lördag 10 augusti 2019

Vattens stora betydelse

Utan dricksvatten inget mänskligt liv
Tänk om 2 miljarder människor inom kort måste flytta till nya bostadsområden på grund av vattenbrist? Enligt nedan artikel är det tyvärr ett möjligt scenario inom en inte allt för avlägsen framtid. En plats utan dricksvatten är en förbrukad plats. Det inkluderar även en plats som Uppsala. Utan vatten tvingas alla flytta. Bostäder, skolor, sjukhus, företagslokaler och så vidare är värdelösa. Nu när det öser ner mycket regn runt om i Sverige är det en av världens i särklass viktigaste resurs som också borde prissättas högre. Tänk att volymer återigen alltid har betydelse. Var ska alla dessa människor bo, gå i skolan, få sjukvård och arbeta dit de snabbt kommer? Tänk dig att Uppsala kommun måste tömmas på grund av klantig vattenpolitik och 225.000 människor snabbt måste få plats i till exempel Göteborg...

  • A total of 17 countries face the possibility of a 'Day Zero' with no water 
  • Day Zero is the point where a nation completely runs out of drinking water  
  • Counties most at risk include India, Israel, Iran, Jordan and Pakistan
  • South Africa's severe drought last year nearly resulted in a so-called 'Day Zero' 
https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-7325535/Quarter-worlds-population-facing-extreme-water-stress.html?fbclid=IwAR07NS-bSpM_Mjh_5lI95SN6DyqLmXJYTXnd5nuVnFk8m0ii1ulWtnLgjJk
https://www.omvarlden.se/Opinion/analys/vatten-kan-losa-konflikter/

Enligt Försvarsmakten var klimatproblem en del av skälen till kriget som startade i Syrien. Trycket från inflyttning till städerna blev mycket ansträngt på grund av flera års torka i kringliggande byar. Vattenbristen på allt fler områden skapar självklart blodiga konflikter mellan människor. Mycket begränsade livsnödvändiga resurser i ett samhälle skapar mycket dåliga förutsättningar för harmoni och positiv utveckling. Det livsnödvändiga vattnet är idag problematiskt på två sätt. Många saknar rent dricksvatten och tvingas då flytta eller dö. Andra drabbas av översvämningar som gör tidigare bostadsområden omöjliga att leva på. Då tvingas man flytta. I en värld där ett arabiskt land nu testar att frakta polaris (tror jag det är) till sitt land för dricksvattenförsörjning krävs globala krafttag. Vi måste gemensamt betydligt kraftfullare satsa resurser på lösningar kopplade till dricksvattenbrist och översvämningar. Vad gäller översvämningar kanske det är nutidens syndafloder?...(ironisk!). Du vet väl att hela 71% av jordens yta täcks av hav? Så är det!
https://www.foi.se/rest-api/report/FOI-R--3297--SE
https://tidningensyre.se/2018/nummer-270/vattenbrist-okar-risken-vapnade-konflikter-3/
https://www.foi.se/rest-api/report/FOI-R--2913--SE
Dagens besvikelse
Människor som begränsar andra människors frihet att känna sig trygga i våra gemensamma offentliga rum. Vissa debattörer försöker förringa den ökade mängden övergrepp och att våldet blivit grövre. De hävdar att ”alarmism” bara förvärrar människors känsla av otrygghet. När invånarna i handling ser att beslutsfattare inser problemen, att de tar i problemen och när vi invånare ser förbättringar kommer vi känna oss tryggare. Prat, eller mörkläggning, och feghet löser inga problem. Vår frihet att tryggt kunna röra oss i det offentliga rummet måste kraftigt förbättras. Och det är bra att många invånare säger ifrån och uttrycker sin besvikelse över en mycket negativ utveckling. Först då tycks tyvärr allt för många partier och politiker samla energi för att försöka lösa det som invånarna upplever är skadat. De senaste åren i vårt unika samhälle, i Sverige, har tyvärr tydligt visat att många politiker och medieföreträdare lever i verklighetsbubblor som starkt skiljer sig från väldigt många andra människors.
https://www.expressen.se/nyheter/kvinna-utsatt-for-valdtaktsforsok-i-uppsala/

Dagens stjärna
Cemil Alparslan. Företagare i Uppsala som agerar föredömligt som samhällsmedborgare och upplyser beslutsfattare om återkommande observationer om brister parallellt med att föreslå förbättringar. Utmärkt! En positivare samhällsutveckling uppnår vi genom att vi invånare hjälps åt. Det är inte ”någon annans” ansvar. Det är ett gemensamt ansvar för oss som bryr oss om vårt närsamhälles bästa. Alparslans observation är att de ordningsvakter kommunens skattebetalare tvingas finansiera, när inte Polisen idag klarar sitt uppdrag (riksdagens ansvar), ofta och länge står och hänger tillsammans i stor grupp istället för att ständigt sprida ut sig i sitt trygghetsskapande uppdrag. Oavsett om det är ordningsvakter eller områdesvärdar är det kommunens skattebetalare som betalar. Och oavsett om det rör sig om upphandlade uppdrag eller arbetsträning av långtidsarbetslösa ska uppdraget vara i fokus. Och uppdragsefterlevnaden löpande avgöra om de gör bra eller dåliga arbetsinsatser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar