lördag 15 februari 2020

Stresstest

Pandemiförberedelser
Den som har en bra plan kommer alltid att vara bättre förberedd än den som inte har det. Den som också tänkt igenom olika scenarier och vilka övergripande drag man ska vidta beroende av vad som händer är ännu mer förberedd för det som framtiden kan bjuda på. Mycket av allt elände som kan hända kan vi minimera riskerna för att det ska hända genom olika kloka åtgärder. För att hindra farlig smittspridning mellan människor är det till exempel mycket viktigt med vaccinationsprogram och säkerställa god hygien i alla sammanhang där vi människor verkar. Trots det inträffar det som inte får inträffa ibland. Vårt Försvar är ett bra exempel. Vi vill ha ett basförsvar som i vart fall en vecka ska kunna avskräcka från enkla anfall mot vår frihet. Och vårt försvar tränar ständigt för olika scenarier på fientliga handlingar mot vår frihet och trygghet. Allt mer i form av cyberförsvar mot datavirus. Det är klokt att vara väl förberedd för det som inte får inträffa. Politiken får avgöra hur dyra dessa förberedelser får vara. Jag tycker att vi i Sverige borde träna på ett scenario där en allvarlig pandemi sprider sig i landet.
Malcom Kyeyune skriver en krönika i Dagens Samhälle om att det är viktigt att ta lätt smittsamma sjukdomar på största allvar. Även om vi inte är beredda att ha en fast kostnad för att klara av krislägen är det minsta vi kan begära att det finns en plan och att personalen är lite tränade för hur man ska agera om det blir skarpt läge. Det är alltid klokt att då och då stresstesta viktiga förmågor.

"Det finns goda anledningar att vara orolig för det nya coronavirus som härjar i Kina. Så här i början av ett utbrott är det svårt att säga någonting säkert, vare sig om dödlighet, smittsamhet, eller potentiella konsekvenser för samhället. Säker kunskap och vetenskapliga fakta är något som brukar komma först i efterhand. Coronaviruset tycks dock vara både mycket smittsamt jämfört med SARS, och samtidigt vara farligare än en vanlig influensa, med en större risk för allvarliga komplikationer såsom lunginflammation."
"Sveriges infektionskliniker håller hög klass. Men våra akutmottagningar är en helt annan historia, och krisen där är sedan länge väl känd. Om coronaviruset skulle börja sprida sig på riktigt bland Europas befolkningar skulle detta i sig inte innebära någon apokalyps, men det skulle innebära ett stort antal sjuka människor där de med allvarliga komplikationer kommer behöva sängplatser och vård. Det är en öppen fråga om det går att kontrollera den här sortens virus i längden, givet att viruset i de mildare fallen inte verkar skilja sig nämnvärt från en lite mer allvarlig förkylning."
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/fixar-var-genomeffektiviserade-vard-ett-coronautbrott-31299
Dagens besvikelse
Aktivister som bidrar till att barn misshandlas för att föräldrar vill uppnå något som inte ska vara möjligt. Något som inte är möjligt för att samma regler ska gälla alla jämlikt.

"Debatten om de apatiska barnen har blossat upp igen i samband med att en kortfilmsdokumentär, ”Life Overtakes me”, blivit Oscarsnominerad. Filmen skildrar en apatisk flicka och hennes familjs liv. Flickan, som kallas Nadja i filmen, tvingas bära blöja, sondmatas och bärs i filmen omkring av sina föräldrar, samtidigt som familjen kämpar för att få ett uppehållstillstånd i Sverige. När familjen till sist beviljas permanent uppehållstillstånd i oktober 2017 tillfrisknar flickan snabbt." 
https://www.expressen.se/debatt/aktivistiska-lakare-lag-bakom-apatiska-barnen/

Dagens stjärna
Expressens ledare. ‪I över 5 år har Miljöpartiet haft ansvarat för bostadspolitiken i Sverige. Hur tycker du att det gått? Och det är MP som bär störst skuld för den socialt- och ekonomiskt ohållbara migrationspolitik som nu bedrivits sedan 2011. Gång efter gång har jag i Uppsalas kommunstyrelse tydligt markerat att alla socialt utsatta måste behandlas jämlikt. Tänk att det finns ledande politiker som inte förstår konsekvenserna av en politik där man låter nyligen socialt svaga invandrade gå före jämförbart socialt svaga svenskar. Självklart måste det i Sverige byggas många kloka bostäder för fattiga människor. Oavsett om de är ”enbart” fattiga eller också har stora sociala problem blir det inte rättvist att de får de finaste nyproducerade lägenheterna. På skattebetalarnas bekostnad. Jag är helt säker på att skälet till varför vissa kommuner bygger minimalt med hyresrätter är för att de inte vill ”importera” socialt svaga från andra kommuner.

Främst MPs politik har importerat strukturell fattigdom till Sverige. Så länge som invandring av människor som inte är självförsörjande, i tiotusental fortsätter att komma till Sverige, förstärks landets utanförskapsområden och segregationen. Två nödvändiga skademinimeringsåtgärder som regeringen skyndsamt borde besluta om är 1) Våra statliga resurser får finansiera små delningsdesignade bostäder för fattiga 2) stoppa EBO. Många av Sveriges kommuner är nu stresstestade till bristningsgränsen. Det är hög tid för Sveriges riksdag att ta ansvar för det de ställt till med. Och tyvärr fortsätter att ställa till med.

 Allt fler svenskar blir hemlösa, trots att de varken lider av missbruk eller psykisk sjukdom. Det är en ny grupp – de strukturellt hemlösa – som socialtjänsten i flera kommuner inte ser som sin uppgift att hitta bostad åt. Inte ens om det handlar om barnfamiljer. I stället betalar kommuner stora pengar för dyra nödlödningar, som vandrarhem där månadshyran överstiger 30 000 kronor.”

”Skatteverket uppskattar att 200 000 personer är felaktigt skrivna i Sverige, visar en genomgång av Hem och hyra.”

”Lösningen är dock inte att lägga ännu fler omöjliga uppgifter på landets socialtjänster. Bostadskrisen kan bara lösas med en ny bostadspolitik. Den generella bostadspolitiken har misslyckats. Det är mer än lovligt naivt att tro att det går att bygga bort bostadsbristen – nybyggda lägenheter är alltid dyra.”


”Sverige måste öppna för en social bostadssektor, som riktar sig till dem som inte har möjlighet att efterfråga en bostad på den öppna marknaden – på grund av låga inkomster, betalningsanmärkningar, psykisk sjukdom eller andra skäl. Det viktiga är att ett sådant socialt bostadsbestånd inte byggs som egna bostadsområden för låginkomsttagare, utan att lägenheterna sprids ut i alla stadsdelar.”

”I stället för att ställa psykiskt sjuka mot låginkomsttagare och nyanlända mot infödda måste en social bostadspolitik bedrivas utifrån en grundläggande princip: Samhällets resurser ska riktas till de mest behövande – oavsett vilken grupp de råkar tillhöra.”
https://www.expressen.se/ledare/erkann-ni-har-ingen-losning-pa-hemlosheten/






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar