lördag 24 augusti 2019

Kravlöshet är idiotiskt

Rättigheter matchade mot skyldigheter
Det är idiotiskt att inte ställa höga krav för att kvalificeras in till en rättighet. Ett medborgarskap föds många människor in i utan att behöva ansöka om det. Så är det. Det innebär dock inte att det är en ”ursäkt” för att göra det väldigt enkelt att bli medborgare som invandrad. Vi ställer höga krav på människor som ska få rätten att köra en bil. Vi ställer höga krav på människor som ska få verka som läkare, domare, åklagare, advokater, poliser och så vidare. Det är klokt att även ställa höga krav för medborgarskap för den som vill bli en långsiktig del av att skapa konkurrenskraft och attraktivitet i vårt unika samhälle, Sverige, och dess delar. Det är klokt att ställa höga krav för att kunna få ett lagligt svenskt pass. Det behöver bli svårare. Med tydliga beskrivningar av vad som krävs kommer de som är motiverade att bli en del av vårt gemensamma välståndsbygge, medborgare, också kunna bli det. Och precis som med människor som får körkort finns regler om att toleransen mot överträdelser är låg under några år. Det samma borde självklart gälla för permanenta uppehållstillstånd och medborgarskap. Den som till exempel inom fem år begår ett grovt brott ska förlora sitt uppehållstillstånd eller medborgarskap. Enkelt att förklara i samband med att rättigheten beviljas. Så enkelt att till och med en mycket lite begåvad person kan förstå vad som gäller.

”Det svenska medborgarskapet är ett rättsligt förhållande mellan staten och dig som medborgare. Medborgarskapet stärker din samhörighet med Sverige och förenar svenska folket. Det är det formella medlemskapet i samhället och är en grund för demokratin i Sverige.”

”Medborgarskap brukar i juridisk mening definieras som det formella förhållandet mellan en individ och en stat när det gäller rättigheter och skyldigheter.”

”Svenskt medborgarskap kan innebära fördelar som:
  • Bara svenska medborgare har en absolut rätt att bo och arbeta här i landet och bara svenska medborgare har rösträtt till riksdagsvalen.
  • Bara svenska medborgare kan bli invalda i riksdagen.
  • Bara svenska medborgare kan bli poliser eller yrkesmilitärer. Det finns även andra yrkesgrupper som bara får tillsättas med svenska medborgare.
  • Som svensk medborgare blir det enklare om du vill arbeta i andra EU-länder.
Utöver detta har utländska medborgare som har permanent uppehållstillstånd och är folkbokförda i Sverige i princip, samma rättigheter och skyldigheter som svenska medborgare.”
https://www.migrationsverket.se/Privatpersoner/Bli-svensk-medborgare/Vad-innebar-svenskt-medborgarskap.html

Anosh Ghasri, Dagens samhälle, ger uttryck för kloka synpunkter om att det är viktigt att ställa högre krav på människor som vill bli svenska medborgare. Ett nytt medborgarskap innebär stora åtaganden för dem som redan är det. Det är oklokt att inte värdera medborgarskap högre genom rimliga baskrav för att kunna få ett svenskt pass. Det är till exempel inget klokt ”varumärkesskydd” av varumärket Sverige att allt fler extremister har svenskt pass.

"I Sverige är det enkelt att förvärva medborgarskap, om man jämför med de flesta andra europeiska länder. Från offentligt håll har medborgarskap länge setts som ett verktyg för etablering och integration av invandrare snarare än ett mål i sig. Men utan att det egentligen finns något samband mellan medborgarskap och lyckad etablering."

"Sverige sticker ut på flera sätt i sammanhanget. Vi ligger nämligen på topplistan för flest beviljade uppehållstillstånd i EU, och når samtidigt en pallplats för flest beviljade medborgarskap, utan några nämnvärda krav på själva medborgarskapet. Den som vill bli svensk medborgare i dag kan, om den har rätt att vistas i landet och inte begått några brott (i alla fall inte av grövre art), i regel ansöka om medborgarskap efter fem år. Det kan förvisso förekomma fall där den sökande får vänta i hela 27 tröstlösa månader, men det beror mer på felkalkyler och byråkratiska detaljer än något annat.
Sett till den inte försumbara invandringen till Sverige, den demografiska förändringen, och inte minst den fixering vid etniska och religiösa identiteter som följt i spåren av den, finns det goda skäl att höja värdet av och ställa krav på medborgarskapet. Det låter kanske inte särskilt upphetsande i ett land där medborgarskap fram till nyligen, i kölvattnet av återvändande IS-terrorister, knappast varit en stor fråga. Och där svenskhet dessutom varit mer kopplad till kulturella drag och normer än till nationalitet i ett pass."

"Språkkrav i kombination med medborgarskapstest, med exempelvis frågor om landets författning, vad religionsfrihet innebär, om hedersmord är förbjudet eller ej, kombinerat med krav på egenförsörjning, kunskaper om landets politiska system och historia må låta smått kontroversiellt i Europas unikum, men mycket lite av det ses som exkluderande eller diskriminerande på andra håll i världen. Ett sådant förfarande behöver inte nödvändigtvis kräva assimilation. Kännedom om landets politiska system underlättar för invandrare att bli en del av landets politiska system. Och med kunskap om de kulturella normerna blir det på samma sätt lättare att göra majoritetssamhällets kultur till sin egen. Kunskap om, och inte minst respekt för, ett lands normer är inte detsamma som krav på att dessa ska delas. Häri, i det inbjudande men kravfyllda medborgarskapet, finns en av många vägar till nationell gemenskap. I längden också till en fungerande demokrati – och inte minst till mindre förslitning av det sociala kontraktet."
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/kravfyllt-medborgarskap-en-vag-till-gemenskap-28769

Vad tjänar vi svenskar, som långsiktigt vill fortsätta att ha Sverige som bostadsbas, på att allt fler får svenska pass, blir svenska medborgare, men de lever och arbetar inte i Sverige? Det minsta vi kan begära är väl att de som i vuxen ålder blir svenska medborgare, och som sedan flyttar utomlands, får betala några procent årligen av sina intäkter till Sverige för sitt medborgarskap. Det är väl en rimlig ordning eftersom medborgare bland annat har rätten att UD ska lägga resurser på att hjälpa oss i händelse av krisläge. Medborgare har också rätt till försörjningsstöd om det behövs om vi flyttar tillbaka till Sverige. Det är hög tid för det svenska systemet att anpassas till en ny verklighet. Hur dumma som helst får vi inte vara i Sverige. Det har vi inte råd med. Vet du att till exempel alla amerikaner som lever utomlands alltid förväntas deklarera för att ha kvar sitt medborgarskap? Jag vill minnas att de också har en minimiavgift för utlandsboende som tjänar pengar.
Dagens besvikelse
Boris Johnson. Under lång tid kan han definieras som en ”nyttig idiot” till krafter som framgångsrikt jobbar för att försvaga samarbetet mellan många europeiska länder. Han och alla andra britter som har ledande förtroendeuppdrag borde sedan länge ha ägnat sin kamp mot EUs byråkrati, och att avgränsa unionens ansvarsområden, istället för separation. Storbritannien är en del av Europa. Det är viktigare att vårda sina närmaste grannar än andra. Men vissa britter tycks vilja bli en ny delstat av USA eller kanske av Kina....
https://www.google.se/amp/s/www.express.co.uk/news/uk/1167047/Brexit-news-latest-Boris-Johnson-new-pm-no-deal-Brexit-leave-eu-Philip-Hammond/amp

Dagens stjärna
Gustaf Lantz. Den Uppsalaboende riksdagsledamoten har viktiga poänger i kampen mot den organiserade brottsligheten.

"Den organiserade brottsligheten närs dock inte bara av inkomster. Minst lika viktigt är stödet omgivningen tillhandahåller genom sitt erkännande av brottslingars status."
https://www.aftonbladet.se/debatt/a/naOGQm/gangen-far-status--pa-vara-fritidsgardar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar