lördag 17 augusti 2019

Agera i tid

Bättre förr än sent
Det finns ett talesätt som lyder "bättre sent än aldrig". Priset för sent blir ofta väldigt mycket högre. Oavsett om det är en sen möjlighet som blir dyrare att bli en del av eller ett problem som blir dyrare att lösa. Nästan alltid är det bättre att förr än senare ta i och lösa växande problem. Vårt demokratiska system är inte anpassat till en tid där förändringar sker i en takt som är extremt mycket snabbare än i början av 1900-talet då flera av dagens riksdagspartier bildades och många av de demokratiska processerna utvecklades. EUs sätt att arbeta, inklusive veto möjligheter för minoriteter gör inte den politiska snabbrörligheten enklare. I synnerhet inte när mycket som med fördel kan beslutas om lokalt allt mer centraliseras och detaljstyrs på en mycket oklok hög geografisk nivå.

I lilla Sverige är tiggerifrågan ett utmärkt exempel på fråga som ska ägas lokalt. Det praktiska sociala ansvaret för våra svagaste invånare ligger på landets 290 kommuner. Varje kommun är unik med unika möjligheter och problem. EU direktiv/lagar samt nationella lagar tvingar kommuner och landsting/regioner att hantera mycket liknande verksamhetsprocesser. Varje kommuns demografi och geografiska förutsättningar är unika. Det är korkat att riksdagen eller EU-kommissionärer ska driva centralisering av frågor som det lokala samhället ska vara bäst på att hantera. Efter sjukt många år vågar allt fler ledande socialdemokrater stå upp för det självklara att ”tiggeriturism” inte har något i Sverige att göra. De kommuner som bättre vill bekämpa otrygghet, brottslighet och sociala problem måste få göra det. Kommuner som inte ansvarsfullt vill ta tag i tiggeriet får låta det fritt tillåtas och bära konsekvenserna av det.

"I måndags kom så beskedet att även Norrköping under ledning av Lars Stjernkvist har planer på att införa krav på tillstånd för att få tigga. Stjernkvist har tidigare varit partisekreterare inom S och är en av partiet tyngsta profiler. Ett annat sätt att uttrycka saken är att kampen mot tiggeriet håller på att bli god socialdemokratisk politik. Det säger mycket om det politiska Sverige. En ståndpunkt kan gå från att vara peststämplad till att bli mainstream inom loppet av ett år. Det avgörande är inte budskapet i sig, utan vem som framför det och vid vilken tidpunkt. Räkna med att många kommuner nu lär följa efter. Tabut är brutet. Säkert finns det rentav de i Rosenbad och på Sveavägen 68 som nickar gillande åt utvecklingen."

"Nu finns det två modeller att välja mellan: Vellingemodellen (förbud) och Eskilstunamodellen (tillstånd). Den förra är ärligare och rakare med sitt uttryckliga förbud mot att tigga på vissa platser i kommunen. Den senare modellen förlitar sig på att byråkratiska hinder ska kväsa tiggeriet, men har åtminstone fördelen att etablera kontakt med de lokala tiggarna och avkräva dessa ID-handlingar. Det borde kunna verka avskräckande på en del människohandlare."

"Det finns inget ädelt över att vara passiv inför denna destruktiva verksamhet. I brist på nationella initiativ i frågan gör kommunerna rätt som går före."
https://www.expressen.se/ledare/nar-s-stoppar-tiggeriet-blir-det-moraliskt-ratt/

Vill du ha politiker som saknar mod att respektfullt ta i problem när de är relativt små och därigenom kunna bidra till att de blir lösta innan de blir väldigt stora? Det borde du vilja ha! Det är både dumt och dyrt att inte ta i problem medan de är små. Redan 2013 medverkade jag i direksänt SVT debattprogram om tiggeriet. Lyssna gärna på vad jag sa då! Och idag, i en tid där äntligen bland annat Polisen vågar tala om hur verkligheten faktiskt ser ut, finns gott om fakta och vittnesmål om att tiggeriet är kantat av massor av brottsverksamheter. 
Dagens besvikelse
De ledande politiker i Uppsala som ingått, och ingår, i den styrande delen av kommunledningen de senaste fem åren. Kajsa Dovstad har rätt, tryggheten har kraftigt försämrats under de senaste fem åren i Uppsala och det faktumet ska tas på största allvar. Allt ansvar ligger hos ansvariga politiker.

"Veckan då jag börjar flyttpacka sker fyra överfall på fyra dagar. Två kvinnor blir våldtagna och två utsatta för våldtäktsförsök, enligt Uppsala Nya Tidning. Liknande rubriker har duggat tätt de senaste åren: angrepp i stadsparken, vid stationen, i tunneln där jag cyklat dagligen."

"Är det bara jag som blivit äldre? Försiktigare? Mer uppmärksam? Kanske. Men inte enbart, om man ska tro statistiken över antalet anmälda brott. Förra året anmäldes 44 procent fler sexualbrott än 2010 då jag flyttade till Uppsala, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå). 
Det gäller främst sexuella ofredanden, men också det grövsta brottet våldtäkt rapporteras oftare. I fjol anmäldes 25 procent fler våldtäkter i Uppsala jämfört med 2010. 
Tittar man längre tillbaka blir utvecklingen ännu tydligare. Från millennieskiftet har antalet anmälda sexualbrott ökat med 140 procent och de anmälda våldtäkterna med hela 230 procent. 
Siffrorna varierar visserligen lite år från till år. Men över tid finns en klar trend: både de anmälda sexualbrotten och våldtäkterna ökar, i Uppsala såväl som på riksnivå. När folk själva rapporterar vilka brott de blivit utsatta för blir resultaten likartade." 
https://www.expressen.se/ledare/kajsa-dovstad/i-dag-gar-jag-alltid-med-forsvarsspray-i-uppsala/

Jag vill påminna dig om att det inte är många år sedan då jag och den dåvarande socialdemokratiska kommunstyrelseordföranden, Marlene Burwick, intervjuades av P1 (SR) om trygghetsutvecklingen. Burwick tyckte inte det fanns anledning till panik och införande av ordningsvakter med mera. Det tyckte jag. Så blev det också eftersom vi har fått en samhällsmiljö där tryggheten är mycket sämre än förr. Både den upplevda tryggheten och den faktiska tryggheten.

Dagens stjärnor
Jan Emanuel Johansson. Han var tidigare socialdemokratisk riksdagsman som såg möjligheterna att tjäna massor av pengar på sociala tjänster till offentlig sektor. Han har rätt. Svensk migrationspolitik är ansvarslös. MP och C har sedan länge drivit en mycket ansvarslös migrationspolitik som är både socialt och ekonomiskt ohållbar. Och MP och Cs ohållbara politik fortsätter att få försvaga Sverige och dess kommuner. Hur många av dem som kommit till Sverige och ansökt om asyl tror du efter prövning har definierats som riktiga flyktingar enligt FNs definitioner?

”Det är en stor sorg att migrationen gjorts till ett val om att tillhöra det onda eller det goda laget. Nu offrar S de mest utsatta på MP:s och C:s migrationspolitiska altare. Det är ett enormt hyckleri, skriver Jan Emanuel Johansson.”
https://www.expressen.se/debatt/strama-at-migrationen-och-hjalp-manniskor-pa-plats/

Det socialdemokratiska kommunalrådet Jimmy Jansson.

”S-kommunalrådet Jimmy Jansson tycker att hans parti är alldeles för ängsligt i migrationsfrågan. Nu efterlyser han en rejäl diskussion kring invandringens storlek, medborgarskap och vilken välfärd som ska ges.”
https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/op8nPK/s-kommunalrad-vill-diskutera-hur-stor-invandring-sverige-klarar?fbclid=IwAR0-KW9CGyemKQE19EzT7wazFd2IExhosMw84SPPThx3TiZ0WGg0t2oGggU

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar