lördag 22 februari 2020

Drivmedelsförsörjning

Allt välstånd är beroende av billig energi
Den exempellösa, och fantastiska, samhälls utvecklingen de senaste 150 åren är främst tack vare tillgång till billig energi och smarta uppfinningar. Olja, ångmaskiner och ”spinning Jenny” revolutionerade världen. För att trygga en välmående framtid måste vi framförallt klokt säkerställa tillgång till billig energi. Det brådskar att bygga ut kostnadseffektiva system som ersätter oljan.

Gunnar Wetterberg är en klok person. Nedan bifogar jag några viktiga reflektioner skriva av honom i Expressen.

"SNS Konjunkturråds rapport om klimatet är viktig därför att den knyter samman naturvetarnas bedömning av farorna med ekonomernas värdering av vad man kan göra. Sina viktigaste slutsatser drar forskarna om kolet. Olja, kol och gas står för de fossila koldioxidutsläppen. Olja och kol är värst, men de skiljer sig mycket åt. Oljan är lätt att transportera och kan användas i en rad olika sammanhang. Kolet är mycket bökigare att hantera och används normalt ganska nära där den bryts (med Australien som undantag). Det har viktiga konsekvenser för klimatåtgärdernas effektivitet. Om politiken riktar in sig på att minska oljeförbrukningen är risken stor att någon annan tar hand om oljan. I värsta fall pressas priset ned, så att det blir billigare att bränna olja i andra länder eller för andra ändamål. Om åtgärderna slår ut kolet blir de mer effektiva. Chansen är betydligt större att kolet då stannar i marken än att oljan gör det."
https://www.expressen.se/ledare/gunnar-wetterberg/tuffa-klimatkrav-pa-trafiken-kan-leda-till-okad-kolbrytning/
Dagens besvikelse
Enskilda politiker och partier som bara klarar av en tanke och ett budskap i taget. Spårvägslåsningen i Uppsala är ett skrämmande exempel. Inom drivmedelsområdet råder också enfaldig idioti. Nu tycker vissa att allt ska drivas på el. Det är en enfaldigt korkad hållning. Av många skäl behöver Sverige en drivmedelsstrategi som ersätter billig olja med flera billiga energislag. Och billiga blir de bara om kostnadseffektiva distributionssystem kan skapas när produktionskapacitet är säkrad. Förutom el är biobränsle eller vätgas sannolikt kloka vägar framåt. Det är hög tid för Sverige, helst Norden gemensamt, att välja ett alternativt drivmedelssystem förutom el.

Dagens stjärna
Maria Masoomi. Hon har skrivit en debattartikel som bland annat lyfter fram att äldre kvinnor spelar en ”huvudroll” när hederskulturer verkar. Även om jag inte förstår debattsyftet med artikeln är den värdefull i migrations- och integrationsdebatterna. Hon beskriver väl, med sig själv, som exempel, de stora kulturella skillnader som finns mellan den svenska kulturen och den varifrån många invandrare kommer. I min bok ”En stund på jorden” skriver jag en hel del om dessa kulturella skillnader och att det politiska arbetet måste ta skillnaderna på större allvar. Det mycket viktiga integrationsarbetet måste stärkas bland annat genom att ges energi genom att vi öppet talar om de stora kulturella skillnader som finns mellan människor från skilda kulturer. FN lyfter tydligt fram skillnaderna i sina ”value maps”.
http://www.worldvaluessurvey.org/wvs.jsp

Masoomi skriver bland annat:
”Den orubbliga respekten till föräldrarna eller äldre personer eller den varma och genuina sammanhållningen som existerar i kollektivistiska samhällen, som ibland lite slarvigt benämns som klansamhällen, idealiseras inte enbart av många invandrare utan även av många svenskar som inte har någon aning om den andra sidan av myntet. Den så kallade varma sammansvetsningen har sitt höga pris. Särskilt för unga och för kvinnor som inte vill dansa efter familjens pipa, för de som vill gå sin egen väg, för de som ifrågasätter rådande regler och traditioner och som opponerar sig mot dessa.”
https://mobil.unt.se/asikt/debatt/smartsamt-valja-bort-kollektivistisk-kultur-5518964.aspx

Professor Tommy Möller, Stockholms universitet, har i Dagens Industri föredömligt beskrivit vilka stora samhällsrisker som följer om vi i Sverige fortsätter att misslyckas med viktig integration.

”Men oavsett hur det blir med den saken kan ingen förneka att vårt samhälle har genomgått betydande förändringar till följd av den omfattande invandringen, och dessa demografiska förändringar kommer att genomsyra svensk politik under överskådlig tid. Vissa betraktar förändringen som berikande, kulturellt och måhända även ekonomiskt (på lång sikt), medan andra förknippar den i stort sett enbart med problem. SD:s opinionsmässiga uppgång visar att alltfler delar partiets uppfattning om invandringens negativa konsekvenser. Problemen inom sjukvården och skolan, kommunernas ökade kostnader för försörjningsstöd, bostadsbristen och inte minst den accelererande gängkriminaliteten – alla dessa problem och några till har av SD kopplats samman med invandringen. Partiets stöd för sin verklighetsbeskrivning lär knappast minska när det uppfattas som att regeringen inte alls ser sambanden. Stefan Löfvens intervju i Agenda och den debatt som följde efter den bär syn för sägen.”
https://www.di.se/debatt/invandringen-har-andrat-svensk-politik-i-grunden/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar