måndag 17 februari 2020

Frihetstankar

Vad var det jag sa.....
En rimligt liberal inriktning i politiken är brett förankrat bland svenskarna. Det är kanske därför som Sabuni i nedan intervju anser att liberalismen fått starka fästen inom Moderaterna, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet. Sabuni tycker i grunden att det är positivt men självklart gör det tillvaron svårare för Liberalerna som parti. Det finns massor av ismer på vår jord. Tolkningarna av liberalism är många. Det blir intressant att se om Liberalerna kan hitta något nytt berättigande bland minst 4% av svenskarna framöver. En sak är helt säker, om du läser bifogad intervju med Liberalernas ledare säger hon väldigt mycket idag som jag sagt i över fem år! Sabuni själv har inte varit politiskt aktiv under några år så hon kan inte personligen lastas för senfärdigheten. Det hon säger nu fick många aktiva liberaler i Uppsala att skrika och klaga högt för inte så länge sedan. Och när Sabuni till och med särskilt lyfter fram det pragmatiska liberala kommunalrådet i Landskrona, Torkild Strandberg, är det nya tider. Till skillnad från Liberalerna i Uppsala, som spräckte Alliansen, samverkar Strandberg pragmatiskt med bland andra Sverigedemokraterna i Landskrona kommun.
https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/januariavtalet-innehaller-mycket-bra-liberal-politik-31298

I grunden handlar liberalism om att maximera enskilda människors frihet. Hur kan man vara negativt inställd till att skötsamma människor oavsett socioekonomisk status ska ha stora livsmöjligheter? Ett problem med flera liberalt inriktade partier de senaste decennierna är att de mest blivit "frihetskämpar" för de som redan har goda förutsättningar att förverkliga sina egna drömmar. Oförmågan att matcha rättigheter med krav byggde snabbt ett B-lag i Sverige. Det tjänar inga på.
Dagens besvikelse
Världen behöver en bättre balans mellan de som har makt och enorma förmögenheter och de som inte har det. Det är min övertygelse att det gynnar alla. Samtidigt lever vi i västvärlden i en tid där politiska krafter som eftersträvar en bättre sådan balans inte lyckas erbjuda en politik, och politiska ledare som en majoritet av ett lands befolkning gillar. Hur kunde det gå så snett?
https://www.nytimes.com/2020/02/09/us/politics/iowa-democratic-caucuses.html

Dagens stjärnor
Våra vetenskapsmän som banar väg för människans ständiga och imponerande utveckling. Precis som dinosaurierna kan människan dö ut om jorden träffas av en eller flera gigantiska asteroider. Väldigt fort skulle det bli ett väldigt annorlunda klimat på vår jord. Samtidigt intressant att forskare kan visa hur det ena leder till det andra. Tack vare förkrossande asteroider växte nya bakterier fram på jorden som fått stor betydelse för att livet på jorden är som det är idag. Hade människan någonsin blivit människa om inte asteroiden gjort vad den gjorde? Kanske, kanske inte.
https://www.nytimes.com/2020/02/01/science/asteroid-dinosaurs-crater-bacteria.html

Anna Dahlberg, Expressen. Precis som jag har hon sakligt argumenterat för att Sveriges riksdag drivit, och driver, en socialt och ekonomiskt ohållbar migrations- och integrationspolitik. Vi behöver fler ansvarsfulla och livserfarna som ställer upp som våra politiska företrädare. Och som får stort folkligt stöd i demokratiska val. För att vända den negativa situation vi hamnat i krävs ansvarsfulla, kunniga och livserfarna politiska ledare. Den som inte förstår hur allvarligt läget är och röstar fram de politiker och partier som bäst kan vända denna mycket negativa trend i valen 2022 kommer antingen ha möjligheten att emigrera eller få leva i ett allt mer dysfunktionellt samhälle. Underkänt räcker inte som betyg över hur illa svensk politik skötts under allt för många år.

”Trots alla varningstecken lät man det fortgå. Skolorna fortsatte att massproducera misslyckanden år efter år. Unga fortsatte att begå brott utan några kännbara konsekvenser. Nyanlända fortsatte att strömma in i områdena med de problem som följer i självbosättningens spår som ökad trångboddhet, skuldsättning, svartkontrakt, luftadresser med mera.”

Men i Sverige är proportionerna helt andra - i Stockholm och Malmö är 25 respektive 33,8 procent av invånarna födda utomlands - samtidigt som vi har valt system både för nyanländas bosättning och skolplacering som främjar segregation. Att göra något drastiskt åt segregationen i nuläget kommer att vara svårt - för att inte säga ett politiskt omöjligt projekt. Tvärtom är vi på väg mot det som jag i en tidigare krönika har kallat ”exit-samhället” - ett samhälle där man försöker skjuta ut sig från sådant som man uppfattar som problem - undermåliga skolor, kriminalitet och vårdköer - genom att flytta, byta skola, teckna privata försäkringar och så vidare. Rånvågen kommer att förstärka denna trend ytterligare.”

”Vi har tagit emot många hundratusentals människor från länder där våldet är vardag - inte bara i den yttre miljön, utan även innanför hemmets väggar. En del av de erfarenheterna har givetvis följt med till Sverige, i synnerhet om man lever i ett parallellsamhälle och under stress över egna misslyckanden.”

”Mycket kan fortfarande göras för att bryta utvecklingen. Men i ärlighetens namn är timmen sen. Samhället har svårt att hålla jämna steg med tillväxten av nya barn och unga som rekryteras in i kriminaliteten. De poliser, socialarbetare och lärare som behövs går inte att uppbringa i tillräckligt stort antal. Den politiska beslutskraften finns inte heller hos sittande regering.”
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/nar-barnranen-kommer-till-villaidyllen-ar-det-for-sent/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar