fredag 23 augusti 2019

Fokus på social hållbarhet

Social hållbarhet
Vi går mot generellt sämre tider i Sverige. Farligt låga räntor, eller ännu lägre räntor, kommer inte att rädda oss särskilt mycket från sämre tider. Snarare bäddar den långa tiden av farligt billiga pengar för en kris i sig. Redan innan de sämre tiderna dundrar in och vissa länder försöker sig på stimulanspaket har vi i Sverige både en polariserad politisk situation och en allt större underklass. En underklass som företrädesvis lever i det som kallas utanförskapsområden. Allt fokus inom svensk politik borde nu vara på att ständigt förbättra näringslivsklimatet samt att åstadkomma social hållbarhet. Uppsala och Sverige är redan brett politiskt eniga om att vara ekologiskt ansvarsfulla. Det behöver inte det enorma fokus det får. Den sociala hållbarheten behöver betydligt mer bli det centrala i det politiska arbetet. Att säkerställa att vi får upp kvaliteten i de offentliga kärnuppdragen ser jag som en viktig del av det sociala hållbarhetsarbetet.
https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/bast-och-samst-pa-social-hallbarhet-28819
https://www.folkhalsomyndigheten.se/motesplats-social-hallbarhet/social-hallbarhet/
Dagens besvikelse
De som skickar ut ogenomtänkta varningar. På MSN kunde man igår läsa att SÄPO varnar för ökad risk för högerextrema attentat. En så generell varning gör bara människor mer oroliga. Om man inte kan vara mer specifik än att den allmänna hotbilden ökat tycker jag att man lika bra kan hålla tyst och själv utöka sitt övervakningsarbete. Om SÄPO däremot är mer specifika om en hotbild kan vi alla hjälpa till att vara mer observanta. Vad gäller att vara observanta är det redan ett sådant klimat i Sverige att det är klokt att alltid ha koll på sin omgivning när man rör sig i offentliga rum.
http://www.msn.com/sv-se/nyheter/inrikes/s%c3%a4po-varnar-f%c3%b6r-%c3%b6kat-h%c3%b6gerextremt-v%c3%a5ld/ar-AAGavSr?ocid=ientp

Dagens stjärnor
Alla svenskar som hänger på den franska trenden att folket åter igen fysiskt säger ifrån när de tycker att politiken inte gör ett bra jobb. Allt fler "gula västarrörelser" blossar upp. Den sociala hållbarheten är i gungning. Samhällskontrakt kan inte uppfyllas. Arbetsbelastningar kopplat till behov av stöd får många med viktiga yrken att ryta ifrån. Det har till och med gått så lång att många av dessa hjältar inom välfärdens kärna inte längre önskar högre lön, "bara" anständig arbetsmiljö. Vilken klok person som helst inser att det är en ohållbar utveckling om yrken som redan saknar många huvuden också tappar dem som finns på grund av utbrändhet eller att de "bara" ledsnar och gör något annat istället.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/underskoterskor-i-mariestad-kraver-battre-villkor

Jan Larsson. Han ger några bra exempel på när den sociala sammanhållningen inte fungerar. Läs gärna och begrunda hans senaste bifogade krönika.
https://www.affarsvarlden.se/kronikor/jan-larsson/alla-lonsamma-ska-med-6968574?fbclid=IwAR2wGGOar6XOtW7b1YHItbJKzpnRicT4aMNeAmufGfYRmQwFnv8HU1yT9Ac

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar