lördag 8 februari 2020

Coliving

Äntligen
Äntligen börjar de positiva marknadskrafterna verka. Nu börjar test projekt övergå i verkliga industriella planer. Nu börjar de mindre delningslägenheternas byggas. Långt efter att de funnits i stor utsträckning i till exempel vårt grannland Danmark och i USA.

Fördelarna med delningslägenheter är många. De är betydligt mer prisvärda än andra boendeformer. De erbjuder bot mot social isolering. De är miljö- och klimatsmartare. Och de är yteffektiva. Jag har sagt det förr och säger det igen, det är cool att bo yteffektivt. Det är ett av de bästa sätten på vilket vi svenskar kan bidra till att jordens begränsade resurser används klokare. Idag tillhör vi dem i världen som har mest kvadratmeter per person. 'Särskilt om vi räknar bort all trångboddhet som EBO-lagen öppnat upp för. Det är dags för kloka kommuner att gå "all-in" i projekt med delningslägenheter. Fördelarna är många, inte minst att liknande attraktiva kompakta boenden med fördel kan bidra till att bryta bostadssegregationen. Delningsekonomin är framtiden!


"Delningsboendet ska ligga i Kallebäcks Terasser, vilket är ett av Göteborgs större stadsutvecklingsområden. Totalt kommer man att bygga lägenheter för 117 hyresgäster fördelat över ett sjuvåningshus samt ett femvåningshus. Inflyttning är beräknad till hösten 2022." 
https://digital.di.se/artikel/fastighetsjatte-och-startupbolag-bygger-fler-delningslagenheter
Adam Cwejman skriver läsvärt i GP om bostadsmarknaden i nedan artikel. Han jämför med mitt tidigare hemland Japan. Den balans mellan utbud och efterfrågan på bostadsmarknaden i Tokyo som han beskriver är sannolikt också kopplad till att även rika japaner bor på mycket mindre kvadratmeter per person än människor i många andra länder. Det gör dem mer yteffektiva. Dessutom river de regelbundet fastigheter som kan vara så nya som 40-60 år för att bland annat bygga nya med bättre jordbävningsskydd. Varje gång en gammal fastighet rivs och en ny byggs kan de säkert lägga till 10-20 nya små bostäder på ytan.

Riksdagen i Sverige måste ge sig på Boverket samt plan och bygglagen. Jag håller med Cwejman om att reglerna i Sverige är för krångliga och Boverkets krav för höga. Att svensk migrationspolitik skapat stor efterfrågan på billiga bostäder är inte konstigt. Skapar då hyresmarknaden problem för hyresfastighetsägarnas ekonomier? Med tanke på att flera herrar på kort tid blivit miljardärer genom att köpa och förvalta hyresfastigheter är det svårt att i nuvarande räntemiljö se att problemen på bostadsmarknaden är kopplade till fastighetsägande. Problemen är kopplade till att det inte byggs massor av prisvärda mindre enskilda lägenheter och varianter av kollektivboenden. Svaret på Sveriges bostadsbrist måste bli att det byggs många delningslägenheter. Även delningslägenheter kan utformas på många olika sätt, om inte Boverket (riksdagen) sabbar möjligheterna. Du vet väl att skattebetalarna många gånger idag också betalar dyra hyror för medellösa invånare? Och du inser väl att yteffektivare boenden också är miljö- och klimatsmarta?

”Den byråkratiska process som föregår byggandet av ett hus i Japan saknar någon direkt motsvarighet i Västvärlden. I Sverige och i många andra europeiska länder fungerar byggpolitiken enligt följande princip: Allt är förbjudet så länge det inte blir explicit tillåtet – du ska be om lov för det mesta. I Japan råder det omvända: Allt är tillåtet så länge det inte fattas beslut om förbud – gör vad du vill inom lagens råmärken.”

”Det innebär inte att Japans plan- och bygglag är någon sorts anarkistiskt ensidesdokument. Landet har exempelvis mycket specifika och varsamt utformade regler för hur hus ska motstå jordbävningar. Men det finns en lätthet när det kommer till byggande vilket gjort att tillgången på bostäder ständigt lyckas möta efterfrågan.”

”Så visst handlar bostadsbyggande om "bristande politisk vilja”. Men det handlar inte om att staten ska öppna plånboken och bygga ett nytt miljonprogram. Eller att hyressättningen ska skärpas. Lösningen är att den enkla marknadsmekanism som gör att vi inte köar för att köpa bilar, mobiltelefoner eller mjölkpaket även får råda vid byggandet av nya hus i Sverige.”
https://www.gp.se/ledare/lär-av-japans-bostadspolitik-1.23622117

Dagens besvikelse
Riksdagen. De måste anpassa regelverken så att det blir mycket enklare att bygga mindre bostadsytor samt att inte allt som byggs måste klara höga tillgänglighetskrav. Med fördel kan till exempel två av sju våningar vara fullt tillgänglighetsanpassade samt med minst ett delningsrum.
https://www.boverket.se/sv/byggande/tillganglighet--bostadsutformning/bostadsutformning/
https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/regler-om-byggande/boverkets-byggregler/bostadsutformning/

Dagens stjärna
Widar Andersson. Han är en klok person. Han blir nog med i Utvecklingspartiet Demokraterna framöver.

"Mera välfärd" behöver kort sagt fyllas på med nytt innehåll om det ska rå på samtidens växande orättvisor och ojämlikheter.  Det är just det som folk känner och det är just där som socialdemokratin slirar. Därför faller procenten.”
https://mobil.folkbladet.se/opinion/utan-rattvisa-nar-kulor-viner-ute-pa-gatan-om6484394.aspx

Widar Andersson är dock för optimistisk när han tror att ”överprästerna” inom MP och C ska ändra uppfattning om EBO. För Sveriges befolkning är det, som Andersson skriver, tragiskt att Socialdemokraterna tillåter V, C och MP styra migrationsfrågorna. Inte nog med att dessa partier driver en totalt oansvarig migrationspolitik, deras politik försämrar också integrationsmöjligheterna kraftigt. Bra att kommunalråd i Malmö, Landskrona, Göteborg med flera utsatta platser nu tydligt säger STOPP!

”Budskapen från kommunalråden till staten är glasklara. Jag hoppas att Centerpartiet och Miljöpartiet lyssnar, fattar och inser.”
https://mobil.folkbladet.se/opinion/kommunalradens-budskap-ar-helt-glasklara-om6491376.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar