onsdag 26 februari 2020

Trovärdighet

Högt i tak och pålitlig
Var ska den tidigare borgerligheten ta vägen? Helt klart är att Socialdemokraternas tidigare politiska dominans är bruten och ett nytt politiskt landskap växer fram. Socialdemokraternas ras är inte bara en svensk trend. På många håll inom västvärlden har de tappat kraft. Hur ska då det nya formera sig för att öka egna chanser att få sitta vid makten? Vilka konstellationer har störst möjligheter att driva en gemensam politik inom viktiga politikområden? För att sortera ut det måste man göra precis som partierna i Alliansen en gång gjorde. Vilka reformer anser varje parti vara viktigast? Vilka är därefter mest lämpliga att samarbeta med? Januariöverenskommelsen är inte en sådan ingenjörskonst!

Malcom Kyeyune skriver nedan intressant om borgerlighetens läge i Sverige.

”Utan att någon riktigt märkte det hade deras motståndare, Tories, gått från att vara ett parti för den övre medelklassen och överklassen till att bli ett parti med fler arbetarklassväljare än det nominella arbetarpartiet. Förvåningen var om något ganska stor på båda sidorna. Hur hände det här egentligen?”

”Kort sagt: när vänstern retirerar från stora väljargrupper öppnas plötsligt möjligheten att plocka upp dessa för en höger som vill och vågar göra det. Den senaste debatten i Sverige angående högerns relation till näringslivet och välfärdsmarknadens särintressen är alltså ett tecken i tiden.”

”När socialdemokratin var starkare än den är idag fanns det skäl att hålla någon sorts enad front inom högern, just därför att målet var att besegra socialdemokratin ideologiskt och politiskt. Idag har dock socialdemokratin besegrat sig själv, och frågan är inte längre vad man ska göra åt socialdemokratins dominans, utan vad man vill ska komma efter den.”

”Att som tankesmedjan Timbro fortsätta värna dagens arbetskraftsinvandringssystem i ett läge där detta system utgör en av de drivande faktorerna i en helt dysfunktionell invandring är något som sticker i ögonen på många. Men denna nyligen uppblossade konflikt handlar inte om valfrihet i välfärden, om arbetskraftsinvandring, eller om Timbro. Den handlar om högerns själ och framtid. Vi har således sett de första skotten avfyras och de första politiska förkastningslinjerna öppna sig inom den svenska borgerligheten, men de förkastningslinjer som börjar dyka upp idag kommer knappast att försvinna när väl denna debatt är över.”
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/forsta-skotten-i-kriget-om-borgerlighetens-framtid-31529

Liberalerna upplevs ofta som ett ”stökigt” parti. Inte minst i Uppsala där de valde en vänstersväng när det var möjligt att forma ett liberalkonservativ minoritetsalternativ. Självklart påverkar det deras politiska trovärdighet bland många väljare. Det är viktigt att ett parti har högt i tak och tillåter oliktänkande. Partierna är inte bra på att hantera olika tyckanden inom ett parti. Jag uppfattar Liberalerna som det parti som är klart bäst på att klara ordentlig tyckardemokrati av dagens riksdagspartier. Samtidigt är det en klen tröst om man inte tycker som en majoritet vänsterorienterade liknande Liberalerna i Uppsala. Bara 40% av de ledande Liberalerna vill lämna vänstersamarbetet Januariöverenskommelsen. Det är ingen majoritet.

”Nästan fyra av tio ledande lokala liberaler är negativa till att partiet ingått ett samarbete med regeringen.”
https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/l-splittring-om-januariavtalet-katastrofalt-vagval-31542

Och i dagens UNT kan man läsa den intressanta artikeln att Liberalerna ska ha ett medlemsmöte och rösta om hur de ställer sig i spårvägsfrågan... Och de vill villkora ett stöd till att minst sex av kommunstyrelsens partier stöttar projektet samt att det inte får kosta över 4,5 miljarder kronor... Vad gör de när prislappen är över 4,5 miljarder? Tar sitt ansvar och lägger ner partiet?
https://mobil.unt.se/nyheter/uppsala/ls-krav-for-att-saga-ja-till-sparvag-5522705.aspx
Dagens besvikelse
Under allt för många år ”slirade” borgerliga partier med att betona alla skyldigheter som också ingår i det samhällskontrakt som idag har gott om sprickor.

”Har man ansvar för sina handlingar? I vilken ålder uppstår ansvaret? Eller uppstår det aldrig? Kan man alltid skylla på sin uppväxt, på sin bakgrund, på omständigheterna, på grupptillhörigheten?”

”I Sverige har vi länge vattnat ur begrepp som ansvar och ansvarsutkrävande, "brott och straff", rätt och orätt. Nya teorier har gjort förövare till offer.”
https://www.gp.se/ledare/alla-har-ansvar-för-sina-handlingar-1.24346781

Dagens stjärna
Paulina Neuding. Många av Liberalernas och Centerpartiets ”godbitar” i 73-punkts programmet är inte det politiska fokus dagens Sverige behöver. Nu krävs städarbete efter många års ansvarslös migrations och integrationspolitik.

”De gamla Allianspartierna behöver inse att ingen vettig människa bryr sig om värnskatten när de egna barnen riskerar att rånas och förnedras på väg till skolan.”


”Ungdomsrånen kommer också att förändra politiken, och frågan är om partierna kommer att uppfatta det i tid. Det gäller inte minst de gamla Allianspartierna, som behöver inse att ingen vettig människa bryr sig om värnskatten när de egna barnen riskerar att rånas och förnedras på väg till skolan eller hem från fotbollsträningen. Sådant överskuggar allt annat.”
”Medierna måste också förändra sin rapportering. Sverige sticker ut i Europa när det gäller sättet att hålla tillbaka vad man vet om rapporterade brott. Man kan jämföra med Tyskland och övriga Norden, där det genast framgår om ett brott exempelvis har begåtts av en utländsk medborgare.”
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/ungdomsranen-kommer-att-forandra-allt-31393

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar