fredag 28 februari 2020

Inavel är dåligt

Är det extremistiskt att vara emot släktgifte?
Det finns mycket som är dumt med släktgifte. Inte minst de stora riskerna för omfattande mentala utvecklingsstörningar. Dessa utvecklingsstörningar kan säkerligen bidra till hedersrelaterat våld och stora inlärningsproblem i skolan. Debattören nedan har viktiga poänger med att det svenska samhället i bland annat kampen om att hindra tvångsgiften ska informera om de faktiska risker släktgifte representerar.

”Alla vill vi att våra barn ska vara friska. Därför kan man tycka att information om riskerna med kusinäktenskap borde utgöra en självklar folkhälsofrämjande och samhällsnyttig insats. I nuläget lyser dock sådana rekommendationer med sin frånvaro från myndigheternas sida. Socialstyrelsen skriver i materialet Reproduktiv hälsa ur ett folkhälsoperspektiv: ”Bland förstföderskor över 35 år är det något större risk för fosterdöd, för dålig fostertillväxt och för att barnet föds för tidigt.” Man informerar om risker med äldre mödrar men inte om riskerna med kusinföräldrar.”

”I en stor studie i Bradford 2013 sökte man svar på varför en oväntat hög andel barn av pakistanskt ursprung dog eller föddes med kongenitala avvikelser. 31 procent av skadorna hos barnen kunde förklaras av att föräldrarna var kusiner. Risken för kongenitala avvikelser var fördubblad om föräldrarna var kusiner (3 procent respektive 6 procent).”
”Jag menar att en folkhälso­upplysande strategi kring riskerna med kusingifte skulle bidra till att hindra fort­plantandet av hederskultur i Sverige. Den som inte vill gifta sig med sin kusin skulle känna mer stöd från samhällets sida i att säga ”nej”. De som inte hotas med våld kunde själva ta fighten med familjen lättare.”
https://www.sjukhuslakaren.se/kronika/det-ar-orimligt-att-inte-informera-om-riskerna-med-kusingifte/?fbclid=IwAR3wOVtOJwL7axKU038SsFp0oq497iofOea-ZoBmhkMLEx769MGfS4CeCek
Dagens besvikelse
Alla som fuskar med våra försäkringssystem.
https://www.expressen.se/ledare/att-sno-vab-pengar-ar-varre-an-vinterkraksjuka/

Dagens stjärnor
Expressens ledare. Det är viktigt att vården och politiker på olika sätt är tydlig med att inavel leder till många negativa konsekvenser. Det behövs folkbildning om detta bland många nya svenskar.
https://www.expressen.se/ledare/varfor-ar-varden-sa-tyst-om-riskerna-med-kusingifte/

Jan Emanuel Johansson. Sluta dalta med unga brottslingar!

”Jag tror att direkta motsägelser mellan vad en statsminister säger och vad en statsminister gör skadar demokratin. Det blir för mig en obegriplig paradox när en statsminister sänker skatten och sedan säger att skattesänkningar skapar förnedringsrån. Det finns absolut en korrelation mellan fattigdom och ett osäkert samhälle. Man kan förenklat säga att ju fattigare ett samhälle är, ju farligare och otryggare blir det. Men Sverige är inte ett fattigt land. Vi jobbar aktivt på det, men vi är ännu långt därifrån.”
https://www.expressen.se/debatt/det-ar-er-flathet-som-gor-att-barnen-ranas/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar