fredag 16 augusti 2019

Något är fel

Inflationen
Det är för mig en gåta hur inflationen kan vara så låg som den anses vara i Sverige. Under många år borde de sjukt ökande priserna på fastighetsvärden haft en större inflationseffekt. Eller är de drabbade (eller de framgångsrika fastighetsinvesterarna) så få att det inte trots sin höga ökning får effekt? Är inte mätmetoden i så fall korkad? Precis som ett företag i sin balansräkning måste göra en nutidsvärdering av sina tillgångar borde väl kraftigt ökade fastighetspriser speglas i en acceleratoreffekt på hela fastighetsbeståndet när inflationsberäkningen genomförs? Nu påstås fastighetspriserna öka igen. Matpriserna skenar. Och den svaga svenska kronan gör importvaror mycket dyrare. Hur kan inflationen vara så låg?
https://www.riksbank.se/sv/penningpolitik/inflationsmalet/hur-mats-inflation/
https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Ekonomi/Finansiell-utveckling/Rakna-pa-inflationen/
https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/priser-och-konsumtion/konsumentprisindex/konsumentprisindex-kpi/

I detta läge, eftersom lågkonjunkturen knackar på dörren, spekuleras i att Riksbanken överväger att göra pengar ännu billigare. Vi har redan minusränta i Sverige..... Svensk räntepolitik är sjuk. Mycket sjuk. FED i USA hann knappt börja höja ränteläget innan de började sänka den igen... Kan det vara ett smart gäng finansmänniskor på den globala finansmarknaden som spelar ett högt globalt spel? Vilka är det i så fall? Vår historia lär oss massor av värdefulla kunskaper. Läs gärna den intressanta och imponerande beskrivningen av Rothschild nedan för att förstå att mycket är möjligt.Varje tid är ny och unik. Vi kan ändå lära mycket av vår historia. Beteendevetenskapen om oss människor visar tydligt att vi på många sätt fortfarande beter oss som på stenåldern.
https://www.di.se/live/analyshus-riksbanken-sanker-rantan-i-december/
https://varldenshistoria.se/kultur/kulturpersonligheter/rothschild-lanade-ut-pengar-till-regenter
Den lågräntepolitik som fått råda i tio år är enligt mig extremt farlig. Världen behöver ordentligt kylas av genom höjda räntor. Det är något allvarligt sjukt som händer i våra ekonomier annars. Ett så massivt sedelpressande, under så lång tid, matchas inte av tillräckligt mycket säkra tillgångar runt om på vår jord, eller? Visst kan du hålla med om att det är märkligt att världens enda sätt att hålla uppe trycket i våra ekonomier är att fortsätta att ge ut billiga pengar? Billiga pengar som lånas ut till investeringar och konsumtion. Billiga pengar som ”perverst” drivit upp fastighetspriser och kraftigt eldat på aktiemarknader. Det vill säga i huvudsak gjort de redan mycket rika ännu rikare. En enskild invånare som i början av 90-talet köpte en lägenhet på Kungsholmen i Stockholm har på bara 30 år ökat värdet på bostaden med runt 300%. Vad är alternativvärdet av det om hen vill köpa en ny minst likvärdig lägenhet? Nästan obefintlig. Och hur många individer vill sälja sin fina lägenhet i Stocholm och flytta till till exempel Tierp för att frigöra mycket kapital som på det sättet skulle kunna frigöras? Få personer. När vi hade 100% ränteavdrag i Sverige gav det välavlönade svenskar fantastiska möjligheter att bygga förmögenheter genom lån. Idag innebär lågräntepolitiken samma möjlighet för riskbenägna välbeställda att få stor positiv hävstång genom höga lån. Och de som lånar ut pengar älskar att vi lånar pengar, för det är ”oljan” i deras verksamheter. Krasst kan man nu konstatera att räntorna aldrig kommer att kunna höjas om riksbanker tycker sig ha uppdraget att hålla igång våra ekonomier. Men hur slutar ett sådant scenario? Hur många fler ”billiga” investeringar kan ett företag göra bara för att räntan blir lite lägre efter tio års låga räntor? Kejsaren är naken! Det jag vet är att Weimarrepubliken fick tokinflation när de bland annat lät sedelpressarna rulla heta för att försöka klara strejkproblem, sina löpande kostnader och krigsskadestånd.
https://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/politiken-i-weimarrepubliken-del-3-inflationen-och-ruhrockupationen-1923
https://sv.wikipedia.org/wiki/Inflationen_i_Weimarrepubliken

Dagens besvikelse
Stefan Ingves. Vad är det som händer? Det är inte nog med att matpriserna stiger, fastighetspriser har i många år skenat och importpriserna ökar kraftigt genom den svaga kronan. Dessutom har vi stor brist på kompetent arbetskraft! Hur är det möjligt att inte inflationen drar iväg?
https://www.di.se/analys/paniklaget-narmar-sig-for-ingves/

Dagens stjärna
Anna Ekström. Äntligen görs några små men mycket viktiga förbättringar inom skolan. Helt idiotiskt att ett system infördes där elever aldrig ordentligt kan kompensera en mindre bra studiestart med en fantastisk upphämtning över tid. ”Puckade” regler och system ska bort! Pengar ”kommer och går” och valutor ”går upp och ner” i värde beroende av hur väl nationella ekonomier sköts. Bildning och kunskapsförmåga är den enskilda människans i särklass viktigaste tillgång. Skolan är central i vårt gemensamma välståndsbygge. Den måste utvecklas betydligt klokare än hittills.
https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/inrikes/utbildningsministern-betygskriterierna-ska-goras-om

Liberalerna försöker ständigt få det att framstå som att de vet bäst om hur en bra skola skapas. Min erfarenhet är att alla partier förutom V och FI tar skolfrågorna och mänsklig beteendevetenskap på allvar. Exklusive V och FI finns ambitioner som kan fungera för att bidra till svensk konkurrenskraft. Problemet är ”bara” att de missar att matcha sina politiska idéer mot den praktiska verkligheten. Då blir det inte bra. Läs gärna nedan artikel om att vi länge känt till att vi i allt större utsträckning saknar dugliga lärare runt om i Sverige.

”Staten bör också stötta skolorna mer med fortbildning och utveckling. Skolinspektionen slår snabbt ner på skolor där dokumentationen är bristfällig. Men det finns inget motsvarande statlig system för att hjälpa skolorna att bli bättre, en färdig utredning på temat verkar ha fastnat i regeringskansliet. Ett första steg är dock att politikerna slutar med populistiska förslag som kräver ännu fler av de lärare som inte finns.”


https://www.expressen.se/ledare/politiker-maste-lara-sig-att-larare-inte-vaxer-pa-trad/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar