vad som krävs för klok stadsutveckling. Framförallt krävs det en sammanhållen strategi för att säkerställa en för alla attraktiv citykärna i en ny tid där vår mobilitet är mer omfattande än någonsin tidigare.
http://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/193913/193913.pdf

Nedan bifogad skrift från fastighetsägarna har några år på nacken men är än mer aktuell idag. Om vi vill att Uppsala city ska vara attraktivt måste också stadsutvecklingen tänka till så att det finns ekonomisk bärkraftighet i att bedriva affärs och nöjesverksamheter i det rum som måste vara vibrerande för att vara attraktivt. I Uppsala måste det innebära att inga fler traditionella handelsplatser ska skapas.

"Handeln i våra stadskärnor skall inte bara konkurrera med externa handelsetableringar och e-handeln. Handlaren vid torget kan inte avvika från den prisbild som konsumenten snabbt kan avläsa i mobiltelefonen."

"Därför bör också stadsplaneringen vara mer fokuserad på hur näringslivet skall kunna stärka sin konkurrenskraft. En nyckelfaktor för att stärka både handelns och stadens konkurrenskraft är tillgängligheten. Ur det perspektivet bör kanske bilen och tillgången till parkeringsplatser vara ett konkurrensverktyg."
https://www.svenskhandel.se/globalassets/dokument/aktuellt-och-opinion/rapporter-och-foldrar/ovriga-rapporter/levande-stadkarnor-las_.pdf

Håkan Boström ger intressanta beskrivningar av hur andra länder försöker rädda så mycket som möjligt av det näringsliv som nu är mycket hotat. Han inleder artikeln i GP klokt om värdet av att ha levande och attraktiva citykärnor i en stad som vill vara attraktiv för sina invånare och besökare.

"En stad präglas av sina butiker och restauranger. Tomma skyltfönster är ett tecken på förfall. Det signalerar nedgång, otrygghet och fattigdom. Att den sociala väven är trasig."

"Offentlig ekonomi skiljer sig från en vanlig hushållsbudget. Det finns väldigt goda skäl för staten att spendera när ekonomin går på lågvarv. Det är nämligen när hjulen snurrar som rikedomen växer och staten får in skattemedel. Arbetslöshet och företagskonkurser slår inte bara direkt mot dem som arbetar och verkar i det privata näringslivet utan även indirekt mot möjligheten att upprätthålla en god välfärd."
https://www.gp.se/ledare/utan-butiker-och-restauranger-f%C3%B6rvandlas-g%C3%B6teborg-till-en-sp%C3%B6kstad-1.27086624
https://www.synonymer.se/sv-syn/attraktion
Dagens besvikelse
Centerpartiet i Uppsala. De vill ha en Uppsala flaggningsdag för att hylla någon historiskt imponerande person som starkt förknippas med Uppsala. Uppsala kommun har redan för många flaggningstillfällen och diversifierade flaggningsbeslut. Det räcker mer än väl. Jag är personligen mycket engagerad,sedan många år, att lyfta fram imponerande Uppsalaprofiler och stärka stoltheten över att vara Uppsalabo. Det arbetet är fortsatt mycket kul och viktigt. Om det är en motion som Centerpartiet skickat in kommer jag i så fall yrka på att flaggdagen är en Uppsala flaggdag. En dag där Uppsalabornas flagga ska vaja på så många platser som möjligt. Varför inte sista fredagen i augusti varje år? Då kan vädret vara underbart. Och då har de flesta Uppsalabor återvänt efter semestrar.
https://www.unt.se/nyheter/uppsala/centerpartiet-vill-hylla-uppsalabo-med-egen-flaggdag-5559625.aspx

Dagens stjärna
Sekine Medon, UNT. Hon skriver klok om hur illa det är när myndigheterna kommunicerar otydligt, och det är tyvärr inte ovanligt. Ingen krogbranschen verkar också många invandrade krafter. Det kan vara klokt att tänka på det och inte kommunicera på ett så flummigt sätt att det krävs att man vuxit upp hela sitt liv i Sverige, och inte i ett utanförskapsområde, för att fatta det tänkta budskapet. Kroglivet är mycket viktigt för en stads attraktion. Särskilt för väldigt attraktiv arbetskraft. Ett starkare krogliv skulle stärka Uppsala. Det kan vara klokt att vårda dessa entreprenörer lite mer respektfullt. 

"Hur det än ligger till är det inte första gången som staten dumpar ansvar på restauranger och krogar. Inför och även efter att rökförbudet på uteserveringar och utanför entréer infördes för snart ett år sedan var förvirringen stor. Plötsligt kunde butiks- och restaurangägare få böter om någon rökte utanför deras entré. Hur långt sträckte sig ansvaret, räknat i meter? Och fanns det ett ansvar även när butiken eller restaurangen var stängd? Några tydliga svar fanns inte. Det vore bättre att först reda ut frågetecken och se värdet av tydlighet – i stället för att låta enskilda näringsidkare sedan sitta med hela ansvaret i knät."
https://www.unt.se/ledare/verkligt-ledarskap-en-bristvara-under-kriser-5557667.aspx

tisdag 28 april 2020

Kampen för lite personlig integritet

Dumt att ta den personliga integriteten och en väl fungerande demokrati för självklar
George Orwell skulle vara både chockad och förfasad över dagens övervakningssamhälle. Han beskrev i sin bok, "1984" publicerades 1949 och beskrev ett samhälle som han, och många med honom såg som skrämmande. Idag lever vi människor i ett övervakningssamhälle som är betydligt kraftfullare än vad hans fantasi klarade av att föreställa sig. Den tekniska utvecklingen är på många sätt fantastisk men tveklöst borde i vart fall demokratiskt inriktade stater och samarbetsorganisationer bli ännu bättre på att försvara mer av den personliga integritet som borde vara rimlig. Det är naivt att tro att denna individuella övervakning inte kan hamna i mycket farliga händer och att den används på fruktansvärda sätt.
https://en.wikipedia.org/wiki/Nineteen_Eighty-Four

Jennifer Wegerup skriver en läsvärd krönika i Expressen om att det är viktigt att inte låta integritetsövergreppen gå överstyr. Självklart ska vi bekämpa terrorism, grov brottslighet och allvarliga sjukdomar men det får inte bli till priset av ett totalt övervakningssamhälle där allt vi gör lätt kan spåras även av onda krafter.

"Jag hade redan fyllt i en uppsjö dokument, visat mina arbetsintyg från SVT. Ändå var det oklart om jag skulle få lov att gå ombord mot Rom. Stämplar och papper, som i gamla (inte goda) tider. Barndomens minnen från passkontroller, spärrar, misstänksamhet, hinder – även i Europa, där vi nu vant oss vid att röra oss fritt, ohämmat."

"Ur rädslan föds diktaturen, om än bara tillfälligt – eller inte. Ett av de sätt man nu vill använda för att övervaka medborgarna är att kontrollera oss via appar. Har du gått dit du inte får? Mött en covid 19-smittad på din väg? Storebror ser dig, version 2020. Förvisso är vi redan kontrollerade via våra mobiltelefoner, av allt från företag till underrättelsetjänster, i den mån vi är intressanta nog. Att sanktionera statlig övervakning är ändå något helt annat, pandemi eller ej. För den som är född fri, som de flesta svenskar och européer, är friheten självklar, demokratin likaså." 
https://www.expressen.se/kronikorer/jennifer-wegerup/nu-vill-man-overvaka-oss-storebror-ser-dig-version-2020/
Även UNT skriver på sin ledare idag hur viktigt det är att ta integritetskampen på betydligt större allvar. Som sagt, George Orwells fantasi räckte inte till för att förutse hur illa det blivit redan idag.

"Trenden i (väst)världen är tydlig: vi går mot alltmer övervakning och allt mindre rätt till privatliv. Från den första april i år har polisen möjlighet att använda sig av hemlig dataavläsning när brott misstänks, genom att “hacka” sig in i datorer, mobiler eller surfplattor (SVT 19/1). Från och med första januari i år behöver polisen dessutom inte ansöka om tillstånd för att sätta upp övervakningskameror på allmän plats. Datalagringsdirektivet som gick igenom förra året kräver dessutom att alla teleoperatörer lagrar elektronisk information för polisen att kunna använda. Det kan exempelvis handla om vem du talat med, hur länge ert samtal pågått och var du befann dig när du talade i telefonen." 
https://www.unt.se/nyheter/nar-coronan-ar-over-finns-overvakningen-kvar-5559294.aspx

Dagens besvikelse
Lena Hallengren, Socialminister. Nej, regeringen har inte imponerat. Särskilt den flummiga kommunikationen är bekymmersam.
https://www.di.se/nyheter/socialministerns-kaxiga-svar-om-krishanteringen-vi-har-legat-manga-steg-fore/

Dagens stjärna
Johan Hakelius. Ja, det finns goda skäl att undra hur så många som kallar sig liberala kan gå så snett. Intressant att liberala krafter gått så snett i Sverige. ”In Sweeeden...” som Trump säger.

”Men märker ni inte hur ett randproblem, som antagligen går att lösa, används som argument mot fri rörlighet inom det egna landet? Märker ni inte skevheterna i proportioner? Hälften av er, kanske fler, gör antagligen inte det. Ni tycker inte att det är något konstigt med det här. Desperata tider kräver desperata åtgärder.”

”Nu kommer kraven på att vi bör behandlas som Ivan Pavlov behandlade sina betingade hundar. Centimetrar. Skärp tonen. Regler. Stimuli och respons. När staten ringer i klockan ska vi salivera. Ligg. Sitt. Mask på. Mask av. Ett steg vänster. Ett steg höger. Mittåt! Och vi fortsätter att sjunka.”
https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/upplysta-liberaler-slass-for-inskrankta-rattigheter/

måndag 27 april 2020

Ansvarsutkrävande

Inte alltid soliga dagar
Livet har soliga och molnfyllda dagar. Det vet vi alla. Soliga dagar är sällan problematiska för någon. Molniga dagar är det annorlunda. Inom ledarskapsläran brukar det tydligt framgå att det är i "molniga dagar" som ledarskapsförmågor testas på allvar. Framförallt testas i form av förmåga att agera. Självklart har förmågan att kommunicera väldigt stor betydelse i dagens mediala värld MEN förmågan att genomföra nödvändiga åtgärder är det viktigaste. Bara för att man agerar innebär det dock inte att det behöver vara klokt agerande. Skälen till varför olika beslut fattas kan vara många. Vissa kan vara uppenbara. Andra kan handla om skäl som för många är svåra att inse.

Jakob Heidbrink skriver klokt om att allt ansvar tydligt och självklart ska ligga hos dem som tagit på sig det politiska styret. Att försöka urvattna det ansvaret kan vara lockande i en demokrati men opposition och journalistkåren har ett stort ansvar att inte tillåta det. Våra lagar ska självklart göra det entydigt att de som demokratiskt tagit på sig den politiska ledarrollen också ska ha tydligt mandat att agera under kriser. Bland annat kan jag inte förstå varför socialminister Lena Hallengren duckar för att tydligt stötta alla turistkommuner vad gäller möjligheten att neka annars självklar hemtjänsträtt. Visst har väl regeringen med den nyligen genomförda lagändringen rätten att tillfälligt hjälpa dessa kommuner med ett undantagsbeslut som gör att de av mycket praktiska skäl slipper bryta mot lagen?

”Det är ganska uppenbart att det behövs någon med samordnande ansvar i omfattande kriser. Denna någon måste vara politiken: vägningen mellan smittskydd och livsmedelsförsörjning är ingen expertfråga, utan en politisk fråga om vilket pris – smitta eller svält – som är det högre. Alltså måste regeringen ha det samordnande ansvaret under riksdagens översyn. Regeringsformen har flera sådana brister. Den är en författning för vackert väder. Den håller – som hösten 2018 visat – knappt ens under normala förhållanden, och än mindre i kriser. När ork finns att tänka på annat än corona, bör en grundlig författningsomdaning vara en punkt på att göra-listan.”
Dagens besvikelser
Mittenstyret i Uppsala (Socialdemokraterna, Liberalerna och MP). Dagens kommunfullmäktige borde genomföras genom att den reducerade skaran ledamöter, 41, träffas varsamt i traditionell miljö och övriga testas via nätmötesnärvaro. Nedan min debattartikel som idag är publicerad i UNT.

Usel demokratisk utveckling och förakt mot offentlighetsprincipen
Vi lever i svåra och utmanande tider. Den viktiga bekämpningen av Coronaviruset påverkar alla jordens människor i stor omfattning. Inte minst i Uppsala drabbas alla mer eller mindre hårt av virusets effekter. Även vår demokrati påverkas mycket negativt. Självklart ska även det demokratiska arbetet anpassas till de restriktioner vi alla ska följa. Samtidigt är det demokratiskt oacceptabelt att Uppsala kommuns politiska minoritetsledning nu helt väljer att med en halverad ledamotsgrupp, 41 ledamöter istället för 81, genomföra digitala kommunfullmäktigemöten. I linje med mitt förslag, som fått kommunfullmäktiges stöd, att ledamöter enbart i undantagsfall ska kunna delta digitalt på kommunfullmäktigemöten är demokratiskt mycket viktigt. Kommunfullmäktige måste omgående återgå till ordningen där ett beslutat antal ledamöter fysiskt sammanträder i traditionell form.
Politikens legitimitet är redan låg med tanke på att färre än 3% av landets befolkning är med i ett politiskt parti. Det gör det ännu viktigare att det enda regelbundna lokala möte där valda representanter för Uppsalaborna i viktiga frågor får argumentera för sina perspektiv och ställningstaganden genomförs i traditionell mötesform. Denna enda ordinarie mötesplats med kommunens högsta beslutsfattare fyller många viktiga roller. Bland annat en offentligt tillgänglig roll för invånarnas representanter att göra sina perspektiv och ställningstaganden kända, en chans för övriga politiker att förstå att andra vägval än de föreslagna kan vara bättre och en för alla lättillgänglig chans att följa viktiga debatter.

Kommunfullmäktiges ordförande, Eva Edwardsson, och kommunstyrelsens ordförande, Erik Pelling, leder insatserna för att försöka göra kommunfullmäktige helt digitala. Det är i strid med det undantagsbeslut som ett helt onödigt kommunfullmäktige fattade beslut om den 16 april 2020. Förutom att det inte är i linje med det beslut som kommunfullmäktige fattat är det demokratiskt vidrigt. Att genomföra kommunfullmäktige med endast 41 ledamöter strider inte heller mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det finns få debattforum där viktiga frågor kan debatteras i offentlighetens ljus och där invånarnas företrädare får en chans att lyssna på andra representanters och partiers argument kopplat till olika frågor. Det är en mycket viktig ordning att bibehålla traditionella möten där också den viktiga offentlighetsprincipen kan upprätthållas. Det finns gott om ledamöter i kommunfullmäktige, och bland våra invånare i övrigt, som kraftigt kommer att hämmas, eller helt uteslutas, av att helt genomföra viktiga demokratiska debattmöten och beslut digitalt.

Att Socialdemokrater, liberaler och miljöpartister driver på en liknande fråga gör mig mörkrädd över hur vår demokrati utvecklas. Vägen framåt för demokratisk hållbarhet är mer öppenhet och bättre inkludering, inte mer slutenhet och sämre inkludering. Självklart ska digitaliseringens alla möjligheter komplettera gamla sätt att debattera och fatta beslut. Det är dock mycket oklokt att inte inse värdet av fysiska träffar och de viktiga samhällsdebatter som behövs och där sakargument bryts ur olika perspektiv och med olika samhällsambitioner. Att genomföra traditionella möten med i nuläget ett begränsat antal ledamöter är i linje med det fattade beslutet – Att understryka att fysisk närvaro i kommunfullmäktiges sammanträden ska vara huvudregeln.

Jag har en omfattande bakgrund inom IT och Telecom branschen. Det har lärt mig mycket. Bland annat att man behöver genomföra seriösa utbildningsinsatser samt avgränsade och kloka tester innan man introducerar ny teknik och nya arbetssätt. Så agerar inte mittenstyret i detta fall utan de vill genomföra ett helt digitalt kommunfullmäktige den 27/4. Trots att utbildningsinsatserna är oacceptabelt låga skulle en testmöjlighet kunna vara att låta dem som inte ingår i det begränsade antalet KF-ledamöter som ska tjänstgöra på måndag, 41 stycken, att digitalt delta utan rätt att rösta.

Enkelt uttryckt är detta agerande demokratiskt vidrigt och mycket oprofessionellt hanterat. Sjukvårdsbiträden, undersköterskor, sjuksköterskor, läkare, lärare, poliser, åklagare, domare, advokater, busschaufförer, företagare och så vidare gör sitt bästa för att hålla igång Uppsala och Sverige. I detta läge är det mycket anmärkningsvärt att kommunens minoritetsstyre driver på för att vi inte med den minskade skaran KF-ledamöter, med respekt för Folkhälsomyndighetens rekommendationer, genomför ett traditionellt fysiskt kommunfullmäktige. Gör om. Gör rätt.

Stefan Hanna

Kommunalråd och ordförande Utvecklingspartiet demokraterna


Liberalerna. Om man inte har en politik som kan möta många invånares önskemål får man inte heller något väljarstöd. Runt 3 procent väljarstöd i de senaste opinionsmätningarna vittnar om att Liberalerna upplevs som onödiga. Som jag skrivit tidigare hänger deras överlevnad på att de minst entydigt upplevs som ett borgerligt parti. 
Dagens stjärna
Viktor Barth-Kron. Regeringens, ansvariga lokalpolitikers och Folkhälsomyndighetens kommunikation är för otydlig och öppnar upp för allt för många tolkningar. Jag har bloggat om det förr, kommunikationen behöver vara tydligare. Det räcker långt med tydligare ordval.

Den krögare som vill göra sitt i samhällsinsatsen mot coronaviruset och dess verkningar har därmed fått en delikat uppgift tilldelad från den politiska insatsledningen: Håll i gång din verksamhet, rädda jobben och se till att inte belasta folkhushållet. Medan vi från politiken gör vårt bästa för att omöjliggöra alltihop, genom skuldbeläggning av gästerna och regler om fysisk distans som i grunden går emot hela idén med en restaurang. Skål!”

söndag 26 april 2020

Missbruk är alltid dåligt

Missbruk ska alltid bekämpas, även kopplat till asylrätten
I alla former är missbruk av ondo. Därför borde det alltid vara självklart att bekämpa missbruk om man i grunden är en humanist. Asylrätten är viktig. Lika viktigt är det att bekämpa allt fusk som finns kopplat till denna rätt i Sverige.

Expressens ledare skriver klokt om att missbruket runt asylrätten måste stoppas i Sverige.
"Däremot kommer det in asylansökningar från människor som redan var i Sverige när inreseförbudet trädde ikraft. Det är ingen vild gissning att en del av dem är människor som har arbetat svart i Sverige och som tvärt blev av med jobb och inkomst när svensk ekonomi bromsade in i pandemins spår." 

"Som asylsökande får man ju dagersättning och boende - och det gäller även för den som helt uppenbart saknar asylskäl. Det är ett missbruk som Sverige inbjuder till, då Migrationsverket inte har rätt att snabbavvisa någon." 

"Det är förstås ett missbruk som förekom långt innan det nya coronaviruset började spridas. I början av året gick Uzbekistan om Syrien som främsta asylland, trots att uzbeker ytterst sällan anses ha skyddsskäl. Andra vanliga asylländer, numera, är turistlandet Georgien, Ukraina, Albanien och Colombia. Från Sydamerika kommer allt fler."

"I Dublinförordningen finns en möjlighet att skicka tillbaka asylsökande till det land som utfärdade viseringarna. Om Sverige gjorde det kan man anta att det snabbt skulle leda till att Lettland och Polen omprövade sina viseringsrutiner."
https://www.expressen.se/ledare/missbruket-av-asylratten-maste-fa-ett-slut-lofven/
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/stoppa-missbruket-av-asylsystemet-morgan/
Dagens besvikelse
Regeringen. Den saknar ledarskapsförmåga. Anna Dahlberg, Expressen, exemplifierar med flera exempel hur regeringen väljer utredning efter utredning istället för att fatta beslut som de borde fatta.

”Det paradoxala är att den rödgröna regeringen har slarvat igenom lagstiftning på flera områden samtidigt som angelägna förslag när det gäller kriminalitet och rikets säkerhet hamnar på vänt. Lagrådet har exempelvis riktat hård kritik mot gymnasielagen för ensamkommande och införandet av FN:s barnkonvention som svensk lag. I samma bekymmerslösa anda drog januaripartierna i gång nedmonteringen av Arbetsförmedlingen, utan en tanke om att de kunde behövas en gedigen utredning först. Återigen: Sådant som kan anstå hastas fram medan det som brådskar får vänta.”

”Coronakrisen har visat att det går att forcera byråkratisk och politisk tröghet när läget så kräver. Allting behöver inte fastna i utdragna processer. Tänk om regeringen kunde ta sig an trygghetskrisen med samma energi när pandemin är över.”
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/snabba-beslut-behovs-aven-nar-krisen-ar-over/

I SVTs serie om den tidigare Socialdemokratiske statsministern, Tage Erlander, framgår tydligt hur utredningsmetoden används av partier även för att undvika interna kraftiga konflikter. Inom MP finns inga konflikter kopplade till migrationspolitiken. För MP ska svängdörrarna till Sverige vara vidöppna och bidragssystemen samt offentliga tjänster fria resurser för olagliga invånare. Även inom Socialdemokratin finns spänningar mellan inflytelserika medlemmar som tycker olika i migrationsfrågor. S skulle dock ensamt, eller tillsammans med M, införa de lagändringar som Dahlberg efterlyser. MP har inget i Sveriges regering att göra.
https://www.expressen.se/nyheter/qs/kan-alice-bah-kuhnke-radda-mp-kvar-i-riksdagen/


Dagens stjärna
Viktor Barth-Kron. Ja, som jag bloggat om förr finns ingen framtid för L om de inte är ett tydligt borgerligt parti. Inte minst i Uppsala ser vi hur fel det blir när L är vänstervridna och gärna samregerar med MP och S. När de till och med väljer att skryta med att NKI (nöjda i samband med ärenden med kommunen) mätningarna gått från 70 till 71 på en skala till 100 förstår de flesta hur illa det är. Och Krisledningsnämnden används för politisk propaganda när man lyfter upp ”önskningar” till beslut som formellt måste beslutas i relevanta kommunala bolag. ”Önskningarna” är bra men frågorna borde självklart drivas i den löpande verksamhetsordningen. Vilket absolut varit möjligt. Kommunens bolagsgrupp lyder under aktiebolagslagen. Moderbolagets styrelse kan snabbt träffas (kommunalråden) och utifrån förslag från VDn acceptera ändringar i ägaruppdrag och resultatkrav som matchar önskade förändringar som till exempel gratis parkering i city. Det som behövs nu i Coronatider och minst 10 tuffa år framåt är exekutiv ledarskapsförmåga och fokus på kvalitet inom välfärdens kärnuppdrag, inget annat. Identitetspolitikens och floskelpolitikens tid är ute.

”Alla partier dras med inre motsättningar, men för ett år sedan hade Liberalerna fastnat i en existentiell frågeställning. Den kunde grovt formuleras ungefär så här: Var huvudsyftet med det här partiet att bekämpa socialismen, eller var det att bekämpa högerpopulismen? Där stod man, och där hade man stått ganska länge. Ingen sida i partiet var stark nog för att vinna och staka ut riktningen.”

”Resultatet blev därefter: Man inledde först ett samarbete med Socialdemokraterna – för att bekämpa högerpopulismen – och valde sedan en partiledning som egentligen var emot att samarbeta med S. Men som ändå fortsatte göra det, lite halvhjärtat. Om man inte själv kan uppbåda någon entusiasm inför det man sysslar med är det en hopplös uppgift att övertyga väljarna om att engagera sig i saken. Snart ett år in i partiledarskapet har Nyamko Sabuni och hennes regim haft förtvivlat svårt att förklara varför just Liberalerna behövs i riksdagen.”

”Det vore inte alls ologiskt med ett liberalt parti som tog steget fullt ut till vänster, medan ett annat parti gick åt andra hållet och agerade liberal motvikt till konstellationen M-KD-SD. Det skulle påminna om situationen i Danmark, som brukar ligga steget före Sverige.”

”Läget för Liberalerna är sammanfattningsvis både bedrövligt och svårt, men inte hopplöst.”

”Liberalerna har ytterligare ett par år på sig för att enas om anledningen till att partiet finns. Lyckas man inte med det kommer väljarna dock sannolikt att lösa problemet åt dem 2022.”
https://www.expressen.se/kronikorer/viktor-barth-kron/ar-det-dags-att-lagga-ned-liberalerna/

lördag 25 april 2020

Ingen väg framåt

Kultur har alltid betydelse
Volym och kultur har stor betydelse i våra liv. På många sätt är det rätt att påstå att volym och kultur har starkast påverkan på våra liv och hur de utformas. Mycket pengar eller lite pengar. Mycket mat eller lite mat. Mycket kärlek eller lite kärlek. Mycket utbildning eller lite utbildning. Många syskon eller inga syskon. Många grannar eller få grannar och så vidare. Om man växer upp i ett demokratiskt generellt välståndssamhälle där individens frihet är starkt kopplad till en stor gemensam offentlig sektor eller om man växer upp i en diktatur, i ett land med stor fattigdom och många lågutbildade, ett ett klansamhälle som är patriarkaliskt. Om du är vänstervriden miljöaktivist som gärna vill jobba så lite som möjligt eller en marknadsdriven affärsorienterad person med stora ambitioner att skapa ett väl fungerande företag. Om du lever i ett sammanhang i Arvträsk, Västerbotten eller i Örgryte, Göteborg. Volym och kultur har alltid stor betydelse. Tänk att det kan vara så svårt för många att förstå.

Trots all rikedom, och att Liberalerna och Miljöpartiet kraftigt tappat väljarstöd, har inte Centerpartiet lyckats vinna starkare stöd bland väljarna. Det är enkelt uttryckt ett stort ledningsmisslyckande inom Centerpartiet.

"Centerns pengar och Liberalernas politik, a match made in heaven! Så tänker nog de liberalpartister som likt Lars Leijonborg fortfarande förfäktar idén om en partisammanslagning med C." 


"På papperet må partierna tillhöra samma ideologi. Men för liberalpartister är liberalism inte bara en uppsättning idéer; liberalismen är en metod. Genom rationell analys utifrån rådande forskningsläge, guidat av en ideologisk kompass, landar man i en åsikt i sakfrågan. Det är därför som två liberaler kan komma fram till tre olika ståndpunkter, och den som har disputerat anses ha mest rätt." 

"Centerpartiet är i grunden ett agrarparti, vars partiledning för tjugotalet år sedan bestämde sig för att bli liberal. Det har skapat en märklig hybrid: Hälften ideologiska dogmatiker, som med den nyfrälstas fanatism vill avreglera Arbetsförmedlingen kosta vad det kosta vill, och hälften pragmatiska lokalpolitiker, som mest vill att saker ska funka i vardagen. Besserwissers går sällan ihop med bondförnuft: ”Abstrakta teoretiska resonemang tas lätt till intäkt för elitism, något mycket illa sett i centergruppen”, konstaterade Katarina Barrling i sin avhandling om svenska partikulturer 2004." 

"Liberalerna sätter en ära i att inte vara ett intresseparti, utan att föra fram de förslag som de anser är rationellt riktiga oavsett om det kan missgynna den egna (väljar)gruppen eller inte. Centern är ett intresseparti rakt igenom – politiken ser ofta ut att vara ett rent beställningsjobb åt LRF, Visita eller Företagarna. Epitetet "Almegas parlamentariska gren" är träffande."

"Liberalerna är individualister, med ett tydligt drag av kamikazepilot: De för interna diskussioner på tidningarnas debattsidor. Centerpartiet, å andra sidan, kan ha telefonkonferens med 200 deltagare utan att ett ord läcker till medierna."

"Men det jag tror vore dödsstöten för ett stor-liberalt parti är det sociala. Centerpartister vill fika hela tiden. Det är som att partiet ensamt ska se till att sockerbetsbönderna och spannmålsproducenterna klarar sig – ett C-kansli är en ständig ström av kanelgifflar och bullar och dessutom tycker de att det är viktigt att man har det ”trevligt tillsammans”. Liberalpartister äter hellre sin quinoasallad på arbetsrummet och hinner skriva en debattartikel till, innan de går hem till sina riktiga vänner.
En partisammanslagning mellan C och L skulle leda till ett blodigt, liberalt inbördeskrig. Begrav idén en gång för alla." 
https://www.expressen.se/ledare/linda-jerneck/begrav-iden-om-att-sla-ihop-c-och-l-en-gang-for-alla/
Jag har skrivit om det förr, jag skriver det igen, det är mycket anmärkningsvärt att L, MP och C lyckas så dåligt att vinna svenskarnas förtroende. Uppenbarligen inger inte deras politiska vägval eller ledande företrädare tillräckligt förtroende. Dessa partier får tillsammans enbart 14,3 procent av rösterna. Trots att de alla säger sig ha en frihetlig och miljövänlig politik. Frihet och miljöansvar tycker väldigt många svenskar är mycket viktiga frågor. Enligt Novus senaste mätning åker både L och MP ur Sveriges riksdag. Det är verkligen dags för nya moderna politiska krafter som står upp för individuella frihetstankar och ansvarsfull miljöpolitik. MP, L och C har mycket olika partikulturer. Inte ens en sammanslagning av dessa partier skulle hjälpa för att stärka kraften i deras hjärtefrågor.
https://www.svt.se/nyheter/svt-novus-s-medvind-fortsatter

Dagens besvikelse
Att Kommunfullmäktiges presidium och kommunstyrelsens ordförande i Uppsala kommun beslutat att genomföra kommunfullmäktige helt digitalt den 27/4. Den demokratiskt viktiga debatten i sakfrågor kommer att bli mycket försämrad, utbildningsinsatserna har varit minst sagt dåliga och teknikstrul kommer att uppstå. Eftersom kommunen beslutat att reducera antalet ledamöter under Coronakrisen till 41 istället för i normalfallet 81, samt att alla sitter med goda avstånd vid fysiskt möte, är det en oacceptabel ordning att inte genomföra ett traditionellt möte där testet med digital närvaro skulle kunna genomföras med övriga ledamöter som får yttranderätt men inte rösträtt. Då genomförs i vart fall ett seriöst test innan man i värsta fall tvingas genomföra helt digitala kommunfullmäktigemöten om regeringen förbjuder socialt distanserade möten på färre personer än 50. Sjukvårdsbiträden, undersköterska, sjuksköterskor, läkare, poliser, åklagare, domare, advokater, busschaufförer och många fler kämpar för att trots krisen upprätthålla ett rimligt fungerande samhälle.

Dagens stjärna
Expressens ledare. Självklart måste människor som har viktiga samhällsuppdrag som bygger på god förmåga att kommunicera med dem de ska tjäna och kollegor behärska mer eller mindre bra svenska i Sverige. Att inte förstå det är att inte förstå vad kvalitet handlar om. Det är ett stort svek mot våra barn och unga om inte våra lärare kan bra svenska.

"Utbildningssystemet är, liksom de flesta andra system, hårt påverkat av coronautbrottet. Från gymnasiet och uppåt är det i princip distansundervisning som gäller, medan grundskolan är öppen ”som vanligt”, dock med stor frånvaro i många klassrum. Men en sak är sig lik: lärarbristen. Jämfört med förra läsåret har andelen behöriga lärare minskat från 70,5 till 70,1 procent. Inget jättetapp, men det fortsätter att gå käpprätt åt fel håll."

"Förmodligen är det flyktingkrisen 2015 som avspeglar sig i det ökande trycket; många av de sökande kommer från Irak och Syrien. Men totalt kommer de sökande från ett 50-tal olika länder, inklusive ett stigande antal från Indien och Bangladesh. Här finns förstås möjligheter för Skolsverige att få ett tillskott av pedagoger, men det saknas inte fallgropar. Behörig till utbildningen är den som har gått minst en tvåårig lärarutbildning utomlands. Dessutom måste vederbörande ha godkänt betyg i svenska 3, svenska som andraspråk eller motsvarande. Men kan man lita på att godkänt betyg verkligen innebär att kunskaperna i svenska är goda? Tyvärr inte."

"Utan goda språkkunskaper fungerar man inte som lärare oavsett hur väl man kan sitt ämne. Eleverna mister snabbt respekten, skriver Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering i en rapport. Dessutom bygger undervisningen i Sverige på ett oupphörligt resonerande mellan lärare och elever. Det förutsätter en sofistikerad språkförståelse.
Lärarbristen kommer att kräva ständigt nytänkande - men kvaliteten måste hållas hög."
https://www.expressen.se/ledare/larare-maste-kunna-tala-utmarkt-svenska/

fredag 24 april 2020

Fanatism är alltid korkat och farligt

Hjärta och hjärna
Lagom är ofta tråkigt. Och jämvikt uppstår ofta i balansansträngningar mellan ytterlighetskrafter. Inom politiken kan vi definiera kompromisser som försök att uppnå politisk balans och därigenom undvika att ytterlighetskrafter får råda. Bra eller dåligt? Det beror självklart på om man är pragmatiker eller ideologiskt fanatisk/extremist. Personligen tror jag alltid det är klokt att använda både hjärta och hjärna när man ska fatta beslut. Då blir besluten ofta pragmatiska.

Paulina Neuding, GP, skriver läsvärt om varför många människor väljer en livsväg som religiös fanatiker. Det är viktigt att inse att väldigt många människor inte är intresserade av att bli rika och att vältra sig i materiell lyx. Vissa skulle säkert säga att de fanatiker som lyckas överleva och som känner mycket mening med sitt liv har en bättre livstillvaro än till exempel extremt välavlönade och ytliga influensers.

"Många har svårt att greppa ultraortodoxins dragningskraft och ser i den bara materiell fattigdom och förbud. Men inte sällan handlar oförståelsen om bristande insikt om vad människor söker i sina liv."

"Länge tog man för givet att konflikterna mellan ultraortodoxi och sekularism skulle lösa sig själva när de ultraortodoxa hoppade av och blev fria individualister, men den analysen säger mest om hur svårt det är för sekulära att förstå ultraortodoxins dragningskraft. Studier visar att de ultraortodoxa oftare är nöjda med livet än andra – trots att nära hälften lever i fattigdom, och trots att livet är kringgärdat av regler och förbud."

"Och spänningen mellan individualistiska och kollektivistiska kulturer består just i att ett kompisgäng sällan är en fullgod ersättning för mer bestående gemenskaper. Esty blir välkomnad med öppna armar av kompisarna bara genom att hänga efter dem, som om den sekulära, urbana, individualistiska världen vore så varm och vidöppen för ensamma själar."

https://www.gp.se/ledare/vi-m%C3%A5ste-f%C3%B6rst%C3%A5-lockelsen-i-religi%C3%B6s-fanatism-1.26905534
Dagens besvikelse
Vi är inte tillräckligt bra på att ge våra sköra äldsta en respektfull och kvalitativ omsorg och vård. Ann-Charlotte Marteus är en av oss många som tycker att äldreomsorgen måste förbättras ordentligt.


Dementa har fått sin plats på boendet just för att de har en hjärnskada som gör att de inte kan reda sig själva eller se konsekvenserna av sina handlingar. Men så fort de har flyttat in ska de behandlas som om de var helt vanliga vuxna. Den här charaden har politiker från båda blocken låtit pågå i decennier, trots kritik. Så, Stefan Löfven, det är jättefint att äldreomsorgen ska få gratis handsprit. Men om det visar sig att demenssjuka har dukat under eller omedvetet smittat andra, helt i onödan, är det inte det man kommer att minnas och diskutera när bokslut ska göras efter coronaepidemin.”
https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/politisk-dumhet-gor-att-aldre-kan-do-av-corona-i-onodan/a

Dagens stjärna
Torbjörn Nilsson, Expressen. Inskränkthet, slutenhet och protektionism skapar bara en negativ tillvaro för människor som vill vara fria. Kortsiktigt kan det ge ett uppsving för ett lands ekonomi men inte långsiktigt. Och för ett land som Sverige där exporten står för runt hälften av vår ekonomiska kraft leder protektionism och handelskrig bara fel.

”Psykologin kan erbjuda förklaringar. Människor söker sig till auktoriteter och tar i kris dem som finns närmast till hands. Människor önskar att just deras politiker valt rätt eftersom motsatsen är så mycket svårare att leva med.”

”I den här nationalismen finns en yttre fiende, men den liknar inte alls den fiende som sverigedemokrater så framgångsrikt exploaterat tidigare.”

Frågan är bara: Vilken gemenskap?
Som naturvetare hävdar Giordano att gemenskapen måste vara global. Viruset ignorerar regioner, länder, EU. Jordklotet i sin helhet är virusets potential. Men också Giordano sitter och jämför staplarna från olika länder.”

”Folkhälsonationalismen kan framstå som beskedlig och mysig en stund, nostalgiskt nästan, men bär något mycket mörkare inom sig.”
https://www.expressen.se/nyheter/torbjorn-nilsson/folkhalsonationalismen-kan-verka-mysig-men-ar-mork/

torsdag 23 april 2020

Globaliseringen positiv

Heja Uppsala och heja Sverige
Om din familj, ditt bostadssamhälle och det land du bor i inte är fyllt med vidrigheter, dålig respekt mellan människor och saknar framtidstro är det märkligt att inte känna stolthet över dessa delar av din identitet. Din familjebakgrund är som den är vare sig du gillar det eller ej. Du kan alltid flytta ifrån ditt närsamhälle och söka lyckan på annan plats. Om det går kan du också försöka emigrera om du fått nog av Sverige som nationell bas. Personligen kan jag tycka att det är varje invånares skyldighet att bidra till det gemensamma bästa. Inga andra gör det åt oss. Samtidigt som jag tycker att positiv lokal- och nations patriotism är positiv är jag en globalist. Jag är helt övertygad om att globala utbyten och samarbeten, i alla dess former, gör våra enskilda liv rikare och stärker mänskligheten. Självklart behöver beredskapsförmågan inkluderas på ett modernt sätt i lokalsamhällens utformning. Självklart behöver finansvärldens och de extremt rikas tillgångar spridas mer rättvist. I övrigt ska vi fortsätta att utveckla en så gemensam värld som möjligt. Allt annat leder oss fel.

Jag tycker att Göran Värmby, GP, går fel i sin prognos om vad som nu händer inom världshandeln som en konsekvens av Coronakrisen. Självklart kommer äntligen beredskapslager och bättre självförsörjningsförmåga bli ett faktum. Det går dock att kombinera med stora globala affärsrelationer och komplexa logistiksystem i alla miljoner värdekedjor som finns. Och att inte fatta att det är globaliseringen som gjort miljarder människor på kort tid till medelklass är inte särskilt imponerande. Det är den extremt växande finansbranschen, ofta mycket kortsiktig, som har drivit fram de konflikter som idag råder till exempel mellan USA och Kina. Kortsiktiga intressen på finansmarknaden visade sig till sist inte rimma väl med USAs ambition att vilja vara världens största supermakt.

"En annan effekt som nu blir uppenbar är sårbarheten i långa komplicerade leverantörskedjor inom såväl näringsliv som offentlig sektor. Av kostnadsskäl har mängder av företag och deras underleverantörer sedan flera decennier flyttat sina verksamheter till låglöneländer. Leverantörer av olika delar och tjänster till en vara/produkt ligger utspridda i olika världsdelar. Sårbarheten gäller de flesta branscher från livsmedel, vattenrening och kläder till elektronik/IT och verkstadsindustri. Fisk fångas i Norge, fraktas till Vietnam där den rensas, skickas tillbaka till Norge där den paketeras för vidare transport till svenska butiker. Ett fordon kan innehålla mer än 20 000 delar från tusentals olika underleverantörer i ett 40-tal olika länder med många komplicerade leveranskedjor."
"Hela denna situation kan sammanfattas med orden ekonomisk globalisering, vilket har lett till en mycket omfattande miljöförstöring i låglöneländerna. Ett exempel är Indien med ca 75 procent av sina floder och sjöar förstörda av föroreningar, inte minst från läkemedelsindustrin."
"Den knäck som globaliseringen nu fått genom Coronakrisen, vars slut vi ännu inte har sett, kommer med all sannolikhet att leda till nya lösningar. Strategier där leveranssäkerhet, beredskapslager och självförsörjning prioriteras. Det innebär att man vill ha ökad närhet till och kontroll av råvaror och underleverantörer."
https://www.gp.se/ledare/nu-skakar-globaliseringens-fundament-1.26897909
Dagens besvikelse
Myndigheter som inte agerar helt i linje med sina uppdrag, gällande lagstiftning och breda vetenskapliga slutsatser. Svensk migrations- och socialpolitik har inte imponerat de senaste +10 åren. Inte heller stora delar av relaterad myndighetsutövning. Det har drabbat enskilda lokala samhällen och hela Sverige hårt.

”Men i frågan om de apatiska barnen verkar myndigheten ha tagit större intryck av dagsdebatten än forskningsläget. För sju år sedan strök man en mening i sin vägledning för vård av apatiska barn där det stod att vårdgivare skulle ”beakta” möjligheten att det handlade om manipulation.”


”I Barnkonventionens Sverige verkar rädslan att bli utmålad som rasist ha varit större än viljan att ge de drabbade barnen vård enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. När Statens beredning för medicinsk och social utvärdering tidigare i år utvärderade diagnosen uppgivenhetssyndrom drog man slutsatsen att det inte finns något vetenskapligt underlag för den överhuvudtaget. Frågan är hur många barn som tvingats spela apatiska och därmed fått sin uppväxt förstörd av den missriktade välviljan.”
https://www.expressen.se/ledare/uppdrag-granskning-sagas-nu-maste-aven-staten-granskas/

Dagens stjärna
Thomas Gür. Om betydligt fler än nu inser att de så kallade enkla jobben inte är en räddning för väldigt många människor i utanförskap, och med mycket låg utbildning, blir arbetsmarknadsdebatten  mer meningsfull. Dessutom kommer väldigt många av dagens arbetsuppgifter rationaliseras bort med hjälp av artificiell intelligens och robotik. Det svenska samhället kommer inte klara av att försvara det generella välståndet om mängden invånare som inte är självförsörjande fortsätter att öka.

”Trots att vi sedan årtionden har ett utanförskap som omfattar hundratusentals människor, främst invandrare, har vi likväl behövt importera säsongsarbetskraft.”

”Vi har byggt och underhållit ett system där personer i Sverige kan vara utanför arbetsmarknaden och ändå försörjas av det allmänna, parallellt med arbetskraftsbrist i ekonomin. Argumentet att arbetslösa i Sveriges tätorter inte skulle kunna ta sig dit där de svenska lantbruken finns, håller inte – Ukraina eller Serbien ligger trots allt ännu längre bort.”

”Detta visar också att förslagen, främst numera från Centerpartiet, om att minska utanförskapet genom att skapa fler enkla jobb, dessutom ofta framförda med pläderingar för fortsatt hög invandring, saknar verklighetskontakt (läs ”är fria fantasier”).”


”Och det vore inte ens önskvärt. En ekonomi som ska avkasta tillräckligt för att bekosta alla privata och offentliga tjänster kan inte gå runt på enkla, alltså lågproduktiva, arbeten. Vi har sålunda ställt till det rejält för oss. Men epidemin orsakar inte felen. Den blottlägger dem bara.”
https://www.gp.se/ledare/coronan-avslöjar-myten-om-de-enkla-jobben-1.27032556

onsdag 22 april 2020

Insatsplikt med resultatkrav

Hur skapas ett högt generellt välstånd?
Det är en lätt fråga att svara på. Det skapas genom en gemensam övergripande och inkluderande ambition. Det skapas genom ett rättssystem som baseras på lagar och inte enskilda människors godtycklighet. Det skapas genom innovationskraft. De skapas genom stora satsningar på bildning. De skapas genom företagsamhet och genom hårt arbete.

Expressen ledare efterlyser en plan för hur alla vuxna som kan bli det också ska bli självförsörjande. Håll med om att det är en plan som borde finnas hela tiden. Inget generellt välståndssamhälle överlever om andelen vuxna som ska försörjas av andra bara ökar och ökar. En sak är helt säker, antalet invandrare som inte direkt är självförsörjande måste kraftigt minskas under överskådlig tid. Allt annat är idiotiskt om man vill försöka försvara ett högt generellt välstånd i Sverige.  Kompetensinvandringen där invandrare direkt kommer i självförsörjning,  och med relativt höga ersättningar, behöver kraftigt stärkas. Det senare är väldigt viktigt för att nu klara av att reparera den skapa en längre tids misslyckad migrations- och integrationspolitik skapat.

"Det tar i snitt 13 år i Sverige innan hälften av de utlandsfödda kan försörja sig själva. När varslen, konkurserna och arbetslösheten nu stiger blir integrationsskulden akut."

"Arbetslösheten kan bli 10 procent till sommaren, enligt Arbetsförmedlingen. Utlandsfödda är särskilt utsatta – de som har svagast förankring på arbetsmarknaden slås ut först när konjunkturen viker. Både 90-talskrisen och finanskrisen visade dessutom att många har svårt att komma tillbaka när det så småningom vänder."


"Forskarna har följt alla utlandsfödda i åldern 20-64 år, från år 1990 till 2016. I stället för att använda enbart sysselsättningsmåttet – den räknas som sysselsatt som har arbetat minst en timme under november månad – har man kompletterat med ett annat mått: självförsörjningsgraden. Gränsen för att räknas som självförsörjande sattes lågt, det räcker att tjäna 12 600 kronor i månaden efter skatt. Det är alltså lägre än en kollektivavtalsenlig heltidslön, men motsvarar ungefär bidragsnivån. Skillnaden blev stor: Efter fyra år i Sverige har hälften sysselsättning, men det tar 13 till 14 år innan lika många kan räknas som självförsörjande. Det är alarmerande dåliga resultat. Inte minst som gruppen utlandsfödda inte bara omfattar flyktingar och deras anhöriga, utan också arbetskraftsinvandrare. Allra svårast att få jobb är det för dem som saknar utbildning: ”en majoritet av utrikes födda utan högre utbildning blir aldrig självförsörjande”, konstaterar forskarna. Forskarna hittar en delförklaring som borde få svenska politiker att haja till: Bostadsorten i Sverige spelar stor roll. Värst är läget i de förorter som polisen klassar som utsatta. Sysselsättning och självförsörjning är ”märkbart längre i de utsatta områdena och självförsörjningsgraden blir här som högst dryga 50 procent” – efter omkring 17 års vistelse i Sverige. Kommuner gör alltså bäst i att hindra nyanlända från att bosätta sig i dessa områden. Det blir en enkelbiljett till utanförskap".

"Men oavsett vilka integrationssatsningar som görs de kommande åren går det inte att komma ifrån volymfrågan. Sverige måste hålla antalet asylsökande lågt under lång tid framöver."
https://www.expressen.se/ledare/sverige-behover-en-plan-for-alla-som-inte-kan-forsorja-sig/
Dagens besvikelse
Folkhälsomyndigheten. Jag tycker de gör mycket rätt. De måste dock kraftigt förbättra sitt sätt att kommunicera med allmänheten. Språket är för svårt och för många är budskapen otydliga. Emma Frans, från Uppsala, lyfter nya exempel på kommunikation som behöver förbättras.
https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/beskedet-ska-sjudubbla-antalet-tester/

Dagens stjärna
Håkan Boström, GP. Vi måste hålla V, C och MP långt borta från att få fortsätta att påverka migrations- och integrationspolitiken. De har fört in oss i en mycket svår situation. De har inte idéerna och kraften att ta oss ur den svåra situationen.

"Det är inte särskilt förvånande att Centern sällar sig till Miljöpartiet och Vänsterpartiet i denna fråga. C har i flera år profilerat sig som ett parti för närmast fri invandring. Att det i Centerns teorivärld skulle kombineras med färre bidrag har kommit i andra hand."

"I praktiken har kraven på såväl asylskäl som egenförsörjning länge varit urvattnade i svensk migrationspolitik. Den som velat har kunnat stanna i landet som ”papperslös” även med avslag. I vissa kommuner, som Malmö, har det även gått att få socialbidrag utan uppehållstillstånd. Utvisningsbeslut har sällan verkställts."

"Migrationspolitiken har i huvudsak istället byggt på frivilligt återvändande vid avslag. Gymnasielagen var närmast en formalisering av en pågående praktik. Och i det läge som råder nu, med stängda gränser runt om i världen, är det inte bara svårt att ta sig till Sverige. Det är också svårt att ta sig härifrån."

"Det borde idag stå uppenbart för alla att Sverige kommit till vägs ände med sin invandringspolitik, en politik som trots att man låtsas som motsatsen i huvudsak är oförändrad. Vad som nu behövs är inte ytterligare signaler till världens migranter om att svenska krav är förhandlingsbara bara man tar sig till Sverige."

"I en nyligen publicerad studie av professor Johan Eklund framgår hur stort utanförskapet var redan innan krisen (SvD 15/4). Eklund har tittat på självförsörjningsgraden hos olika invandrargrupper. För att räknas som självförsörjd ska man ha en nettoinkomst på 12 600 kronor per månad. Det inbegriper alla som har ett arbete och som på årsbasis kommer upp i denna inkomst, inklusive subventionerade anställningar, däremot inte bidragsförsörjda. Resultatet visar att bara 36 procent av invandrarna med bakgrund i Mellanöstern kommer upp till denna nivå. Motsvarande siffra för invandrare från Afrika är 38 procent. Det är i dessa grupper vi återfinner de flesta asylinvandrare. Eklund konstaterar att graden av självförsörjning är ännu lägre i utanförskapsområden, och därmed högre för bosatta i andra områden."

"Vi kan också räkna med en förhöjd konfliktnivå både internationellt och nationellt – samtidigt som vi står inför svåra problem själva. I ett sådant allvarligt läge bör partier som låter luftiga idéer gå före realistisk konsekvensanalys – det vill säga C, MP och V – hållas borta från inflytande över väsentliga samhällsfrågor."
https://www.gp.se/ledare/h%C3%A5ll-c-mp-och-v-borta-fr%C3%A5n-invandringspolitiken-1.26901441


tisdag 21 april 2020

Ärlighet och ledningsförmåga

Är sanningen farlig?
I alla tider har makthavare förpackat information för att passa egna syften. Det är inget konstigt med det. Den som har makten, och resurserna, att styra våra tankar och verklighetsuppfattningar som de vill gör det. Det gör du och jag också eftersom vi kommunicerar med andra utifrån vad vi faktamässigt vet eller vad vi känner. Inom de stora maktkamperna kommunicerar man också för att gynna egna agendor. Det är därför det finns en stor marknad för PR-jobb och lobbyister.

Peter Santesson skriver i Dagens samhälle om sin nyfikenhet om varför myndigheten kommunicerar som de gör runt behovet av munskydd. Det har jag också undrat över. I bästa fall handlar det om en medvetenhet om bristen på munskydd. Det är i så fall ett faktum som man ärligt kan förhålla sig till genom att då säga det och istället ge tydliga rekommendationer om hur man ändå kan minska smittriskerna genom att använda tillfälliga lösningar som i vart fall är bättre än inget skydd alls. Folkhälsomyndigheten har inte sagt att man inte ska använda munskydd. De har om och om och om igen sagt att vi ska anstränga oss mycket för att skydda våra äldsta och sköraste invånare. Vad det innebär, utöver att regelbundet noga tvätta händerna och att hålla +1 meters avstånd är upp till ansvariga för andra människors välbefinnande. På med munskydd inom omsorgen och sjukvården. I någon form.

"Någonstans finns förklaringen som gör detta begripligt och rimligt. Den är jag nyfiken på."


"Jag önskar att jag inbillade mig, men nog har frågan om man ska använda munskydd fått en märklig laddning, som om det var något mer som stod på spel. När de kommer på tal i sociala medier ger sig snabbt någon in i trådarna, hoppar och studsar av iver att få markera att det minsann inte ger något skydd att täcka munnen. Budskapet framförs med sådan konstig frenesi. Med samma angelägna underton som om saken gällde källsortering, cykelhjälmar eller klimatsmart leverne. Munskydd tycks ha en moralisk dimension – i att inte ha på sig dem, det vill säga."
"Man ska följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, vet du väl! Och då använder man inte munskydd! Jag är inte smittskyddsläkare, som det heter numera. Men jag är inte heller rudis på att analysera sociala processer. Här pågår något under ytan."
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/vad-handlar-motviljan-mot-munskydd-om-32166
Dagens besvikelse
Landsting/regioner. Under lång tid har de flesta, förutom Region Halland, misslyckats med att vara en attraktiv arbetsgivare och att verka inom givna ekonomiska ramar. Verksamheterna har också misslyckats med att rimligt fort ställa om och genomföra den decentraliserade vårdreform som det länge talats om. Mobila vårdteam har använts i allt för liten utsträckning. Etableringar av ”vårdcentrum” går i snigeltakt. Och förmågan att maximera nyttan av tillgänglig digital infrastruktur har mycket att önska. Regionerna borde avvecklas. Två dåliga effekter av att regioner upplevs som dåliga arbetsgivare är att stafettbemanning ökat kraftigt de senaste åren och nu tvingas sjukvårdspersonal under lång tid jobba under krisavtal. Krisavtal innebär att de får dubbelt betalt men får också jobba väldigt många fler timmar + alltid vara beredda på att jobba igen. Krisavtalet var tänkt att vara kortvariga förhållanden. Om den praktiska tillämpningen av detta avtal fortsätter under lång tid kommer många bland dessa viktiga yrkesgrupper bli utbrända. Hur bra är det?
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=7456108

Region Uppsala tillhör en av regionerna som under lång tid haft väldigt svårt att klara sina uppdrag. Och den har definitivt inte klarat sina uppdrag inom givna ekonomiska ramar trots höga skatteintäkter. Gång efter gång har skatten höjts. Det har självklart inte hjälpt eftersom problemen är kopplade till ledningsarbetet och hur pengarna används. Det är hög tid för oss invånare att inse det. Vad ska Region Uppsala göra nu? Att avveckla runt 1000 personer bland de anställda matchar sannolikt det enorma prognostiserade underskottet bara för år 2020. Om stora uppsägningar blir ett resultat av misskötseln innebär det en effektivisering på 8,7 procent. Det är självklart möjligt. Med tanke på att Region Uppsala satsat mest av alla regioner på digitalisering borde redan många effektiviseringar ha varit realiserade? Varför tycks inte alla hundratals fler miljoner som Region Uppsala lagt på olika digitala lösningar gjort Region Uppsala bättre i jämförelse med andra regioner? Av de runt 11.500 medarbetarna finns inom Region Uppsala finns allt för många som inte jobbar med Regionens kärnverksamheter. Med fördel kan de till exempel skola om sig till viktiga sjuksköterskor, undersköterskor, poliser eller något värdeskapande inom vårt viktiga näringsliv. Gör om! Gör rätt! Att år efter år acceptera alla dessa brister är inte ok.

"Utifrån månadsrapporterna för mars skriver regionen ner prognosen för resultatet från ett underskott på 324 miljoner kronor till minus 589 miljoner. Men siffrorna kan bli mycket värre än så. Enbart intäktsbortfallet i kollektivtrafiken väntas landa på 300 miljoner kronor. De stora effekterna för Akademiska sjukhuset kom först under april och är heller inte medräknade i den nya prognosen."
https://www.unt.se/nyheter/uppsala/regionen-gar-mot-enorma-underskott-5555898.aspx
https://www.unt.se/nyheter/uppsala/fastigheter-och-administration-tynger-regionen-5388919.aspx

Dagens stjärna
Malcom Kyeyune. Hans integritet och kritiska spets är värd att hylla.

”Om det inte finns skyddsmasker: säg det i så fall! Ljug inte för personalen, försök inte få det till att dessa saker inte längre ”behövs”. Ansvarsflykt, lögner och undvikande beteende kan vi syssla med senare, efter att dammet lagt sig och krisen är över. Just nu är det för farligt att syssla med sådant; när moralen hos en tjänstemannakår nått botten väntar potentiellt farliga konsekvenser. Detta är en eld man inte bör leka med.”
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/tank-om-vardpersonalen-slutar-ga-till-jobbet-32252