De politiska rörelserna, i huvudsak startade sent 1800-tal eller tidigt 1900-tal har förlorat sin folkliga kraft. Tiderna förändras. Bara de senaste tjugo åren har inneburit enorma förändringar för politikens villkor. Vi lever i en tid där vi enskilda människor fritt och snabbt kan samlas genom sociala medier och uttrycka vårt stöd eller motstånd för något som de som ska företräda oss hittat på. Och de starkaste rörelserna, i enkla sakfrågor, på sociala medier leder till gammeldemonstrationer på våra gator. Uppsala, Sverige och världen har blivit mycket komplexare än för bara 20 år sedan. Och förändringstakten är på en nivå som ingen människa är skapad för att klara av. Inte minst de under lång tid galet låga räntorna eldar på utvecklingstakten, skuldberg och stor valutaosäkerhet. All denna förändring utan att de politiska organisationerna på allvar förändrat sitt arbetssätt. Agendan handlar mest om att toppstyra och att använda partier som goda inkomstkällor. I spelet om inkomstkällor skapas interna nätverk som hjälps åt för att maximera egen vinning. De gamla partierna har stelnat och fokuset är inte i tillräcklig utsträckning invånarnyttan.
GPs ledare nedan är ett lysande exempel på hur kopplingen mellan folket och de som ska vara folkets företrädare brutits. Det går att ändra på, om folket vill. Det är en av tjusningarna med en demokrati. Än så länge kan faktiskt människorna, vi, i en demokrati rösta fram bättre politiska alternativ i val.
”Varför hyllas inte bensinupproret som en demokratisk rörelse för politisk förändring? Antagligen för att bilåkarna tycker fel. Åtminstone i politikernas ögon. Men att ignorera folklig opinion kan kosta.”
https://www.gp.se/ledare/bensinupproret-avslöjar-politikernas-tondövhet-1.17344557
https://www.expressen.se/premium/nyheter/ministrarnas-okanda-liv-innan-de-blev-politiker-/
Dagens besvikelse
Politiker som inte förstår hur viktigt det är att upprätthålla skolans värdegrund. Samma politiker är ofta förespråkare för en massa mål som skall uppfyllas av skolorna. En hög av mål som både driver administration och som innehåller många målkonflikter.
”Lärarna är mer stressade än andra yrkesgrupper. Det är inte konstigt. De måste navigera i en värdegrundsdjungel och uppfylla mål som, draget till sin spets, är omöjliga att kombinera.”
Dagens stjärna
Expressens ledare. Hur många gånger har jag sagt att MP inte ska sitta vid makten utan att de är ett utmärkt oppositionsparti? Många gånger. Och trots att de har minst folkligt stöd bland Uppsalas och Sveriges befolkning (räknar inte in Fi i Uppsala) tillåts de få stort regeringsinflytande både lokalt och nationellt. Det är inte respektfullt mot det folk man ska företräda. MPs politik är socialt och ekonomiskt ohållbar. Sverige har idag arbetskraftsbrist på kompetenta personer. I det läget fortsätter detta enfokuserade och naiva parti att driva på för rätten till ett friår. Nu borde allt handla om att få ordning på välfärdens kärnuppdrag.
”Att slänga miljarder på ett friår är det sista som Sverige behöver. Miljöpartiets lättsinne är provocerande och borde hållas på betryggande avstånd från budgeten.”
”Genom åren har favoritreformen lanserats gång på gång men under olika namn. I den senaste versionen kallas friåret alltså för ”utvecklingstid” och kräver att den lediga parten studerar, driver ett eget företag eller provar på ett annat jobb.
Vid en första anblick kan det framstå som en lovande uppdatering. Problemet är att detta i sin tur kräver en omfattande byråkrati, som ska byggas upp inom Arbetsförmedlingen. Ja, det vill säga samma krisande och ledarlösa myndighet som nu både bantas ner och stöpa om. Prislappen är inte heller att leka med. I ett inledningsskede beräknas den kosta två miljarder kronor, men reformen kan därefter svälla till en kostnad av tio miljarder beroende på intresset.”
https://www.expressen.se/ledare/snalla-mp-ge-oss-ett-friar-fran-sprangdad-i-stallet/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar