onsdag 14 augusti 2019

Städdags

Agnarna skiljs från vetet
Mer och mer tyder på att vi äntligen är på väg in i lågkonjunktur. "Äntligen", hur kan man skriva så?
Av det enkla skälet att det tyvärr tycks omöjligt för dagens politiska system att i tid vidta de förändringar som krävs för att ständigt ställa om för att vara konkurrenskraftiga. De enda tider där stora omställningar sker är med "kniven på strupen" under ekonomiskt dåliga tider. Krasst tvingas då ansvariga politiker välja. Att tydligt prioritera.

Jag har i flera år trott att lågkonjunkturen skulle komma. För mig har det varit förvånande att världens låga räntor så länge ändå kunde hålla uppe konsumtionen. Hur kunde jag tro det? Jag trodde aldrig att räntorna skulle hållas så låga så länge när tiderna ändå klassades som ekonomiskt goda. Och jag förstod inte tillräckligt hur stark den ekonomiska kraften varit att många hundratals miljoner fler människor främst i Asien fått en starkare köpkraft. Konjunkturcykler rullar lika säkert som "amen i kyrkan". Den här gången tog det lång tid mellan finanskrisens idioti och den nu stundande lågkonjunkturen. Nu kommer det att krävas storstädning på många sätt. Tyvärr kan jag inte se vilka motdrag Sveriges regering, Uppsala kommun och region Uppsala planerar. Inom till exempel BUP (barn- och ungdomspsykiatrin) inom region Uppsala tror man att mer pengar och lite förändrade arbetssätt kommer att göra underverk. Det kan man tro. Men tänk om sanningen ligger i brist på kompetent personal i förhållande till efterfrågan på hjälp......... Få gillar människor som ropar att "vargen kommer". Det är "typ" som att mitt under en hård fest ropa "nu får vi tänka till lite och växla ner på drickandet, annars blir morgondagens baksmälla onödigt kraftfull...." Ja, ja vi är alla unika människor. Och vi agerar och reagerar på olika sätt. Det mest intressanta i nuläget är att få uppleva hur kraftig och hur ont nästa lågkonjunktur blir. Det är inget jag ser fram mot. I Sverige är den dock förstärkt på olika sätt. Den kan bli episk. De som lever får se. Och många kommer att få uppleva konjunktursvägningarnas effekter. Många politikers "bubblor" kanske spricker då.....
https://www.ekonomifakta.se/Ordlista/Lagkonjunktur/
https://www.synonymer.se/sv-syn/l%C3%A5gkonjunktur
https://www.so-rummet.se/content/hogkonjunktur-och-lagkonjunktur
https://faktatexter.se/vad-betyder-uttrycket-epic-eller-episkt
Dagens besvikelse
Riksbankschefen Stefan Ingves. Länge har Riksbanken drivit en förödande lågräntepolitik i Sverige. Den har allt för kraftigt stimulerat svensk ekonomi i en tid som har klassats som högkonjunktur. Nu när vi närmar oss lågkonjunkturen finns inte något stimulerande räntevapen att använda. Trots de låga räntorna även i USA minskade de amerikanska förretagens kapitalinvesteringar drastiskt under förra kvartalet. Dessutom har vi handelskrig och politisk oro i delar av Kina. Väldigt länge sedan finanskrisen har billiga pengar gött marknaden med tillväxt. Nu räcker inte ens billiga pengar för att hindra att de ständigt återkommande lågkonjunkturerna hälsar på. Och det i ett läge där redan svenska kommuner har stora utmaningar med att klara sina uppdrag på ett bra sätt. Vad gäller statens förmåga att hantera Försvar, Försäkringskassa, rättsväsendet (Domstolsverk, Åklagarmyndighet och Polis), Migrationsverk och Arbetsförmedling vet vi att bristerna är omfattande. Håll i hatten!
https://www.di.se/analys/golvet-spricker-skrammande-krissignal-i-rantorna/

Dagens stjärnor
Skolverkets tjänstemän som informerar oss om att framtidstro är mycket viktigt för oss människor. Det är det. Och även om vi gång efter gång får uppleva stunder av lågkonjunktur så kommer efter mer eller mindre tuffa tider åter högkonjunkturer. "Efter regn kommer solsken". Min förhoppning är att inte negativa och människofientliga politiska missnöjeskrafter kraftigt kommer att växa under lågkonjunkturen. Jag hoppas istället att många människor ger sitt politiska förtroende till positiva framtidskrafter som erbjuder nya kraftfulla möjlighetsvägar framåt. Det kommer att finnas sådana alternativ.
https://www.skolverket.se/skolutveckling/forskning-och-utvarderingar/forskning/framtidstro-ar-viktig-for-ett-medborgarskapsengagemang

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar