måndag 10 februari 2020

Invånarfokus

Att tjäna rätt intressen
Vilka intressen styr alla de välavlönade lobbyister som tillåts påverka framtiden i orimligt stor utsträckning? Svenskt Näringsliv och Företagarna samlat vet vi vad de kämpar för. LO och SACO vet vi vad de kämpar för. Men alla andra mäktiga krafter som ständigt påverkar politiker och ledande tjänstemän? Verkar dom för det som brukar kallas ”allmänintresset”? Nej. Och vilka är många av dessa lobbyister? Många tillhör skråt som i mer eller mindre utsträckning varit politiskt engagerade. Och vet du att trots att demokratiutredningar föreslagit att ledande politikers möten med lobbyister ska diarieföras är det inte än en verklighet. Som en liten sakupplysning är personer som alltid tjänat sina pengar genom politiska uppdrag eller lobbyuppdrag vid PR firmor helt finansierade med skattepengar. Det skulle vara intressant att ta del av fakta om hur många av alla dessa välavlönade lobbyister som aldrig dragit in en nettokrona till vårt välståndsbygge, bara levt på påverkansarbete för skattepengar. Inte viktiga bildningsuppdrag eller omsorgs- och vårduppdrag för skattepengarna.

Anna Dahlberg, Expressen, tycker sig se en stor förändring som innebär att lobbyisternas makt minskar påtagligt. Nja, Dahlberg brukar underbygga sitt tyckande bättre. Vägen mot en värld där det svenska folket altruistiskt och mer allmännyttigt företräds är när politiken återigen drivs av människor med ordentlig förankring i handgripliga värdeskapande erfarenheter. Företagare, lärare, sjuksköterskor, programmerare, journalister, markarbetare, undersköterskor, fordonsförare, designers, ledarskapskonsulter, lagerarbetare och så vidare.

”Borgerligheten håller på att frigöra sig från den osunda relationen till näringslivets lobbygrupper. Det är bara att applådera utvecklingen.”


Borgerligheten håller på att ömsa skinn. Det finns flera skäl till det: 
• Alliansens död. Alla politiska projekt har sin inre logik. När M och KD inte längre behöver ta hänsyn till vad Centerpartiet vill uppstår en ny dynamik.
• En ny generation. Unga talanger som MUF-ordföranden Benjamin Dousa är inte uppvuxna med den starka, konforma sossestaten som fiende nummer ett, utan i det nya Sverige, där statens frånvaro är problemet på allas läppar.”

”Verkligheten. Ingen kan längre förneka avigsidorna med de ogenomtänkta, hyperliberala reformerna som gav oss etableringslotsar, friskoleskandaler, assistansbedrägerier, utbredd arbetslivskriminalitet och så vidare.
• En internationell trend. Om högerpartier ska kunna vinna arbetarväljare kan de inte ensidigt gynna näringslivets särintressen och de övre inkomstskikten samtidigt som välfärdsstaten hamnar under press. Boris Johnsons valseger i Storbritannien håller redan på att bilda skola.”

”Trots att avarterna har varit uppenbara under en lång rad år - vanskötta friskolor, utbredd välfärdskriminalitet och fusk inom arbetskraftsinvandringen - tog kritiken aldrig riktigt skruv på högerkanten. Den intensiva kampanjen från näringslivshåll har lagt en död hand över debatten. Det har pumpats ut debattartiklar och böcker till försvar för vinst i välfärden och öppna gränser. Unga borgerliga talanger har skolats i det rätta tänkandet inom Stureakademin. Lojaliteter har byggts upp via ständiga sidbyten mellan politiken, PR-byråer och lukrativa tjänster.”
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/sa-mycket-battre-borgerligheten-utan-c/

Ja, borgerligheten har inte tydligt stått på invånarnas sida. När jag till exempel för många år sedan inom Centerpartiet motionerade om att privata skolor skulle tvingas avsätta vinstmedel till rimliga resultatutjämningsfonder blev det avslag. Det var orättvist mot dem som drev skolor privat. Nej, det är orättvist mot barn och unga som drabbas av plötsliga nedläggningar av skolverksamheter när inga liknande fonder kan tas i anspråk för att avveckla utifrån elevernas bästa i fokus.

”Den svenska borgerligheten har i ett par decennier allt för mycket dominerats av ideologiska dogmer, kotterier och särintressen i Stockholm”, konstaterade han. Det har skadat borgerligheten som alltmer har tappat kontakten med väljarnas vardag. Till och med centervänliga Dagens Nyheters ledarsida hade i veckan en krönika på ungefär samma tema. Barbro Hedvall konstaterade att det är dags att erkänna borgerlighetens misstag och tala om svagheterna i avregleringarna (DN 6/2).”

Anna Dahlbergs analys om att Centerpartiet gick, och går, väldigt snett i vilka de företräder är tyvärr korrekt. Tänk att ett så tidigare klokt parti gått så fel. Kan det styras av ”broilers”?

”Men det är något djupt osunt med den nära relation som de borgerliga partierna har odlat med välfärdsindustrin och näringslivets lobbyorganisationer. I stället för att stå på medborgarnas sida när skattepengar ska betalas ut har de gång på gång gjort sig till okritiska språkrör för starka lobbyintressen. Ett aktuellt exempel är när Annie Lööf (C) kräver att friskolor ska slippa att omfattas av offentlighetsprincipen.  I bästa fall inser även näringslivets företrädare att svängdörrarna till de gamla allianspartierna har blivit ett bekymmer. För med alla regelförenklingar, subventioner, pseudomarknader och fokus på snabb service har även följt fusk och osund konkurrens. Seriösa företagare har numera svårt att överleva i flera branscher. Det var knappast den hjälp som näringslivet behövde.”

Så länge jag får förtroendet att tjäna Uppsalaborna, och andra svenskar, tjänar jag våra gemensamma intressen. Inte särintressen.
Dagens besvikelse
Människor som driver liknande förtalsmål. Dåligt av en åklagare att ens lyfta på anmälan. Vi borde alla tydligt stå upp mot extremism, hederskultur och hedersvåld.
https://www.expressen.se/gt/hermansson-anklagas-for-fortal-nu-faller-domen/

Dagens stjärna
Sakine Medon, UNT. Hon har självklart rätt. Liberalism är inte något dåligt. Det finns dock gott om tolkningar av dess grunder och ”överstepräster” för dess varianters tro som spårat ur. Allt handlar om enskilda människor och våra enskilda val och beteenden i grupper.

”Allt som har gått fel - politiska felsteg, ökad brottslighet och brister i välfärden - kan alltså inte skyllas på liberalism. Ändå vevar tongivande debattörer om att "utrota" liberalismen, som om den vore rena ondskan.”
https://mobil.unt.se/nyheter/skyll-inte-allt-elande-pa-liberalismen-5511386.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar