Det är alltid värdefullt att lyssna på andra. Även på människor som man tycker har korkade åsikter. Ofta är de mest intressanta samtalen med människor som kraftigt avviker från en själv. Då testas egna ställningstaganden och den egna förmågan att försöka övertyga den andre om bättre synsätt. Ofta kan den som lyssnar aktivt också bättre förstå varför den som tycker på ett visst sätt gör det. Den förståelsen är central om man har ambitionen att få människor att tänka om.
Bland årets sommarpratare jag lyssnat på tycker jag att följande varit särskilt intressanta. På många sätt sammanfattar de delar av många av mina blogginlägg de senaste elva åren på ett utmärkt sätt. Du som bryr dig får ursäkta att jag inte lyssnat på särskilt många av årets sommarpratare, och de som passade in i mitt sommarschema var alla utom två män. Blir kanske bara kvinnor jag uppskattar mest år 2020. Nedan min executive summery. Om du lyssnar kommer du säkert minnas annat än det jag särskilt lyfter nedan. En sådan reflektion är också en värdefull insikt. Alla människor hör och tolkar mer eller mindre olika trots att vi lyssnar på samma program.
Fares Fares
Offerkofta gör ingen positiv nytta. Vi har alla ett stort ansvar för hur våra egna liv utvecklas. Den svenska kulturen har gått vilse i sin respekt för lärandets betydelse för samhällsframgångar. I svenska skolan är det inte fint att vara duktig i skolans ämnen. Det är en ordning som bör ändras. Att vara invandrad skapar en liten känsla av att inte höra hemma vare sig i Sverige eller i Libanon. Helt klart är han en av oss stolta svenskar.
https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1319461?programid=2071
Anders Hansen
Våra hjärnor är på många sätt de samma som för flera tusen år sedan. Vi är inte anpassade till den globala, digitala och kraftiga förändringstid vi lever i. Det är mycket klokt att minska tiden vi är uppkopplade. Många människor är ensamma och ensamheten drabbar hälsan. Viktigast av allt i hans sommarprat var betydelsen av regelbunden fysisk aktivitet! Att skolorna inte har mer fysisk aktivitet är korkat både ur inlärningssynpunkt och hälsosynpunkt. Att inte alla regelbundet, i vart fall promenerar 10.000 steg några gånger per vecka är okunnigt då det förbättrar hälsan mycket och det inkluderar minnesförmågan. 3% årligen kan du förbättra minnet efter 30 års ålder. Om du bara promenerar 10.000 steg per dag i rask takt. Från runt 30 års ålder tappar vi generellt 1% minnesförmåga per år. Genom vardaglig motion kan vi istället öka minnesförmågan med 2%, 3% förbättring! Jag har börjat göra som min morfar och mormor alltid gjorde, de tog varje dag långpromenader.
https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1319465?programid=2071
Leif Östling
Många ledande politiker är uselt ledartränare för mycket ansvarsfulla uppdrag. Vi får på tok för lite kvalitet för alla skattepengar de offentliga systemen konsumerar. Effektivitetsförbättringspotentialen inom offentlig sektor är enorm. Varje öre är viktig att använda klokt. Språket är centralt för bättre integration och i sig en viktig kulturell nyckel.
https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1319506?programid=2071
Hamid Zafar
Skolan och det livslånga lärandet är viktigt för alla. Och höga förväntningar ska vi ha på alla elever och studiemiljön måste vara lugn. Språket och en vardaglig chans att samverka med majoritetsbefolkningen är mycket viktigt för framgångsrik integration. Att vara invandrad skapar en liten känsla av att inte höra hemma vare sig i Sverige eller i Afghanistan. Helt klart är han både stolt över sitt afghanska ursprung och över att vara svensk.
https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1319495?programid=2071&fbclid=IwAR0Ascneh4e19J8D3NKBwkHqZ90SDsgZKO7HiwYmADSvAZoQAyxF09DQTGM
Magnus Ranstorp
Det är viktigt att förstå att det finns stora konflikter på vår jord och att de leder till terrorism. Det är viktigt att ta terroristhot på största allvar. Sveriges ledande politiker tog inte utmaningarna med allt fler extremister på svensk mark på allvar. När Ranstorp, på uppdrag av integrationsminister Sabuni, för tio år sedan satte upp ”rött flagg” för utvecklingen i våra utanförskapsområden behandlades vetenskapsmannen Ranstorp, som bara var vetenskapligt professionell, som rasist. Och Sabuni fick sparken som minister. Svenska ledande politiker har varit mycket naiva kopplade till terrorrisker för det folk de ska skydda.
https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1319472?programid=2071
Dagens besvikelse
Alla väljarsvek som blev resultatet av den demokratiskt dåliga Januariöverenskommelsen.
En sak är helt klar, många av våra riksdagspartier är idag usla lyssnare på de människor som ändå valde att lägga sin röst på dem. Det är dags för nya politiska rörelser som inte broilrar fram sina toppkandidater via ungdomsförbund. Läs vad M. Andersson svarar, det visar tydligt hur sjuk partipolitiken i Sverige blivit. Den behöver in på akuten och innan valet 2026 genomgå en tuff intensivvård. Ann-Charlotte Marteus, Expressen, ger några målande exempel på hur sjukt och ansvarslöst Sverige idag leds. Om jag gillar den politik S säger sig tvingade att leverera är i sammanhanget ointressant. Vi har en dysfunktionell demokrati och det hotar mycket av det jag värdesätter i ett framgångsrikt samhällsbygge.
”Fortfarande med en avsiktlig touch av förundran, kom frågan: ”Om du nu tycker att stora inkomstklyftor är dåligt, varför går du fram med att behålla höjningen av brytpunkten för statlig skatt. Och sedan ta bort värnskatten...” Ja, det är verkligen inte S-politik, intygade finansministern. Men man måste kompromissa.”
”Kompromissa? Men du gasar ju på åt motsatt håll! Nu tog Magdalena Andersson till det stora artilleriet: Det är riksdagens fel. ”Vi har en högermajoritet i riksdagen och de partierna driver ju en politik för att öka klyftorna.” Annat är det med oss, MP och V, som vill minska dem.”
”Frågan är hur förtroendet för demokratin kommer att påverkas om de som ska styra Sverige, våra ministrar, duckar sig igenom mandatperioden när de ställs till svars. Och även om de inte duckar, lär de ju aldrig ha de bästa argumenten och förklaringarna till sina reformer. En annan sak som kan komma att underminera förtroendet, mest för Socialdemokraterna men i långa loppet för politiken generellt, är att JÖK:en är en sådan skev kompromiss. S fick regeringsmakten, oppositionspartierna fick det mesta av Policymakten. Januariupplägget hade framstått som mer seriöst om Magdalena Andersson hade kunnat säga i Aktuellt att, javisst, C och L fick igenom det här, som vi ogillar - men å andra sidan fick vi igenom de här klyftminskande åtgärderna.”
”Men det enda hon kunde peka på, egentligen, var en skatt på storbankerna. Som om det stora jämlikhetsproblemet för S var att storbanker lyxsemestrar i Medelhavet.”
”Någon större risk att Centern tar ansvar för sin politik i onödan, föreligger inte. Om det börjar storma kring någon fråga kommer Annie Lööf att småvisslande stirra mot himlen. Nyamko Sabuni (L) har förstås ännu mindre skäl att kliva fram. Vi ser en ökande klyfta mellan makt och ansvar i Sverige. Det är inte bra för landet.”
https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/du-har-visst-inte-sa-mycket-makt-finansministern-/Dagens stjärna
Adam Cwejman. Det är ointelligent att förakta oliktänkande. Cwejman har rätt när han kallar det ett ”demokratiproblem”. Själva idén med en demokrati är att oliktänkande ska ha öppna plattformar där man får chansen att ”saluföra” egna observationer och önskade lösningar på samhällsproblem eller samhällsmöjligheter. Visst kan vi tycka illa om andras observationer och lösningsförslag. Om den ståndpunkten är underbyggd med goda argument för varför det är befogat är det ok, då levererar demokratin som metod för samhällsutveckling.
https://www.gp.se/ledare/föraktet-för-oliktänkande-är-ett-demokratiproblem-1.16775636
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar