lördag 1 februari 2020

Ansvar för en fungerande framtid

Steget före
Marknadsekonomin har många fördelar jämfört med andra ekonomiska system. Inte minst de senaste femtio årens exempellösa utveckling på jorden vittnar om det. Människans livssituation har aldrig utvecklats så extremt snabbt som nu. Och det går allt snabbare. Kommer någon att kunna "sakta ner farten"? Ja, men de samhällena kommer också att falla efter och bli moderna varianter av till exempel Nordkorea. Ett stort problem i dessa snabba förändringstider är att de politiska krafterna inom EU och i Sverige inte har förmågan, inte ens viljan, att ligga steget före och fundera på vad som krävs i en ny tid för att balansen i vårt samhälle ska vara rimlig. Balansen mellan de få som tjänar massor och de allt fler som av olika skäl inte längre kan tillhöra den medelklass som så länge inkluderade många. Håkan Boström, GP, skriver mycket viktiga rader i nedan ledare. Jag blir faktiskt förbannad över oförmågan hos svensk ledande politik att i tid ta i dessa stora och mycket framtidsavgörande frågorna.

"Man kan knappast tala om en renodlad marknadsekonomi i den verkliga världen. Alla marknader är reglerade, och det behöver inte ha något med socialism att göra. Även utvecklade västländer organiserar sin ekonomi på lite olika sätt, skillnaderna kan faktiskt vara betydande. Vi går dock sällan djupare än läroböckernas abstrakta beskrivningar av Marknaden med stort M. Under fredagen (24/1) bjöd emellertid tidskriften Axess in till seminarium om den tyska ”sociala marknadsekonomin”, även kallad för ordoliberalism. Hur kan man på ett konkret plan organisera marknaden för andra mål än de socialistiska?"


"Den tyska synen på marknaden har sina rötter i 1800-talets så kallade metodstrid mellan olika ekonomiska skolor. I ena lägret fanns de som försvarade britten Adam Smiths lära om att den fria marknaden sköter sig bäst själv. Han menade att allmänintresset, via ”den osynliga handen”, bäst främjas om var och en försöker maximera sin egen nytta. Den dominerande skolan i Tyskland, anförda av ekonomen Friedrich List, menade dock att Adam Smith visserligen förklarade hur Storbritannien blivit rikt, men att hans lära inte var en neutral beskrivning av hur ekonomin fungerar generellt. List och hans anhängare ansåg att ett land behöver ha en mer långsiktig strategi för att lyfta sig ekonomiskt. En strategi som sträcker sig över generationer. Politiken bör därför inrikta sig på att främja produktivkrafterna, även om det går ut över de enskilda individernas kortsiktiga intressen. Det gäller i synnerhet om landet i fråga har en svag position på världsmarknaden."
"Svensk debatt, och inte minst svensk borgerlighet, skulle må bra av att vidga perspektiven bortom brittisk-amerikanska The Economists horisont. En välmående, ekonomiskt självständig och ansvarstagande medelklass är inte något naturgivet. För att ett borgerligt samhälle ska växa och frodas krävs i regel omregleringar snarare än avregleringar. På ett europeiskt plan är man väl medveten om detta. EU är i gång med att utveckla en skyddsstrategi mot USA och Kina – medan Sverige i allt väsentligt slumrar vidare."
https://www.gp.se/ledare/marknaden-har-mer-%C3%A4n-ett-ansikte-1.23058959
Dagens besvikelse
Kobe Bryants död. Av vad jag förstått gjorde han väldigt mycket bra för många andra människor med hjälp av alla sina pengar och sitt kändisskap. Fint att LA Lakers inte spelat tills igår av respekt för den imponerande Bryant. Jag imponeras av personligheter som Bryant. Förmåga att fokusera och leverera. Förståelse för att ”ge tillbaka” när man själv lyckats samla en stor förmögenhet.
https://www.expressen.se/sport/de-dog-i-kraschen-mina-barn-och-jag-forkrossade/

‪Regeringsformen. L+C+MP är jämnstora med M. Och SD är betydligt större än L+C+MP. SD är jämnstort med L+C+MP+KD. Regeringsformen behöver ändras. En spärr på 6% kanske? Eller en röstvärdeshävstång på något sätt efter att ”spärresultatet” är klart?
https://www.expressen.se/nyheter/s-far-lagst-stod-pa-40-ar-i-dnip/

Dagens stjärna
Aleksandra Boscanin. Alla måste läsa mycket mer. Både för att träna upp sitt språk men också för att ständigt träna sin kreativitet. Filmer i all ära men de lämnar inte i närheten så stort utrymme för egna föreställningar som böcker. Språket kommer att vara viktigt även i en tid full av AI tillämpningar. Kanske till och med viktigare än förr. Boscanin har rätt, vi föräldrar måste bli mycket bättre på att uppmuntra våra barn att läsa böcker.

"Förutom att mäta elevernas faktiska läsförståelse undersöks även läsvanor och attityder till läsning. Jämfört med 2009 läser svenska elever mindre och uppvisar mindre positiva attityder, enligt Skolverkets rapport om Pisa. Andelen svenska elever som endast läser om de måste var i 2018 års undersökning cirka 57–58 procent; en ökning med drygt 17 procentenheter jämfört med 2009. Vidare anser nästan fyra av tio svenska elever att läsning är slöseri med tid. Svenska elever har alltså blivit bättre på att förstå innehållet i olika texter, men attityden till läsning har blivit mer negativ. Den minskade läsningen gäller för såväl skönlitteratur som tidningar. Däremot har andelen elever som läser nyheter på nätet flera gånger i månaden ökat, men inte i samma utsträckning som annan läsning har minskat."
https://www.gp.se/ledare/barnens-l%C3%A4slust-%C3%A4r-b%C3%A5de-skolans-och-f%C3%B6r%C3%A4ldrarnas-ansvar-1.23059333

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar