söndag 18 augusti 2019

Otrygghet och våldsutvecklingen

Bubbeltillvaron
De senaste dagarna har det flitigt delats inlägg på sociala medier om inlägg från ledande politiker på riksnivå om att bilden av ett allt mer otryggt samhälle är högerextrem propaganda. Länge, länge och länge har jag efterfrågat en transparent metod för att snabbt skapa en så samstämmig verklighetsbild som möjligt. Bara så kan vi i dagens informationssamhälle effektivt bekämpa felaktig faktaspridning och kraftigt minska ryktesspridning.

Den värsta brottsligheten är den grova organiserade brottsligheten. Det är en mycket våldsbenägen affärsverksamhet som förpestar och korrumperar sin omgivning. Jag delar Jan Kallberg kritik av svensk politik för att stötta Polisen i kampen mot dessa samhällsfarliga verksamheter. Om ämnet intresserar dig är det en god idé att läsa nedan bifogade SVT-reportage. Värdefullt med en kunnig debattör som i klartext säger att bland annat ansvariga politiker tänker helt fel när problemen med gängmedlemmar ska lösas. Om man inte förstår ett problem kan man inte heller lösa det.

”Men fortfarande tar man inte i kärnproblemet: Att gängkriminalitet ger status och inkomster. Det är ointressant om Anna König Jerlmyr och de Nya Moderaterna säger sig inte ge vika för kriminella gäng eller ej (Dagens Samhälle juli, 2018) – för de föreslagna åtgärderna är helt otillräckliga. Anna König Jerlmyr lyckas inte ta sig ur den postmodernistiska gropen utan ser gängmedlemmar som ungdomar som hamnat lite snett och återvänder till ett känt svenskt politisk territorium. Den enda effektiva åtgärden som föreslås är att man straffas för samtliga handlingar vid en tidpunkt – och inte bara för den värsta handlingen som det är idag.”
”Det finns en betydande internationell erfarenhet av hur man som samhälle bryter ner gängkriminalitet – men detta återfinns inte i det svenska politiska samtalet. Det går inte att rehabilitera de som aldrig varit habiliterade. Den svenska debatten ser inte vad gängen är – en form av kriminellt företagande som ger betydande inkomster, social status i annars marginaliserade grupper. Och med efterföljande attraktivitet hos det motsatta könet genom köpkraft och status.”
https://www.svt.se/opinion/jan-kallberg-om-kriminella-gang-och-bilbrander

Uppsala kommun är inget undantag bland landets kommuner med en storstad. Alla kommuner med en storstad har blivit ett mycket otryggare samhälle än förr. Faktabaserat får kommunledningarna löpande information om vad som händer av Polisen och Socialförvaltningen. Jag känner inte till en enda av våra storstadskommuner som inte ansett sig mycket tvingad att låta de kommunala skattebetalarna ta extra kostnader för allt fler ordningsvakter. Ordningsvakter för att försöka bidra till minskad otrygghet och vända den negativa vålds- och brottsutvecklingen.
https://www.dagenssamhalle.se/debatt/polisen-klarar-inte-langre-att-skapa-trygghet-i-goteborg-28708
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/jasmin-13-ar-jag-ar-radd-att-det-ska-handa-mig
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/rekordmanga-ran-mot-unga
Dagens besvikelse
Förnekare som låtsas som att läget inte är allvarligt. Typ ”inte värre än förr”....
https://www.expressen.se/ledare/polisen-hinner-inte-med-lat-goteborg-anlita-vakter/

Dagens stjärnor
Torkild Strandberg. En på många sätt klok och ansvarstagande ledande politiker. Han tycks tydligt förstå vilket invånaruppdrag han har. Inte minst Liberalerna i Uppsala har mycket att lära av honom och hans medarbetare. Strandberg är till exempel inte vänsterorienterad.
https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/den-bortre-gransen-ar-passerad-28734


Malcom Kyeyune. Denne Uppsalapersonlighet gör intressanta nutidsreflektioner.

”Att känna missnöje var ingen rättighet, den som gjorde det var illojal och osolidarisk.”

”Budskapet i Sverige följer numera denna refräng: köp gärna överfallslarm, käre svensk, be gärna om skjuts, undvik gärna vissa gator, men för guds skull: var inte så osolidarisk och trolös att du börjar hysa fel sorts känslor om situationen!”
https://www.gp.se/ledare/köp-gärna-överfallslarm-men-känn-ingen-oro-1.17168608

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar