torsdag 20 februari 2020

En värld full av rasister

Olust inför annorlunda
De allra flesta folkgrupper på jorden ser mer eller mindre sig själva som bättre än andra. Det är väl inte så konstigt om det blir så? De flesta känner till vad de har, och vad de generiskt har för kultur, men är främmande för det okända. Enligt Darwins läror dör svaga kulturer ut och starka breder ut sig.  Få idag som lever som vikingarna med en asakultur. Och runt om på jorden finns gott om rasister. Och gott om hat mellan klaner och religiösa grupper. Baserat på
Mina erfarenheter är sannolikheten för ”rasism” mellan grupper, olika, mycket större i Afrika och Asien än i Europa. Och väldigt mycket rasism finns mot svenskar i Sverige. Och i Sverige finns gott om rasism mellan invandrargrupper. Det talas det sällan om i debatter om rasism och dess unkna ”botten”.

Alice Teodorescu ger i GP lite intressanta perspektiv på att även de som i ett perspektiv kan ses som samhället svaga inte får komma undan ifrån att stå till svars för oacceptabelt beteende.

"Hur ska vi förhålla oss till den som hatar - och som kanske själv är hatad? Den som tillhör en minoritet som enligt den gängse uppfattningen om makt är underordnad, som betraktas som svag, som därför inte sällan ser sig själv som ”offer” när hen i själva verket också kan vara förövare?"


"Så länge den samhälleliga föreställningen bygger på teorier om sådant som könsmaktsordning eller en minoritets underordning i förhållande till majoriteten eller andra minoriteter riskerar vi att missa de företeelser som avviker från invanda mönster. Men förmågan att hålla också den som i ett annat sammanhang betraktas som utsatt eller svag ansvarig för sina handlingar är grundläggande."
"De val vi gör säger alltid mer om oss än vår grupptillhörighet eller gruppens relation till andra grupper i makthierarkin. Vår människosyn avgörs inte enbart av tron på allas lika värde utan också utifrån vilka förväntningar vi har på varandra."
https://www.gp.se/ledare/rasismens-m%C3%A5nga-ansikten-1.23507193
Dagens besvikelse
De som ser ett utvidgat EU som ett självändamål. En klubb/förening ska ha tydliga syften. EUs enkla syfte borde vara att göra invånarna i samarbetet till vinnare i konkurrens med andra grupperingar av människor. Hur är det möjligt att EUs företrädare inte ser det så?

”Nödvändiga förändringar är ofta svåra. Men de är lättare att genomföra om de diskuteras på längden och tvären under lång tid. Det gäller även inom Europeiska unionen.”
https://www.expressen.se/ledare/det-ar-inte-storleken-det-hanger-pa-eu/

Dagens stjärna
Håkan Boström. Han har rätt. Vilkas ärenden går Socialdemokraterna.

”Digitaliseringsminister, Anders Ygeman (S), vill ha lagstiftning som ger de sociala medieplattformarna mer makt att inskränka yttrandefriheten – när det snarare behövs lagstiftning som skyddar yttrandefriheten på nätet.”
https://www.gp.se/ledare/lägg-inte-yttrandefriheten-på-entreprenad-1.24241718

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar