måndag 10 februari 2020

Pragmatiskt ledarskap

Fokus på förbättrad integration
Jag är less på V, MP och Cs socialt och ekonomiskt ohållbara migrationspolitik. Den är helt ansvarslös mot alla som idag lever i Sverige. Allt fokus under runt 10 år borde vara på att lyckas med integrationen av de miljoner som de senaste decennierna fått möjligheten att bli en långsiktig del av svenska samhällen.

Nedan är väldigt bra rutet av några kommunalrådskollegor som sent, men dock, vågar tala i klartext. Och nej, de är inte rasister. De fattar vilka problem vi har och att vi måste ha problemlösning i kommuner och i regioner i fokus nu. De fattar att det är dåraktigt att späda på redan stora problem. Det är uppenbart att det finns gott om politiker i Sveriges riksdag som inte fattar verklighetens problem i kommuner och regioner. Har Stefan Löfven varit ledande kommunpolitiker? Har han varit ledande regionpolitiker? Magdalena Andersson? Annie Lööf? Isabella Lövin? Per Bolund? Nyamko Sabuni? Jag vet att både Ulf Kristersson och Ebba Busch har praktisk erfarenhet från kommunernas verklighet. Läs gärna nedan debattartikel skriven av kommunalråden Strandberg och Månsson.

"Om vi och andra kommuner som under lång tid burit den svenska flyktingpolitiken ger uttryck för att vi behöver en paus är det en signal som måste tas på allvar. Kritiken från MP och C är arrogant, skriver kommunalråden Torkild Strandberg och Pierre Månsson (L)."

"Vår avsikt att undanta hela våra kommuner från EBO-lagen kritiseras av Miljöpartiets och Centerpartiets migrationspolitiska talespersoner. I Landskrona och Kristianstad har vi, liksom Helsingborg, Malmö och ett antal andra kommuner, under lång tid tagit ett oproportionerligt stort ansvar för den nationella flyktingpolitiken. Våra kommuner har haft, och har fortfarande, ett betydande mottagande av asylsökande. Detta ger stora effekter på vår förmåga till en bra integration med arbete och egenförsörjning i fokus. Regeringens syfte med att undanta vissa utsatta områden från asylsökandes möjlighet att få dagsersättning för att bo i eget boende (EBO), är att få fler att välja områden där det finns förutsättningar för ett hållbart mottagande." 

"EBO-lagstiftningen har bland annat lett till trångboddhet och segregation, då de asylsökande bosätter sig hos släkt och vänner i socialt utsatta områden. Trångboddheten leder ofta till ekonomisk och social misär med ökad psykosocial problematik som följd. Hårdast drabbas barnen, som exempelvis inte får plats att leka inomhus eller göra sitt skolarbete. EBO innebär sämre chans till integration, både för de nyanlända och för värdfamiljerna. Andelen i Migrationsverkets mottagningssystem som väljer eget boende i stället för Migrationsverkets anläggningsboende ökar. År 2013 bodde 30,6 procent enligt EBO-lagen. År 2019 hade den siffran ökat till runt 55 procent."
https://www.expressen.se/debatt/vi-har-gjort-mycket-nu-behovs-en-flyktingpaus/
Även Widar Andersson skriver läsvärda rader om allt fler kommunalråds protester mot en icke fungerande EBO. Jag har drivit på för kraftiga förändringar av EBO i många år. Dåtidens C i Uppsala hängde på men inte regionen eller riks. Var, och av vem, lärde jag mig att de negativa effekterna av EBO överstiger de positiva när volymerna är stora? I Södertälje av Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande. Första gången jag träffade henne var under min svenska utanförskapsturné sen vår 2015. Därefter lyssnade jag på henne när hon i Almedalen försökte att få till exempel sina ministerpolare inom Socialdemokraterna att förstå behovet av förändringar av EBO. Godner besökte också ett möte mellan Uppsala kommun och Polisen i region Mitt där hon talade om både brottsbekämpning och effekter av EBO. Jag gillade Godner då hon tydligt kämpade för Södertäljeborna och tydligt uttryckte sitt missnöje även över S partiledning när de trots många konkreta förbättringsförslag vägrade att ta problemen på största allvar. Godner var först att ”blåsa” EBO varning, jag började några år senare men var ändå beklagligt ensam. Först 2019 trillade ”poletten” ner hos många kommunalråd. Vad bekymrar Godner mest idag?

”Flera kommuner – däribland S-styrda Malmö och L-styrda Landskrona och även oppositionspartiet S i Göteborg i samklang med oppositionspartiet SD – har nu fattat beslut om att de ser hela kommunen som ett utsatt område. De vill rakt uttryckt inte ha fler asylsökande i sin kommun. Budskapen från kommunalråden till staten är glasklara. Jag hoppas att Centerpartiet och Miljöpartiet lyssnar, fattar och inser.”
https://mobil.folkbladet.se/opinion/kommunalradens-budskap-ar-helt-glasklara-om6491376.aspx
https://www.svt.se/opinion/boel-godner-om-ebo
https://www.svd.se/s-politiker-ebo-lagen-ger-okontrollerad-invandring
https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/godner-s-valkomnar-moderaternas-ebo-besked-kan-ge-framgang
https://m.youtube.com/watch?v=1k7GudyrJ8g&t=492s

Dagens besvikelse
Att vi inte är mycket bättre på att lyfta fram all fantastisk utveckling som ständigt äger rum. Det är trist att vi inte bättre kan balansera alla problemartiklar med alla framstegsartiklar fulla av hopp. Nedan är ett stort antal exempel på nyheter presenterade som ”optimistiska”. Mer optimistiska nyheter tack!
https://news.warpinstitute.se/191-optimistiska-nyheter-fran-2019/?fbclid=IwAR2FKNXr8gGaEQZsvxkE2cCXpfBcQolr2TG96Im7Lsd736eQkO4MDMlLQI0

Dagens stjärna
Socialdemokraterna i Göteborg. De inser att de behöver få en chans att börja lösa alla integrationsproblem på allvar. S i Göteborg kräver EBO stopp i hela kommunen. Uppsalas minoritetsstyre säger ingenting, än.......
https://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/socialdemokraterna-undanta-hela-g%C3%B6teborg-fr%C3%A5n-ebo-lagen-1.23506050

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar