fredag 7 februari 2020

Kvalitet i beslutsförslag

Lagstiftning i förfall
Politik handlar självklart om bland annat önsketänkande. Enskilda människor och samlingar av människor som vill att något ska bli verklighet. Oavsett vad experter eller de som drabbas av förslagen tycker. Inget nytt under solen med andra ord. Och i en värld styrd av ekonomi tål det att upprepas att ekonomierna vi har runt om i världen är skapade av människan. Det vill säga vi kan designa om våra ekonomiska system när vi vill. Vi är många som undrar varför inte det görs i en brytningstid som nu. Svaret är enkelt. De som sitter vid "de bästa grytorna" har inga incitament att dela med sig av den allt större samlingen av "gryta" som samlas hos en mycket liten andel av befolkningen. Är en sådan ekonomisk fördelning samhällsekonomiskt klok? Är den rättvis? Är den hållbar? Lagstiftarna verkar inte lyfta ett finger för att förbättra förmögenhetsfördelningen. I USA är det budskapet det starkaste bland de demokratiska presidentkandidaterna. Personligen tycker jag det är konstigt att inte fler ”vanliga” invånare kräver en rättvisare fördelning av de värden som skapas. I Sverige kanske det blir vänsterpartisten som vill bli ny partiledare som hittar en smart lösning... Låt mig tvivla. Samtidigt var hon tydlig på Aktuellt igår om att hon vill göra V till ett modernt Socialdemokraterna.... Med tanke på hur inkompetent riksdagen idag fungerar kan säkert det ”nya V” driva igenom några nya skatter som främst slår mot medelklassen... Vänstern bär inte på svaren mot en bättre framtid. Och vänsterns ständiga identitetspolitik är minst sagt destruktiv.

Thomas Gur skriver läsvärt i GP om hur kvaliteten i lagförslag från regeringen blir allt uslare. Det är ett tecken i tiden. Och det matchar väl kompetensbasen i Sveriges riksdag. Det är inte bra för oss invånare. Det inser nog de flesta. Vad kan "de flesta" gör åt det? Rösta på bättre alternativ!

"Texten från Finansdepartementet är istället överfylld med formuleringar som ”bedöms minska lönekostnaden”, ”förväntas i huvudsak nyttjas”, ”förväntas en ökad efterfrågan”, och att ”den långsiktiga effekten på den totala sysselsättningen i ekonomin är behäftad med större osäkerhet”, samt att förslaget bedöms ”även vara förknippat med undanträngningseffekter”."

"Vad vi har framför oss är alltså en korvstoppningsmaskin i vilken det ska matas in 6 miljarder kronor per år, men utan att vi har en enda siffra på hur mycket korv som ska komma ut i den andra änden, samt givetvis av vilken kvalitet. Går man tillbaka till förslagets ursprungsarkitekter, Centern, hittar man faktiskt ett tal i en tiosidig ”rapport” från 2016 då förslaget om ingångsavdrag presenterades: 45 000 nya jobb. Varför är då den uppgiften inte med i Finansdepartementets lagförslag? Svaret får man kanske när man undersöker hur Centern har kommit fram till den prognosen:
”Utgår man från elasticiteter baserade på utsatta grupper skulle en lönekostnadsminskning motsvarande en arbetsgivaravgift innebära cirka 45 000 nya jobb (mellan 35 000 och 80 000).”
"Om det fanns ett språk som hette ”ekonomiska” skulle förmodligen dess motsvarighet till besvärjelser av typen ”abrakadabra” innehålla något med just antaganden om elasticiteter."
"Det stoppade förslaget med ingångsavdraget visar att kvaliteten på lagförslagen fortfarande är under all kritik. Oaktat all kritik."
https://www.gp.se/ledare/centerpartiet-f%C3%B6rlitar-sig-p%C3%A5-trollkonst-1.23207222
Dagens besvikelser
Socialdemokraterna har sedan de lyckades spräcka Alliansen, med hjälp av Centerpartiet, totalt misslyckats med att införa en både kort- och långsiktigt socialt- och ekonomiskt hållbar politik. Marcus Oscarsson, TV4, presenterade i lördags sin analys av läget och som väl matchar min sedan länge. Om inte S mycket snart kastar ut MP ur regeringen fortsätter deras eftermäle att kraftigt svärtas ner med extrem oförmåga att värna svenska medborgares intressen. I en värld full av andra samhällsgrupper som värnar om sina intressen.
https://m.youtube.com/watch?v=1k7GudyrJ8g&t=492s

Demokraterna i USA. De tycks inte ha förmågan att få fram en kandidat som har en chans att vinna över Trump. Det imponerar inte. Båda dessa kandidater är för lätta för team Trump att demonisera.
https://www.expressen.se/nyheter/bernie-sanders-utropar-sig-till-vinnare/


Dagens stjärna
Aleksander Isak. Imponerande! Han kan bli minst lika stor som Zlatan. Jätteroligt!
https://www.expressen.se/sport/fotboll/la-liga/chockar-real-madrid-efter-malvaktstavlan/

Expressens ledare. Israel och Palestina konflikten kan bara lösas om båda parter kompromissar fram acceptabla överenskommelser och om freden och områdets positiva ekonomiska utveckling blir gemensamma målsättningar. Det insåg bland andra den israeliska ledaren Rabin som mördades av en egen ”etnisk” israel. Jag tycker precis som Expressens ledare att Trumps och Nethanyahos skådespel är beklagligt. Det är bedrövligt för alla israeler och palestinier som vill ”vända blad” och gå fredens och samförståndets väg. Tyvärr kan man inte göra någon annan tolkning av Ts och Ns utspel än att mäktiga krafter tjänar på konfliktlinjen.
https://www.expressen.se/ledare/trumps-fredsplan-ar-ett-oseriost-pr-jippo-/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar