måndag 26 augusti 2019

Den som spar hen har

Ny tid som leder var?
När jag växte upp fick vi lära oss att "den som spar hen har". Idag är budskapet att om du sparar i pengar så straffas du med kostnader för att du låter en bank ha tillgång till din likviditet. Sparande ska med andra ord inte vara i en valuta, särskilt inte i den svenska valutan. Sparande ska vara i aktier och i fastigheter. Intressant. Det kanske är enda chansen för en finansmarknad som sedan 50- 60-talet byggts upp med krediter. Nya affärsmodeller jagas och nya distributionslösningar konkurrerar med de gamla drakarna. Vilken är då den nya affärsmodellen för långivare? Att ta kick-back på transaktioner? Jag har sagt det förr, jag säger det igen, jag förstår inte vad som händer och vad som väntar i bakvattnet av det faktumet. Något är väldigt ruttet i det finansiella systemet idag.
När den brittiska centralbankschefen Mark Carney fortsätter att varna för riskerna med dollarn, och spekulera om yuan blir den nya reservvalutan, är det brytningstider inom finansmarknaden. Den långa tiden med mycket låga räntor, men höga räntenettot för långivare, kommer att landa i någon form av ”jordbävning”. Är det möjligen någon/några mäktiga krafter som kan utmana de maktsfärer som styr Federal Reserv i USA. Boris Johnson och Donald Trumps presskonferens från G7 talar nog för att USA och Storbritannien fortsätter att vara starka allierade. USA har kanske glömt att det var fransmännen som hjälpte USA att bli självständigt från britterna...
https://www.di.se/live/carney-storbritanniens-ekonomi-ar-pa-vag-att-stagnera/
https://www.dn.se/om/federal-reserve/
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Federal_Reserve_System
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/USA:s_centralbankshistorik

Dagens besvikelse
Alla partier som funnits representerade i Sveriges riksdag sedan 1990. De har inte fört en hållbar ansvarsfull social politik. Särskilt har Socialdemokratin efter Persson fullständigt spårat ur. Detta politiska misslyckande har inte bara kostat dem massor av tappade röster utan även enorma samhällskostnader och en ökad otrygghet för dem de ska tjäna. Susanna Birgersson har sannolikt rätt att även sossarna i Sverige ”kvart över tolv” kommer att försöka driva en mycket mer ansvarsfull migrations och integrationspolitik. De saknar trovärdighet. Och hur ska de på riktigt kunna ändra på detta misslyckande när de för makten valde samarbetspartners som MP och C?
https://www.expressen.se/ledare/susanna-birgersson/s-manovern-om-migration-splittrar-hogern-i-danmark/

Dagens stjärnor
Göran Persson. Ja, många kommuner och dess invånare går en mycket tuff tid till mötes. Intressant att ta del av hur snabbt Persson tar på sig sin nya roll och nu tydligt företräder bankintressen. Nedan länk kan vara intressant för dig att ta del av.
https://www.expressen.se/dinapengar/goran-persson-manga-kommer-att-drabbas-hart/

Widar Andersson. Vi måste mycket snabbare som politiker fatta vad som händer i samhället och korrigera det som annars skapar onödigt stora problem för många enskilda offer för till exempel brottslighet. Redan sen vår 2015 fick jag gång efter gång höra av polisledningarna i Malmö, Göteborg, Södertälje och Stockholm att lagarna måste anpassas och socialförvaltningarna agera hårdare för att stävja att yngre i allt högre utsträckning regelbundet begår grova brott. Snart är det 2020 och det är inte bättre. Usel förmåga av samhället att vara på folkets sida.
https://www.folkbladet.se/opinion/osynligt-offer-for-ett-brott-om6262840.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar