söndag 11 augusti 2019

Invånarfokuserad kollektivtrafik

Vissa saker ska centraliseras
Två utmärkta exempel på politisk oförmåga att sätta invånarintresset och god ekonomisk hushållning i centrum är Sveriges alla olika biljettsystem till kollektivtrafiken Samt journaler inom sjukvården. Det finns mycket som jag inte kan förstå som gjorts och görs runt om i Sverige. Visst ska kommuner i hög utsträckning vara självstyrande. Det borde dock inte innebära dåliga invånarlösningar och slöseri med skattepengar. Framförallt i Sveriges landsting/regioner tycks slöseri och dåligt invånarfokus vara mer regel än undantag. Alla de skattepengar som lagts på utveckling och underhåll av olika biljettsystem inom kollektivtrafiken samt journalsystem inom omsorg och vård är tydliga exempel på stort skatteslöseri, ekonomisk misshushållning och mycket dåligt invånarfokus. Vissa lösningar blir både bättre och billigare om man upphandlar ett gemensamt system med förmåga att anpassad till små och stora volymer. Vi människor rör oss hela tiden runt mellan kommuner och regioner. Då är ett biljettsystem och ett journalsystem som enkelt fungerar i hela landet just invånarfokuserat. Att vi inte har en bättre samordning av dessa lösningar när fördelarna är så många exemplifierar återigen stora brister inom det politiska arbetet. Varför har inte SKL (Ska vara en samarbetsplattform mellan kommuner och landsting/regioner) lyckats motivera fler att samarbeta inom dessa lösningsområden när vinsterna med det är så uppenbara? Om politiker som tjänar arvoden i olika SKL-uppdrag löste ut liknande frågor skulle de vara värda de arvoden de får. Det är de inte idag. Detta kan ändras, du kan bidra till det genom att rösta klokt i nästa val.
https://skl.se/

”Den som är bosatt i Nederländerna kan förstås köpa månadsbiljett för hela det lilla landet: 347 euro för fritt resande, 106 euro för den som inte åker i högtrafik, 06.30 till 09.00 samt 16.00 till 18.30 på vardagar. Smidigt och smart i allmänhet och i synnerhet den stora stimulansen för att styra undan folk från värsta trängseln.”

”Det borde inte vara svårt att konstruera ett kort som både rymmer en månadsbiljett i en region och en reskassa som gäller i hela landet. Det ska vara lätt att göra klimaträtt.”
https://www.expressen.se/ledare/ett-sverigekort-for-all-lokaltrafik-ja-tack/
Dagens besvikelse
Vi får inte den omsorg och sjukvård vi har rätt att förvänta oss efter många års högt skattebidrag. Omsorgen och särskilt sjukvården tillhör samhällets viktigaste kärnverksamheter. Biljettsystem inom kollektivtrafiken som är nationella, journalsystem som är integritetsskyddade och nationella, nationella system för digitala sjukvårdsbesök är bara några skäl till varför regionernas politiker kan avvecklas, riksdagens 349 länspolitiker på allvar får ta ett operativt regionalt politiskt ansvar för sjukvård och kollektivtrafik. Mandatperiod efter mandatperiod misslyckas regioner att trots god finansiering säkra snabb och god sjukvård 24/7/365! Det är inte ok!

”Politiker och ansvariga på Akademiska sjukhuset ljuger. Patientsäkerheten är hotad varje dag. Det menar undersköterskan Gry Östling som inte orkade mer och hoppade av drömjobbet på akuten efter tolv år.”

”Hon beskriver en svårlöst vårdsituation med äldre patienter sida vid sida med infektionspatienter.”

”Hon berättar om avdelningar som inte vill ta emot patienter trots läkarbedömningen att de ska dit.”

”– Jag kände mig stolt över att gå till jobbet och jag stannade efter mitt pass om jag såg att det behövdes. I dag skäms jag för vården, säger undersköterskan Gry Östling.”
https://mobil.unt.se/nyheter/uppsala/patientsakerheten-hotas-varje-dag-5379330.aspx

Dagens stjärna
Peter Hultqvist och de inom Sveriges riksdag som seriöst överväger ett starkare försvarssamarbete med Frankrike. EU är i ett bedrövligt skick. Riskerna är nu överhängande att även Italien spårar ur ännu mer. Vissa antyder till och med att ITEXIT kan hända. Bara av det skälet måste BREXIT få mycket dyra konsekvenser för britterna om inget avtal kan skrivas under snart. Ett delvis gemensamt EU-försvar och en delvis gemensam organisation för bekämpning av organiserad brottslighet skulle göra stor nytta för oss invånare.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7277402
https://www.di.se/nyheter/sverige-vill-inga-i-franskt-forsvarssamarbete/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar