Tycker du att det är viktigt med så mycket rättvisa som möjligt? Du vet väl att de allra flesta människor tycker att rättvisa är viktigt? Så är det. "Bara" av det skälet är det av stor betydelse att alltid bygga verksamheter som upplevs som rättvisa. Erbjuder idag det svenska samhället samma rättvisa möjligheter för sina invånare som för 20 år sedan? Karin Pihls, GP, betraktelse av verkligheten visar tydligt att vi idag inte lyckas upprätthålla ett tillräckligt rättvist samhälle för alla våra invånare.
"Detta är bara ett tecken på den ökade materiella ojämlikheten. Sverige är ett rikt land, men inkomstklyftorna ökar mest i hela OECD. Den så kallade gini-koefficienten, som mäter jämlikhet, är högre än på 30 år. Fattigdomen drabbar främst de som står utanför arbetsmarknaden.
Men det finns fler aspekter. Ungefär 20 procent av boende i de tre storstadsregionerna är trångbodda. På vissa håll är det riktigt illa. I Bergsjön bor över en tredjedel trångt. De radikalt skilda förutsättningarna visar sig också i utbildningssystemen. I en Unicef-rapport från i fjol hamnar Sverige på plats 25 av 41 jämförbara länder när det gäller jämlikhet i skolan."
Ett av våra lärarfack driver nu en kampanj om hur viktigt det är för en människas utveckling att vi får bra lärare. Så är det. Det är dock inte det viktigaste för hur våra liv generellt utvecklas. Det viktigaste är att vi får och har bra föräldrar. Ingen av oss har valt våra föräldrar. Ingen av oss får välja lärare. Bara det faktumet borde göra det självklart för alla att vi starkt ska sträva efter ett samhälle som klarar av att erbjuda alla invånare en jämlik och bra utbildningsstart i livet."
https://www.synonymer.se/sv-syn/r%c3%a4ttvisa
Dagens besvikelse
Politiska ungdomsförbund. Det är på många sätt dags att tänka om. Politiska ungdomsförbund har blivit broilerfabriker för människor som tycks se politik som en livslång födokrok. Jag imponeras inte heller av många av deras politiska utspel. Deras allt märkligare förslag stärker inte svensk konkurrenskraft. Och det ”tjuv och rackarspel” de lär sig är inte heller något jag anser stärker svensk konkurrenskraft. Det är tveklöst en unken kultur som fostras inom många ungdomsförbund. Och en sak är säker, de lär sig att bygga falanger som strider om makten. Och de som vinner i det fula spelet har sorterat ut sina relationer och fortsätter att stötta varandras politiska karriärer. Vänskapskorruption kan det kallas. Inte imponerande! Vi behöver kompetenta folkliga företrädare och konkurrensen ska bygga på idéer och meriter, inte ”tjuv och rackarspel”. Men jag är väl demokratiskt naiv.... SSU tycks ha den unknaste bland Sveriges ungdomsförbund. Personligen minns jag hur unket Centerpartiets ungdomsförbund agerade under till exempel 2018.
”SSU-ordföranden Philip Botström är i blåsväder. I helgen avslöjade Expressen att han skickade räkningen för sin personvalskampanj i riksdagsvalet – drygt 258 000 kronor – till Värmlandsdistriktet. Detta när hela distriktets valbudget var 205 000 kronor. Styrelsen ska, enligt uppgift, aldrig ha godkänt utgifter i den storleken:
”Men det kom fakturor på löpande band som vi var tvungna att betala för att de inte skulle gå till inkasso. Vi brände stora pengar som ledde till att anställd personal fick gå bland annat för att vi var tvungna att spara pengar”, berättade en SSU:are för Expressens Federico Moreno. Trots de påkostade valaffischerna med Margot Wallström fick Botström bara 1 871 personkryss och missade därmed riksdagsplatsen. Mager utdelning på en kvarts miljon kronor, kan man tycka. Philip Botström hade faktiskt kunnat bjuda varenda väljare på lunch med efterrätt, kaffe och kaka på Filipstads högst rankade restaurang – och ändå haft pengar över.”
”År 2004 kom det fram att Ardalan Shekarabi hade finansierat sin ordförandekampanj med pengar som skulle gått till ett integrationsprojekt. Sju SSU-distrikt var involverade i det avancerade upplägget, där pengar söktes till ett integrationsprojekt ur en intern fond men där medlen sedan fördes över till en utomstående organisation i syfte att undvika insyn. Två personer fick visa-kort kopplade till kontot: Shekarabi och en SSU-ombudsman. I dag är han minister medan ombudsmannen har en chefstjänst på statsrådsberedningen. Philip Boström kan alltså vara lugn. Stormar blåser över och fifflande SSU:are landar mjukt. Påfallande ofta i Rosenbad. Socialdemokraternas problem med ungdomsförbundet handlar alltså inte om enskilda personer som begått fel. Det handlar om en kultur där generationer av ungdomsförbundare har fått lära sig att maktspel och mygel är om inte tillåtna, så åtminstone ursäktliga i förbundets eviga falangstrider.”
https://www.expressen.se/ledare/linda-nordlund/ssu-ar-sig-likt-idel-mygel-och-maktspel-/Dagens stjärna
Karin Pihl. Jag läste hennes artikel igen och konstaterar åter igen att hon väl sammanfattar hur dålig utvecklingen de senaste åren varit i Sverige. Ett litet samhälle som det svenska klarar bara av att vara globalt konkurrenskraftigt om vi ger alla våra invånare en rimligt god chans att nå sin fulla potential. Så är det absolut inte idag. Och snabbrörlighet att ställa om för konkurrenskraft är också nödvändigt för ett så litet samhälle som det svenska. Den snabbrörligheten lyser också med sin frånvaro idag.
https://www.gp.se/ledare/j%C3%A4mlikhet-handlar-om-mer-%C3%A4n-en-sn%C3%A4ll-attityd-1.16991351
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar