söndag 9 februari 2020

Rädda barnen och samhället i stort

En livschans
Hur illa vi än tycker om det finns det tyvärr många föräldrar som inte klarar av att ok, eller till och med bra, sköta om sitt föräldrauppdrag. Skälen för misslyckandena kan vara många. Ohälsa, ointresse, felprioritering av tid eller helt enkelt en otillräcklig mental förmåga är några exempel på skäl till bristande förmåga att vara en tillräckligt ansvarsfull förälder. De som misslyckas med sitt viktiga livsuppdrag som förälder finns inom alla samhällsskick.

Det är hög tid att tillåta, och uppmuntra, många fler adoptioner av barn som lever i Sverige. Till exempel de föräldralösa barnen till de döda IS-mördarna behöver skyndsamt kvalitetssäkrade kärleksfulla och bestämda fosterföräldrar. Barn på glid, och i destruktiv familjemiljö, borde snabbare kunna få en chans att räddas. Och familjehemsbollandet är mycket sämre, och dyrare, än att godkända familjer får en chans att adoptera barn som de kan överösa med kärlek. Adoption är också billigare för samhället än den ständiga jakten på familjehem. Expressens ledare skriver klokt om att vi måste hjälpa utsatta barn betydligt bättre.

"Ett tragiskt fall i Norrköping väcker den frågan på nytt. En treårig flicka har dött och hennes föräldrar misstänks för vållande till annans död. Det är för tidigt för att uttala sig om vad som egentligen har hänt. Men det finns en omständighet som sticker ut: På grund av psykisk sjukdom och missbruk ansågs föräldrarna så pass olämpliga att den nyfödda flickan omhändertogs redan på BB. Två och ett halvt år senare vann de dock i kammarrätten och återfick vårdnaden. Domstolen ansåg att föräldrarna ”visat på en vilja och förmåga att förändra sina liv i positiv riktning”. Socialtjänsten höll inte med, och påpeka bland annat att föräldrarna fortfarande var sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa och att de vägrade att låta sig drogtestas. Att uppbrottet från familjehemmet – som flickan bott hos i hela sitt liv – skulle innebära en stor påfrestning för henne var ingenting som rätten kunde ta hänsyn till. I somras fick hon flytta till mamman."
https://www.expressen.se/ledare/battre-att-adopteras-an-bollas-mellan-framlingar/
Dagens besvikelse
Mesande mot barn som är kriminella och som trakasserar andra barn. Redan under min utanförskapsturné 2015 var Polisen i Malmö, Göteborg och Stockholm tydliga med att även kriminella barn måste kunna inkapaciteras på något sätt. Och vuxenvärlden måste tydligt uppfostra barn att sköta sig och respektera andra människor. Bra att region Mitts Polischef, Götblad, också tydligt markerar att samhället bättre måste kunna rädda andra människor från kriminella barn och unga.

”Men varsamheten med de unga förövarna kan få brutala konsekvenser för offren. I värsta fall tvingas de möta sin plågoande - eller, oftare, ett gäng av plågoandar - både hemma i kvarteret och i skolan, som om ingenting hänt. De blir offer igen, med vuxenvärldens goda minne. ”Många föräldrar och barn som blir utsatta vågar inte medverka i utredningen för man är så rädd för repressalier från de här gängen”, säger Carin Götblad.”
https://www.expressen.se/ledare/barn-som-ranar-och-plagar-maste-mota-konsekvenser/
https://www.svd.se/polischefen-om-gangvaldet-borja-titta-pa-89-aringar
https://mitti.se/nyheter/polischefen-gangvaldet-kriminalitet/
https://www.expressen.se/nyheter/dubbelt-sa-manga-barn-ranas-av-andra-barn/
https://www.fplus.se/polischef-sverige-ar-inte-varldsbast-pa-att-integrera-manniskor/a/RRq0bJ

Dagens stjärna
Armand Duplantis. Han är fantastisk, och nu också världsrekordhållare i stavhopp. Imponerande! Duplantis flyttar inom kort till Uppsala. Klart att den människa som hoppar högst i världen vill bo i Uppsala ; ).
https://www.expressen.se/sport/friidrott/sprang-bara-dit-och-ville-krama-henne/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar