måndag 19 augusti 2019

Kryssa sig fram genom lågkonjunktur

Svag regering i svåra tider
Idrotten är fantastisk på många sätt. Bland annat som väldigt tydlig metafor för människans tillvaro. Vi lever och verkar i en miljö med ständig konkurrens om begränsade resurser. Ständig konkurrens som inom idrottsvärlden kan översättas till orden "ständiga tävlingar".

De duktiga idrottarna i de mest populära sporterna tjänar mycket pengar genom att de nationellt och internationellt intresserar flest invånare. I takt med att man tränar och klarar av konkurrensen kan man nå toppen. Få når toppen. De flesta sliter på utan chans att ens kunna leva på sitt idrottsutövande, även om de satsar minst 38 timmar per vecka. Ett helt samhälle måste också träna sig konkurrenskraftigt samt lyckas skapa ett starkt lokalt näringslivsklimat för att nå framgångar. En stor skillnad mellan idrotten och samhället som helhet är att idrottsregler är mycket enklare än i samhällskroppen som helhet. På till exempel en fotbollsplan blir den som tydligt förtjänar ett rött kort utvisad. Så enkelt är det ofta inte när rättssystemets kvarnar mal. Och konkurrensen mellan länder och dess särintressen är stenhård, smartast vinner. Och smartast i matchen mellan länder inkluderar komplexa samarbeten med klokt utvalda samarbetspartners.

Nu går det trögt för Sirius i Allsvenskan. Förlust efter förlust kostar på. Lagmoralen måste hållas uppe, träningarna fortsätta och taktiken bli smartare. En toppstridschans är redan utesluten. Det finns fortfarande risk för att åka ur Allsvenskan. Att åka ur skulle bli mycket kostsamt, på många sätt. Sverige befinner sig i en liknande situation som Sirius i förhållande till mer konkurrenskraftigt ledda länder. Tyvärr kan vi inte förvänta oss att den mycket svaga, och kompetenslytta, regeringen taktiskt kommer att kryssa oss väl igenom den lågkonjunktur som stundar. På med säkerhetsbälte och hjälm! De kommande åren kommer att bli väldigt skakiga. Det är oroande att vi har en så svag regering i mycket svåra tider. I dagens UNT ger Johan Rudström läsvärda reflektioner kopplat till den tid som stundar.

”Lågkonjunkturen kan både välkomnas och fruktas. Till det positiva hör alltså ekonomins funktionssätt, men också att klimatomställningen kan snabbas på. Utsläppen minskar och jordmånen för nödvändiga investeringar i till exempel infrastruktur ökar. Men nedgångar innebär ofrånkomligen också personliga tragedier. Förhoppningsvis blir 20-talet inte ett nytt 90-tal. Men det ska vi i så fall inte tacka våra folkvalda politiker för.”
https://mobil.unt.se/ledare/skalen-att-frukta-lagkonjunkturen-5382773.aspx

Anna Dahlberg, Expressen, har tyvärr rätt, det finns inget politiskt mod bland regeringens och deras samarbetspartier. Framförallt saknas kompetensen i det lag av personer som nu formellt ansvarar för att svenska folkets lågkonjunkturseglats ska bli så smärtfri som möjligt.

”Sveriges kommuner och landsting kämpar med att hantera en åldrande befolkning och nyanlända som ännu inte har kommit i arbete. 110 kommuner räknar med att gå med underskott i år liksom 11 av 20 regioner. Fram till år 2026 väntas underskottet ha vuxit till svindlande 90 miljarder kronor om inget görs.”

”Det understryker allvaret i situationen. Det är inte läge att bekymmerslöst sprätta pengar omkring sig eller att ödsla energi på reformer med låg verkningsgrad.”

”Av 73-punktsprogrammet att döma ska exempelvis den sista resten av ”pensionärsskatten” tas bort. Den nya varianten av Miljöpartiets friår - utvecklingstid - ska införas liksom ännu en sänkning av arbetsgivaravgifterna (Centerpartiets ingångsavdrag).”

Vidare riskerar det att bli ett dyrt kalas. 73-punktsprogrammet innehåller en lång önskelista med utgifter, men få idéer om hur dessa ska finansieras. Koalitionsregeringar brukar vara dyra i drift. Nu tillkommer dessutom två stödpartier som vart och ett måste visa upp framgångar i varje förhandling inför sina väljare.”

Det inger inte förtroende med tanke på de problem som Sverige står inför: en välfärdskris, en rättsstatskris och en potentiell ekonomisk kris. Här är en lista med rimliga prioriteringar framöver:

- Stryk allt som inte är nödvändigt.
Genomför en ordentlig skattereform. 
Höj matmomsen
Satsa på välfärdens och statens hårda kärna.
Håll kostnadskontroll.

”Det som behövs fram till dess är framför allt politiskt mod. Tyvärr finns det få spår av det i 73-punktsprogrammet.”
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/i-kris-ar-januariganget-inget-att-halla-i-handen/
Å
Dagens besvikelse
Alla rikspolitiker som inte tagit ansvar för att Sverige ska driva en hållbar migrationspolitik. Och MP, C, S och Ls ”öppna dörrars” politik kopplad till anhöriginvandring, utan krav på självförsörjning, är svekfull mot Sveriges invånare.

Adam Cwejman, GP, har rätt och beskriver ett av alla allvarliga problem Sverige nu fått på grund av en ansvarslös migrationspolitik.

”Redan 2015 observerade Hans Rosling att antalet pojkar per 100 flickor hade ökat bland tonåringar från 105 till 113 eftersom 90 procent av de som invandrade var pojkar.”


”Detta kan få många konsekvenser för såväl samhället generellt som de unga männen specifikt. Ett kanske underskattat problem är möjligheten att hitta en partner. Den biologiska balansen som gör fördelningen mellan antalet födda pojkar och flickor någorlunda jämn fyller en viktig funktion, det skapas annars allvarliga konflikter. Men vad händer om den naturliga balansen rubbas? I en genomgång av forskningen som gjorts på dejtingappar fann ett par forskare från Technische Universität Darmstadt att kvinnor i högre grad premierade social status och inkomst medan män prioriterade utseende.”
”Får vi en utveckling med ett mansöverskott av män som är arbetslösa och har låg utbildningsnivå leder det till en situation där färre av dessa har möjlighet att hitta en partner om kvinnor i högre utsträckning, vilket är fallet, utbildar sig och får högre inkomst samt följaktligen högre social status och lön. En man som inte hittar en partner blir frustrerad, arg och fylls av en känsla av otillräcklighet. Ett tillstånd som förvärras ju längre det pågår. Problemet är etter värre om mannens svenskakunskaper dessutom är begränsade och han saknar såväl socialt som ekonomiskt kapital i landet, även i jämförelse med infödda män med lägre social status. Eftersom social och ekonomisk status i så hög grad prioriteras av kvinnor försätter det många män i en tråkig sits.”
”Sveriges könsobalans i vissa ålderskategorier förstärker därmed en trend som redan påverkar många män; det blir svårare att hitta en partner. Och ensamma män riskerar att bli farliga män.”
Dagens stjärna
Svend Dahl, GP. Ja, Centerpartiet sabbade borgerlighetens chans att styra landet under lång tid framöver. Nu krävs nya och mer nutidsenliga alternativ i svensk politik. Nya alternativ som kan ge oss framtidshopp och konkurrenskraft igen.

”Västvärlden håller på att bli allt mer svårregerad, konstaterade den brittiska tidskriften The Economist nyligen (3/8). Fragmenterade partisystem, politisk polarisering, återkommande nyval och segdragna regeringsbildningar har i många länder blivit politisk vardag.”


”Längtan efter en svunnen form av politisk stabilitet är emellertid till liten hjälp för den som vill förstå dagens politiska landskap och än mindre för den politiker som idag vill kunna sätta sin prägel på samhällsutvecklingen. Den viktiga frågan blir därför hur man med de förändrade förutsättningarna ska kunna bilda regeringar som förmår leverera politiska resultat. För politisk stabilitet handlar inte bara om faktorer som antalet partier och de politiska konflikternas karaktär. Det handlar också om politisk skicklighet.”
”Framgångarna för alliansregeringarna berodde inte bara på underliggande förutsättningar för stabil blockpolitik. De var också ett resultat av hur allianssamarbetet lyckades knyta de fyra borgerliga partierna allt närmare varandra. Det som pågått sedan valet för snart ett år sedan skulle kunna beskrivas som en kamp om vem som blir först med att hitta de stabila formerna för regeringsbildningar i ett politiskt landskap där Sverigedemokraterna samlar bortåt en femtedel av rösterna. I praktiken avgör det om huruvida det är de borgerliga partierna eller Socialdemokraterna som ska definiera samhällsutvecklingen de kommande decennierna.”
”Personer med inblick i de samtal som fördes mellan S-ledaren Stefan Löfven och allianspartiernas statsministerkandidat, M-ledaren Ulf Kristersson, vittnar om hur statsministern och hans nära medarbetare krasst konstaterade att om S utifrån det aktuella valresultatet hade accepterat en alliansregering, så skulle Sverige sannolikt styras av borgerliga regeringar för överskådlig framtid.  Det är också mot den bakgrunden man ska förstå hätskheten i den socialdemokratiska opinionsbildningen. Påståendena om att en regering som räknade in SD i sitt parlamentariska underlag skulle innebära ett stundande tyskt 1930-tal handlade inte om någon sakpolitisk bedömning, utan om att skapa ängslighet i allianslägret och på så sätt förhindra bildandet av en borgerlig regering.”
https://www.gp.se/ledare/kampen-om-den-politiska-stabiliteten-1.17200147

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar