Sanningen
Volym har alltid betydelse. Och nästan allt, möjligen inte syre, finns i begränsade resurser och efterfrågan brottas mot utbudet. I en sådan värld måste man prioritera och ta ansvar för de prioriteringarna. Inom sjukvården är det folkvalda, politiker, som måste göra dessa prioriteringar. Tror du att det finns förbättringspotential kopplat till prioriteringsbehovet? Ja. Och det är på grund av att det är mycket känsliga frågor. Bland annat därför finns politiker för att fatta de tuffa besluten på väl beredda grunder.
Kajsa Dovstad, GP, skriver en mycket värdefull ledare som jag bifogar nedan. Vi har tveklöst en tillgänglighetskris inom svensk sjukvård. Samtidigt är det viktigt att förstå att vi har massor av resurser inom sjukvården som kan användas väldigt mycket smartare än idag.
"Den kanske mest intressanta vårdplatstrenden är att antalet vårddygn per invånare i 30-40-årsåldern är konstant. Varför behöver dagens vuxna lika mycket sjukhusvård som förr när antalet vårddygn har minskat för befolkningen som helhet? En invandringskritiker skulle kunna peka på att den migrationsrelaterade demografiska förändringen är särskilt stor i denna åldersgrupp. Och visst går det inte att utesluta en sådan faktor, men samtidigt finns en rad andra möjliga förklaringar. Att skylla alla problem på invandringen är lika dumt som att helt förneka att den kan ha konsekvenser för den svenska sjukvården."
"Så hur ska situationen räddas? Onekligen behöver resurser användas bättre. Fler husläkare, bättre teknik, smartare arbetsfördelning kan kanske göra sjukhusen drägliga igen. Men det behövs också en etisk diskussion om hur de begränsade resurserna ska fördelas. Vad sjukvården inte mår bra av är en sandlådedebatt där alla använder sina favoritförklaringar för att vinna politiska poänger."
https://www.gp.se/ledare/myten-om-neddragningarna-p%C3%A5-sjukhus-1.23669994
När våra läkare arbetar så mycket övertid som de gör förstår nog alla att vi har kris inom svensk sjukvård. Och många förstår att så mycket övertid både påverkar vårdkvaliteten och hotar berörda läkares hälsa.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/bara-yttersta-toppen-av-ett-isberg?fbclid=IwAR1i7kdues-mhpH09XqL1xaIzQ0JjKUZIydGXi0O21IcX2mXtlKlJYSFNfk
Det är lätt att förstå att allt fler av alla viktiga som jobbar inom sjukvården börjar få nog.
https://www.dagenssamhalle.se/debatt/lakare-vi-som-finns-pa-sjukvardens-golv-har-fatt-nog-31447?fbclid=IwAR1o4pklkk8sY919kd7ysDNUTxiKVQZ-ZQh1HQkbsB93gqtsjFGqWISNiuE
Dagens besvikelse
Miljöpartiet. De är ett aktivistparti som inte ska sitta i ledande ställningar. Svidande kritik från Riksrevisionen mot de miljöbilspremier som erbjuds. Våra skattepengar kan göra mycket bättre miljönytta än de satsningar Miljöpartiet inkluderar i regeringens budget. Och i Uppsala vet vi hur illa det blir när MP driver igenom slösaktiga cykelgaragebyggen och enfaldigt driver på för spårvägslösningar. Aktivister ska inte ”sitta vid ratten”, det går aldrig bra. De kan med fördel agera som lobbyister.
https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/staten-borde-inte-projsa-for-bilar-som-saljs-till-utlandet/
Regeringar, lokala och nationella, som slösar med våra skattepengar.
”Rutavdraget får hård kritik av Riksrevisionen i en rapport som presenterades under tisdagen. När avdraget för hushållsnära tjänster infördes 2007 var det med målsättningarna att svarta jobb skulle bli vita, att personer som står långt från arbetsmarknaden skulle komma i arbete och att köparna skulle få mer tid till lönearbete när de kunde leja ut sådant som städning, barnpassning och gräsklippning. Enligt Riksrevisionen når reformen bara delvis dessa mål – och finansdepartementets beräkningar att skatteavdraget betalar sig självt har enligt revisionen ”svagt empiriskt stöd”.”
https://www.expressen.se/ledare/rut-kritiken-maste-tas-pa-allvar-finansministern/
Dagens stjärna
Widar Andersson. Ja, flera regeringar har grovt misslyckats att ta ett långsiktigt klokt ansvar för Sveriges utveckling. Volym har alltid betydelse.
”Det går heller inte att komma ifrån att en utdragen, pågående och i det närmaste oreglerad invandring av människor från framförallt landgrupperna 6 och 7 (enligt SCB: s definitioner): Länder utanför Europa med medel s.k. human development index och länder utanför Europa med lågt s.k. human development index, har med saken att göra.”
”Verkligheterna kan inte vara en fiende för den som vill styra landet.”
https://mobil.folkbladet.se/opinion/du-kan-battre-an-sa-har-stefan-lofven-om6507057.aspx
onsdag 19 februari 2020
Myt eller verklighet
Etiketter:
arbetsmiljö,
invandring,
läkare,
myt,
organisation,
politiker,
prioriteringar,
sanning,
sjukvård,
Volym,
Widar
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar