Jag måste erkänna att jag har fått en ny ”uppenbarelse”. Man kan se på landsbygden som en plats för människor som fixar vår mat. Eller människor som fixar så att vi som inte bor där får råvaror till det stadsliv som allt fler miljarder människor lever. Inga människor i Uppsala, New-York, Tokyo, Kuala-Lumpur, Dallas eller Paris levererar maten och annan energi till oss stadsbor. Varför skriver jag detta? Jag har reflekterat efter Uppsala kommuns strategiska seminarium och mina livserfarenheter. Jag konkluderar att landsbygdsutvecklingen har en ny dimension som jag tidigare aldrig riktigt insett. De allra flesta av våra hjältar kommer ifrån mindre samhällen. Per capita är jag helt säker på att ”lantisarna” slår stadsborna när vi räknar antal framgångsrika musiker, idrottare, författare och företagare. Vi behöver försvara landsbygdens krafter som gör att idrott, musik, IT-kompetens och företagsamhet frodas bland dem som gör alla timmar som krävs för framgång. Konkurrensen om dygnets timmar på landsbygden är liten. Många på landsbygden som inte är hårt slitande jordbrukare och/eller djurbonde riskerar lättare tristess än stadsbor. Även om bredband gör det mindre tråkigt bidrar musiken, idrotten och företagsäventyr till en dröm om att nå ut i den ”stora världen”.
Dagens besvikelse
Fattigdomen breder ut sig i Sverige och allt fler kommuner tvingas skära ner på idrotts och kulturengagemang. Det kommer att försvaga ett redan misslyckat integrationsarbete. Eftersom RUT-avdragen enligt Riksrevisionen är mycket ineffektiva satsningar kanske föreningsavdrag för lågavlönade är mycket bättre subventioner för vår framtida ekonomi? Att fattigdomen breder ut sig i Sverige gör inte vårt svenska samhälle mer konkurrenskraftigt. Inte på något sätt. Och när finansmannen Sven Hagströmmer varnar för att svensk misslyckad integrationspolitik kan leda till att unga brottsbenägna män rationellt väljer brottskarriär för att försöka förverkliga materiella mål och status är varningen för sen. Där är vi redan.
”Det handlar till syvende och sist om vilken socioekonomisk grupp man tillhör.
– Vi kan se på mellanstadiet att vi har klasskillnader redan i årskurs fyra. Han säger att medelklassföräldrar stimulerar sina barn att sporta i förening, vilket inte föräldrar med sämre ekonomi och utbildning gör lika ofta.”
https://www.expressen.se/sport/foreningsliv/efter-expressens-sifo-morkertalet-ar-stort/?fbclid=IwAR1Uq_Uzn54KW3C34vemKprSV2PA3YiABs9S5Y1pzdREWJ-CFOqHK5P_tpchttps://www.expressen.se/ledare/rut-kritiken-maste-tas-pa-allvar-finansministern/
Dagens stjärna
Alice Teodorescu. Det finns inte en enda framgångsrik verksamhet som inte tydligt inkluderar skyldigheter för sina ”medlemmar”. Alla framgångsrika verksamheter hittar en god balans mellan rättigheter och skyldigheter. Bland annat så skapas konkurrenskraft.
”Så varför dessa dubbla måttstockar och långsökta förklaringsmodeller bara för att det i den verklighet som nu råder primärt är ungdomar med utrikes påbrå som begår bestialiska övergrepp på i huvudsak ungdomar med svensk bakgrund?”
”I ett samhälle där det politiska samtalet i högre grad betonar människors individuella skyldigheter, liksom värdet av dygder och plikt, kommer fokus naturligt att flyttas dit där hör hemma - hos den som förnedrar och förgör.”
https://www.gp.se/ledare/också-fattiga-har-moral-1.24186726
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar