onsdag 12 februari 2020

Många kulturer

Finns ett mångkulturellt samhälle?
Vi lever alla i mångkulturella sammanhang. Alla grupperingar av människor formar en egen kultur i sitt förhållningssätt till varandra, på ett eller annat sätt. Vare sig vi är flera generationers svensk, andra generationens svensk eller helt ny i Sverige lever vi våra liv i många olika kulturella sammanhang. Familjer har egna kulturer, föreningar har egna kulturer, arbetsplatser har egna kulturer och nationer har generella egna kulturer. Med andra ord lever vi i mångkulturella sammanhang. Samtidigt är det viktigt att inse att ett starkt och jämlikt demokratiskt samhälle behöver byggas utifrån en tydlig baskultur som också finns uttryckt i demokratiskt framarbetade lagar. Lagar, värderingar, som det inte är ok att bryta emot och som ledande folkvalda tydligt ska stå upp för. Inga undantag. Vi vet alla att det finns många generationers svenska och nysvenskar som bryter mot baskulturen. Så kommer det alltid att vara. Det stora flertalet gör det dock inte om det politiska ledarskapet är tydliga med vad samhällets basvärderingar är. Och att ledarna i ett kulturellt sammanhang själva lever som de lär. I min bok "En stund på jorden" skriver jag mycket om detta.
https://www.synonymer.se/sv-syn/kultur
https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/kultur
https://www.adlibris.com/se/bok/en-stund-pa-jorden-9789163983900

Även om vi ur ovan logik lever i ett mångkulturellt sammanhang är Carl Lindstrands bifogade GP ledare mycket läsvärd. Jag delar mycket av det han skriver.

"Vackra ord. Problemet är bara det att det inte finns någon kultur som heter ”mångkultur” och att både den "mångfald" och den "potential" den sägs hysa är illa definierade storheter. Det blir alltså inte mycket mer än just vackra ord. Invandrare är inte någon homogen grupp som kommer till Sverige i syfte att lämna bidrag till en ny gemensamt skapad mångkultur. De flesta invandrade individer lär istället, lika lite som de flesta etniska svenskar, vara måttligt intresserade av lämna sin identitet för att tillgodogöra sig en abstrakt ”värdegrund”, särskilt när begreppet inte kringgärdas av sådana symboler, traditioner och seder som uppbär mänskliga normer och mänsklig kultur. Det finns med andra ord, ingenting begripligt att integreras in i."

"Det olyckliga valet står därför i praktiken mellan att själv kämpa sig till en svensk identitet eller att sluta sig i sin ursprungliga identitet. Och gentemot såväl dem som sedan födseln fostrats in i en svensk identitet som dem med utländsk bakgrund som i motvind kämpat sig till en sådan, är det märkligt att begära att de ska integreras i en diffus ”mångkultur” i det land som bygger på och är den främsta bäraren av svensk kultur. Det är trots allt varken fult eller rasistiskt att framhålla att den svenska statsbildningen och det majoritetssamhälle den (tillsammans med det rena civilsamhället) format bygger på en svensk majoritetskultur. Det är ren konsumentupplysning. En konsumentupplysning de individer som välkomnats att stanna i Sverige förtjänar att få ta del av. Det är således inte fråga om tvång eller pekpinnar, utan om att, som skribenten Thomas Gür brukar uttrycka saken, erbjuda nycklarna till det svenska samhället."

"Vad Sverige nu är betjänt av är en fri integrationspolitisk debatt som utgår ifrån verkligheten. Och i min kristallkula ser jag att de politiker, partier och samhällsdebattörer som inte kommit till denna enkla insikt lär få se sig hopplöst omsprungna i den snara framtiden."
https://www.gp.se/ledare/det-finns-ingen-m%C3%A5ngkultur-bara-kulturer-1.23800836
Dagens besvikelser
Grova unga brottslingar som går över alla ansändighetsgränser.
Bedrövlig brottsutveckling bland våra unga. Ett stort ansvar hamnar på dem som under en längre tid drivit en ansvarslös och misslyckad migrations- och integrationspolitik.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/liam-en-av-killarna-urinerade-pa-mig

De som inte förstår att det är viktigt att ta kulturella skillnader på största allvar. Den som gör det kan också bidra till att överbrygga många av de skillnader som finns. Den som tror att kulturella uttryck som man anser är oacceptabla kommer att försvinna av sig själv gör ett stort misstag.
https://www.google.com/search?rlz=1C1CHBF_svSE875SE875&sxsrf=ACYBGNQ83xqg6LPosww21UMCXQuVI6nkGw:1581432531121&q=FN+value+map&tbm=isch&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwjpuYOi38nnAhWNlosKHa_7B9oQsAR6BAgJEAE&biw=1920&bih=920

Dagens stjärna
Expressens ledare. Ja, en extremist är en extremist. Och ska kallas en extremist.
https://www.expressen.se/ledare/fornuftet-segrade-en-extremist-ar-en-extremist/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar