lördag 29 februari 2020

Corona hysteri

Rädslan sprider sig
Allt fler svenskar känner sig allvarligt oroliga för att drabbas av corona viruset. 1177 har till exempel blivit överbelastat av människor som ringer in och är oroliga. I Uppsala är två kvinnor bekräftat smittade. Det är viktigt att ta sjukdomar som lätt sprids mellan människor på största allvar. Epedimiologer väntar på pandemin som slår stenhårt mot annars fullt friska människor, det vill säga att man dör. Inget tyder på att corona viruset är en sådan pandemi. Corona viruset smittar lättare och sprider sig fortare än "vanliga" influensor. Och det saknas hittills vaccin mot detta virus. Bortsett från det tycks virusets effekt vara som vanligt att det är människor som är mycket sjuka och svaga som kan dö om de insjuknar av ett liknande jobbigt virus. Det vill säga mycket likt det som händer varje gång en influensa hälsar på.

Ann-Charlotte Marteus skriver intressant om hur Sveriges ansvariga personer allt för ofta ger lugnande besked trots att de saknar grund för att ge liknande besked. Det är alltid värdefullt att vara ärlig utan att vara alarmistisk. Det finns förbättringspotential vad gäller ärlighetskommunikationen. Hur ofta hör du någon ledande politiker eller tjänsteman erkänna att de inte har tillräcklig koll på läget?


"Tegnell är inte imponerad av italienarnas förmåga att spåra och begränsa smitta, har man förstått. Sverige kan så mycket bättre. Vår beredskap är god. Samma besked gav regeringen i måndags. Det stora numret på presskonferensen var att Sverige ger 40 miljoner kronor till WHO för att hjälpa andra stackars länder. Snacka om styrkebesked." 

"Man behöver inte vara depressivt lagd för att oroa sig över vår sjukvårds förmåga att klara en omfattande spridning av viruset. Går det att skaka fram tillräckligt med vårdplatser, vårdpersonal och, inte minst, skyddsutrustning? Såväl regeringen som Socialstyrelsen och Folkhälsoinstitutet understryker att detta är regionernas ansvar. Hur väl dessa lyckas är dolt i dimma." 

"Men om det skulle gå illa, om det visade sig att sjukvårdens beredskap var urusel, skulle frågan inställa sig: Insåg inte staten detta? Varför inte, i så fall? Och om man var medveten om bristerna, borde man inte ha kontrollerat inresande från Iran bättre, till exempel?"

https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/kan-vi-verkligen-lita-pa-svensk-coronaberedskap-/

Om du vill förstå vad en riktigt farlig pandemi kan ställa till med kan jag varmt rekommendera den läska filmen "Contagion". Filmen har dessutom mycket duktiga skådespelare.
https://www.commonsensemedia.org/movie-reviews/contagion

https://www.gp.se/ledare/sverige-%C3%A4r-inte-tillr%C3%A4ckligt-f%C3%B6rberett-f%C3%B6r-pandemier-1.24609324

Dagens besvikelse
Trots alla kommunikatörer som idag arbetar inom offentlig verksamhet kan vi inte få en ärlig beskrivning av svensk beredskap och förmåga om det blir många smittade i Sverige. Nu är det dessutom lönehelg... Ärlighet gör i vart fall mig lugnare. Vi invånare har redan en stark uppfattning om sjukvård i kris. Säg som det är. Typ ”Om det blir över X som kommer till våra sjukhus blir det mycket ansträngt. Runt om i landet jobbas det för fullt med att stärka beredskapen. Vi tror att vi kommer att klara det men krisrädslans effekt på 1177 indikerar att trycket på våra akutmottagningar, eller liknande, kommer att bli mycket smärtsamt om vi får en kraftig spridning.”
https://www.expressen.se/nyheter/smittan-fanns-i-italien-utan-att-nagon-upptackte-det/

Dagens stjärna
Wolfgang Hansson, Aftonbladet. Läs gärna hans artikel för att förhoppningsvis få lite perspektiv på corona och minska din rädsla.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/9vQ1Xl/det-finns-en-dodligare-smitta-an-corona--som-ingen-bryr-sig-om?fbclid=IwAR1ztsMEEoP8L4F43Sb5Ljfdt-9_YtzBFsSARJIleAJ9eQrxwIHexaXPZ2c

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar