tisdag 18 februari 2020

För vilkas bästa

Vilka ska skolan tjäna?
Är skolans huvuduppgift att tillfredställa aktieägare? Är skolans roll att vara en förvaringsplats för barn och unga? Är skolans roll att vara snäll mot föräldrar? Självklart ska skolans medarbetare vara serviceorienterade mot sina elevers föräldrar. Min upplevelse är att de alltid är det. Skolans roll är att hjälpa alla elever att nå sin fulla bildningspotential. Skolans roll är att tjäna eleverna, inga andra. För att lyckas med det krävs att de också får fullt stöd i att vara den självklara ledaren för en klass på 25-30 elever. För att studiemiljön ska matcha ambitionen att bilda varje elev maximalt utifrån varje elevs förmåga krävs ordning och reda i klassrummen. En lärare har med andra ord på toppen av sitt bildningsuppdrag ett uppdrag att även bidra till fostran av eleverna. Inte för att ta över föräldraansvaret men för att säkerställa den nödvändiga arbetsmiljö som krävs för att eleverna ska få studiero. Har konkurrensen om elever bidragit till att skolan inte tillräckligt bra lyckas upprätthålla tillräckligt god studiemiljö på många skolor? Det är inte osannolikt.

Oavsett i vilken verksamhetsform en skola drivs i måste de med kvalitet visa att de tjänar sina elever. Skolledningar som inte klarar av det behöver skyndsamt kunna ersättas så att elevintresset sätts först. Det är oacceptabelt att skolor som brister i sitt uppdrag kan få fortsätta att misslyckas år efter år. Hur är det möjligt att lagstiftarna inte säkerställer att allvarliga kvalitetsbrister skyndsamt kan åtgärdas?

”Det finns en gränslös naivitet i hur reglerna för fristående skolor är utformade. Detta har varit känt i decennier, men det har trots det inte varit möjligt att samla en parlamentarisk majoritet för att göra något åt det. Det borde exempelvis vara en självklarhet att de kommuner som via skatten finansierar friskolorna ska ha något att säga till om när en ny skola vill öppna. Många oseriösa aktörer hade kunnat stoppas på det sättet.”
”Lika självklart borde det vara att den som finansierar friskolorna har rätt att ställa krav på hur skolpengen används. Det är orimligt att skattepengar går till skolägare som inte ens betalar de löner han är skyldig.”
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/reglerna-fristaende-skolor-ar-granslost-naiva-31227

En sak är helt säker, det får inte råda någon tvekan om att läraren är ledaren för den undervisning som ska få alla barn och unga att nå sin fulla bildningspotential. Utvecklingspartiet Demokraterna skriver en mycket viktig debattartikel i Aftonbladet. Och det är inga smickrande data som redovisas i artikeln över hur skolan fungerar.

”Nu måste lärarna få mer förtroende och stöd att vara klassens självklara ledare.”

”De flesta är överens om att antalet utvärderingar, rapporter och enkäter som lärare måste ägna sig åt har blivit så omfattande att detta tar en del av den tid som egentligen skulle vara till för eleverna.”

”Är vi nöjda med att skolan i Uppsala rankas bland de sämsta i Sverige? Det är dags för en ordentlig förändring och det går att förändra och förbättra om bara viljan finns. Nu måste Uppsalas skola kraftigt förbättras. Tillit till våra lärare, och att våra lärare åter blir klassens ledare, har en central betydelse för att vi ska lyckas.”
https://www.aftonbladet.se/debatt/a/0n7GG2/skolan-i-uppsala-bland-de-samsta-i-sverige

Dagens besvikelser
Politiker och tjänstemän som inte tar den ökande drogproblematiken på större allvar. Jag har sagt det förr och säger det igen, drogproblematiken i dagens Sverige är mycket större än vad många vill tro, eller klarar av att inse.som vanligt hjälper det oss inte att undvika att på allvar ta i allvarliga och växande problem. Bara för att något inte än syns i någon myndighets statistik eller i forskningsrapporter innebär det inte att verkligheten kan vara i ett allvarligt läge. Lyssna gärna på P1, SR, miniserie om droger som jag bifogar nedan. Gå inte på de idiotiska budskapen att till exempel cannabis inte är farligt. Det är snabbt beroendeframkallande för många och det försätter allt fler unga människor i både svåra och farliga situationer.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2938&artikel=7401965

Riksdagspartierna. Inget parti lyfter fram det självklara stoppet på invandring av människor som saknar självförsörjning. Inget parti lyfter fram att barn till dysfunktionella och grovt kriminella ska räddas genom att adopteras bort. Grovt kriminella barn i skolan ska direkt omplaceras och sättas under någon form av omsorgsförvaltning. Bättre bekämpa drogmissbruket som kraftigt breder ut sig. Halvera ungdomsrabatterna. Särskilda jourdomstolar både för ungdomar och kvinnoövergrepp. Ingen chans till medborgarskap om grov kriminalitet. Höjd status och fler platser till yrkesutbildningar.

”Skärpa straffen för de som påverkar andra att begå brott.” Hur tänker de nu? Vet de inte att alla idag tiger när de kommer i kontakt med rättsväsendet? Har de inte lärt sig av sexuella brott att det är mycket svårt att få någon fälld för brott om ord står mot ord.
https://mobil.unt.se/nyheter/uppsala/sa-vill-politikerna-stoppa-ungdomsbrotten-5516121.aspx

Dagens stjärna
Göran Rosenberg. Han är en av Sveriges klokaste tänkare. Ja, vissa partier har gått helt fel i sin iver att konkurrensutsätta allt på sätt som knappast är bäst för att tjäna sina syften. Pragmatism är alltid klokt att tillämpa. Ideologiska "svartvita" perspektiv är ofta okloka.

"Anledningen att jag vid den här tiden började ställa frågan om vad som driver oss att göra saker och ting var den växande känslan av att grundläggande verksamheter i samhället plötsligt hade börjat drivas av fel skäl och därför börjat invaderas av ett språk som jag fick ont i magen av."
"Jag kunde helt enkelt inte föreställa mig att vi plötsligt skulle drivas att fostra våra barn och vårda våra sjuka och ta hand om våra gamla av samma skäl som vi drivs att producera bilar och mobiltelefoner. Jag var fast i föreställningen att vi måste fostra våra barn och vårda våra sjuka och ta hand om våra gamla oavsett om det lönar sig eller inte – eftersom det som ytterst driver oss att göra det är en förpliktelse och inte en lönsamhetskalkyl.
https://sverigesradio.se/artikel/6693364

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar