Tänk om det var lätt att bygga framgångsrika samhällen. Det är det inte. Det är väldigt komplext och det är också skälet till varför jag attraheras av att försöka bidra till just det, framgångsrikt samhällsbygge i en mycket komplex värld. Vissa utmaningar är svårare än andra. Att få över 80% att förstå vad som representerar samhällets skattekraft är förvånansvärt svårt. 20% av befolkningen vare sig kan eller vill förstå logiken bakom skattekraften. Att orättfärdigt slå mot redan högt beskattade personer och företag är en mycket oklok politik. En oklok politik som drabbar alla i det samhället som bedriver en feltänkt ”utjämningspolitik”. Johan R, UNT, lyfter idag några viktiga perspektiv kopplat till skattepolitiken.
”Men alla vet att det har ett pris att ”ta från de rika”. Det är en hårfin balansgång mellan att åstadkomma rättvis fördelningspolitik och att såga av grenen man sitter på, så att alla i stället får det sämre. Extra pålagor för entreprenörer och höginkomsttagare kan slå tillbaka i form av minskade skatteintäkter, och detsamma gäller när udden riktas mot Sveriges tillväxtmotor, Stockholmsregionen.”
”Det finns en gräns för vad glesbygdsbor klarar av, vilket blivit uppenbart för alla efter aktioner som bensinupproret. Men det finns en gräns också för storstadsbor, bortom schablonmässigt skattekvirr från välbemedlade. Det kan regeringen snart bli plågsamt medveten om. ”De sviker 2,3 miljoner invånare”, säger M-regionrådet Irene Svenonius om det nya förslaget. Det motsvarar 1,6 miljoner väljare som ska göra sin röst hörd i nästa val.”
https://mobil.unt.se/ledare/varna-sveriges-motor-5386267.aspx
Prioritera, prioritera och prioritera eller misslyckas med att bygga ett framgångsrikt samhälle. Nästan så enkelt är det. Men i en värld full av unika människor som brinner för olika saker är det inte riktigt så enkelt. Hur ”stormigt” i det lilla glaset tror du att det blir om bidragsanslagen till Stockholms opera halveras?
Det är ingen tvekan om att stora delar av Sveriges avbefolkningsorter lider av stora demografiska problem. Lösningarna kan vara många. Vissa mycket utmanande och andra mer försiktiga. Den stora frågan som ingen vågar ställa, och seriöst debattera om, är rimligheten att ösa begränsade resurser över en plats utan sannolik framtidskraft? Inom all verksamhet tvingas man till jobbiga prioriteringar. Särskilt när resurserna blir mindre. En fråga du kan ställa dig är till exempel om en krona till en plats utan framtidshopp är en bra investering jämfört med en ytterligare krona investerad i att få stopp på den grova kriminaliteten. Och är en krona extra för att förbättra situationen i våra växande utanförskapsområden, i stadsnära lägen, är kanske en mycket klokare prioritering. Svåra, svåra ställningstaganden som rör upp många känslor. Ställningstaganden som enligt mig borde tas efter mycket öppnare och kunskapsbaserade samtal och debatter i hela samhället för att landa så klokt som möjligt. Respektfulla samtal och debatter! Att tycka olika betyder självklart inte att man är ”galen” om man tycker annorlunda än den man samtalar/debatterar med. Expressens ledare tycker till nedan. Ett stort problem med de riktade statsbidragen är att statsråden vill ha dem för att få synas i medierna. Det ses som viktigare än att göra det rätta för att förbättra kvaliteten inom välfärden i hela landet.
”Det är inte bara SKL, organisationen för Sveriges kommuner och landsting, som vill ha bort merparten av de specialdestinerade bidragen. Statskontoret har konstaterat att de är ineffektiva och missgynnar just de små kommuner som rikspolitikerna säger sig värna mer än andra. Mer pengar och färre pekpinnnar, svårare är det inte att ge förutsättningar för bättre välfärd.”
https://www.expressen.se/ledare/lofvens-omfordelning-for-valfard-galler-pluttpengar/Dagens besvikelse
Våldsutvecklingen. I överklassens Danderyd genomförs en avrättning och skottlossning äger rum mitt bland ”vanliga människor”. Kanske är det bara liknande händelser som kan väcka ”bubbelmänniskorna” att kliva ur sitt förnekande om att Sverige nu är mycket otryggare och våldsammare. Och bomber som också sprängs riktade mot Poliser med uppdraget att upprätthålla lag och ordning. Hur är det möjligt att blunda så hårt att man inte ens kan ”höra” hur urspårat Sverige blivit?
https://www.expressen.se/nyheter/ett-misstankt-foremal-har-upptackts-vi-polishuset-i-linkoping-/
https://www.expressen.se/nyheter/misstankt-skottlossning-en-person-har-skadats-/
Stefan Löfven som regelbundet uppvisar dåliga ledaregenskaper. Det är djupt olyckligt för oss svenskar att vi har en statsminister som inte är i närheten av att ha de egenskaper som krävs för en så svår ledaruppgift. Eftersom Danderyd nämns ovan gör jag ännu en koppling till den rika kommunen. Precis som jag skrivit förr, och nedan skribent skriver, är det korkat att försöka göra knarkandet till en klassfråga och i princip kleta ner hela den lilla överklassen som knarkare och samhällsförstörare. Det skulle vara betydligt klokare att adressera överkonsumtion av lyxtillvaro i miljö- och klimatfrågornas tecken istället. Då skulle politiken göra nytta på många sätt utan att generalisera olika samhällsklassers beteenden. En av mina vänner som är mycket rik vare sig knarkar eller bor i enorma hus.
https://esvd.svd.se/svenskadagbladet/50080/article/954049/4/2/render/?token=087fc523f6b45836c0e4a6e3b4439ab6&fbclid=IwAR1WPxTiycODytbjIUFyP61H3KS4FcyitJGWlHKDCqJ9E16zDfuct1kKnWg
Dagens stjärna
Karin Svanborg-Sjövall. Vår framtid finns i våra förskolor och skolor. Självklart ska de ha tillgång till moderna och pedagogiska digitala verktyg för att stimulera dem att nå sin fulla potential. Precis som med vilket verktyg som helst måste man använda dem klokt. Det går självklart att säkerställa att även digitala hjälpmedel i skolan enbart går att användas till kompetensuppbyggande uppgifter. I ett framgångsrikt samhällsbygge handlar också detta om rättvisa. Medelklassens och överklassens barn har gott om digitala verktyg och behärskar dem på ett fantastiskt sätt. Socioekonomiska barn har inte den chansen. Det är dumt att inte de också får en rimlig chans att lära sig de verktyg som idag skiljer vinnare från förlorare.
https://www.dagenssamhalle.se/debatt/en-digital-skola-behover-inte-vara-flummig-28764
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar