Hårt och fokuserat arbete
Alla med lite erfarenhet vet att det nästan alltid är hårt och fokuserat arbete som ger resultat. Vilket resultat som ses som positivt beror på vad man strävar efter. Ingemar Stenmark, en tidigare världskänd nedförs åkare, myntade "typ" de bevingade orden "ju mer jag tränar ju mer tur har jag". Han bjöd i sin blygsamhet på många kloka bevingade ord. Den som vill skapa något stort, eller bidra till att något stort skapas, måste jobba hårt och målmedvetet för att ha någon chans att lyckas nå uppsatta mål. Lätta mål är lätta att nå, ambitiösa mål är svåra att nå. Själklart gäller detta även lokalsamhällen och länders utveckling. Samhällen som har politiker och tjänstemän som tar sina uppdrag att tjäna sina invånare på allvar är fokuserade på det och inget annat. Tyvärr är exemplen många där värdefull energi satsas på saker som inte är till relevanta invånares nytta. Då blir inte heller resultaten goda. Dagens usla värdering av den svenska kronan vittnar om ett stort politiskt misslyckande att stärka Sveriges attraktivitet.
Karin Pihl skriver en lysande ledare i GP som bifogas nedan. Offerkofta på är aldrig en ambitiös och meningsfull väg framåt. Att bygga sin framtid på mer och mer bidragsberoende är inte heller en hållbar väg framåt. Vilken organisation som helst ska passa sig för att använda belöningssystem eller bidragssystem som inte motiverar till långsiktigt kloka åtgärder. Vänsterns väg framåt är bidragsvägen både till många arbetsföra människor och till kommuner som inte själva kan hitta en hållbar väg framåt. Det är dumt att satsa riktiga pengar på något som inte har en framtid. Det minsta man kan begära av dem som får bidrag är att de tydligt ska visa hur de tänker bli bättre av egen kraft och att man också mäter att de steg för steg utvecklas mot ett mer konkurrenskraftigt och attraktivt samhälle. Tänk att inte det är självklart. Särskilt meningen "Men det finns ett stort problem med den inriktning som utredningen presenterar, och det handlar om vilket politiskt beteende som det nya systemet uppmuntrar till." är viktig att ta på största allvar.
"Det kommunala utjämningssystemets ambition är att kompensera för saker som är svåra att påverka, som gles befolkning. Tanken är inte att systemet ska täcka upp för kommunpolitikers bristande ambitioner. I praktiken är det ändå så. Och det finns en risk att det blir värre med det nya förslaget.
Det är nämligen inte bara glesbygden som ska kompenseras. En minst lika stor aspekt av den utredning som till stor del ligger till grund för Socialdemokraternas förslag handlar om “socioekonomisk kompensation”. Kommuner och regioner med “socioekonomiska utmaningar” – alltså där många har låg utbildning och medelinkomst och där ohälsotalen är höga – ska få mer pengar. För den tredjedel av landets kommuner där en stor grupp inte har gått gymnasiet fördubblas bidraget. Regionerna ska också kompenseras för kraftig befolkningsförändring.
Det är klart att kommuner där invånarna har det tuffare ska få mer pengar. Men det finns ett stort problem med den inriktning som utredningen presenterar, och det handlar om vilket politiskt beteende som det nya systemet uppmuntrar till."
"En kommun som får pengar för att den genomsnittliga utbildningsnivån är låg kommer troligen inte att vilja lägga krut på att få fler att läsa på komvux.
Fler invånare som arbetar och har god hälsa innebär mindre pengar från landets gemensamma kommunkaka. Signalen blir att kommuner och regioner med god utbildningsnivå och hyfsat låg arbetslöshet straffas."
https://www.gp.se/ledare/nytt-s-f%C3%B6rslag-f%C3%B6rtidspensionerar-hela-kommuner-1.17296941
https://www.sportbibeln.se/alpint/7-citat-av-ingemar-stenmark-som-man-bara-maste-alska/
Dagens besvikelser
EU kommissionen som tycker att Sverige ska betala +40 procents EU avgift. Visst har Sverige gått ut med budet 0 men att contra det med en ökning på 40 procent är oförskämt. Sverige och Tyskland har till exempel tagit ett enormt mycket större ansvar för alla folkvandrare till Europa de senaste åren. Det är ett mycket kostsamt åtagande och flera av de mest välutbildade och drivna av dem som kom till oss har redan lämnat och jobbar nu i andra EU länder. Vi tog de initiala kostnaderna, de får glädjen av deras kunskaper och deras energi. EU ska begränsas och fokuseras. "Kostymen" måste anpassas till att Storbritannien lämnar. Det är helt oacceptabelt att utgiftsnivåerna ska ligga kvar på nivåer som självklart ska anpassas efter medlemsförändringarna.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7285353
https://eu.riksdagen.se/vad-gor-eu/eus-budget/
https://www.europaportalen.se/teman/sveriges-eu-avgift
Politiska rörelser som inte klarar av att driva en politik som klokt balanserar sociala- ekologiska och ekonomiska målsättningar. Inom migrationsområdet har vi fått uppleva mycket dåliga exempel som fullständigt misslyckats med balanserat konsekvenstänkande. Dåliga exempel som drabbar många svenska invånare hårt. Expressens ledarredaktör, Anna Dahlberg, uttrycker det klokt ”Denna ideologiska fartblindhet går igen på område efter område.” Hennes ledare bifogad nedan är läsvärd.
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/varning-for-ansvarslos-c-politik-pa-steroider/
Dagens stjärna
Malcom Kyeyune. Han är imponerande på många sätt. Han gör kloka observationer av vår nutid och han har modet att tydligt kritisera vår nutids stora brister. Ofta kommer han också med förslag på förbättringar. Självklart borde politiken snabbare åtgärda brister i till exempel lagstiftning som inte är anpassad till vår nutid. Sverige är i stort behov av demokratisk vitalisering och starkare folklig förankring i det politiska arbetet. Det brådskar om framtiden ska bli attraktiv för människor som lever i Sverige.
"Det finns flera saker som är intressanta – och i någon mån också ganska tragiska – med att det finns ett behov av att skriva en sådan debattartikel. Men den allvarligaste tar Josefson själv upp: lagen om ordningsvakter är i dag nästan 40 år gammal och härstammar från en tid där Sverige hade helt andra förutsättningar. Dagens stora invandring med medföljande problem var inte en faktor när lagen skrevs, och den långsamma kris som i dag maler sönder polisväsendet, domstolarna och Kriminalvården kunde inte heller förutses när lagen skrevs. Det som är talande här är att vi numera inte längre verkar ha politiker som aktivt tar tag i problemen innan de blir riktigt stora.
Ta frågan om ordningsvakter, eller den svenska tullens brist på befogenheter att göra något när de ser bilar fyllda med stöldgods passera den svenska gränsen. Ingen tvivlar på att något kommer att göras för att ändra på situationen, tja, någon gång i framtiden. Men var är entusiasmen? Var är politikerna som säger; ”okej, detta är uppenbarligen ett problem, låt oss därför ta tjuren vid hornen på direkten, och inte slösa bort onödig tid”?"
"I takt med att problemen blir allvarligare och allvarligare ser vi snarare en sorts bunkermentalitet, i stället för en vilja göra något. Jag vill minnas att den gamle franske statsmannen Talleyrand ska ha sagt att det alltid är bättre att i god tid göra en sak som förr eller senare måste göras, så att man kan håva in beröm. Snarare än att släpa med fötterna och motta ilska och bitterhet när man till sist blir tvingad att göra det."
"Sverige har i dag stora och växande problem. Tyvärr är ett av dem, rent krasst, politisk seghet. Deprimerande nog känns detta mönster igen från historien: krisande politiska system har en tendens att bli slöare och segare ju mer problem de har, ända tills systemet brister med stora sociala och ekonomiska umbäranden som följd."
"Kanske kan Sverige undvika att hamna där. Men i så fall skulle det inte skada med en gnutta mer aktion i många av de frågor som gör folk allt mer ilskna eller desillusionerade över samhällsutvecklingen."
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/dags-politikerna-att-kliva-upp-ur-bunkrarna-28833
söndag 25 augusti 2019
Lata och ansvarslösa politiker
Etiketter:
arbete,
energi,
Fokus,
Ingemar Stenmark,
invånarnytta,
kommunalråd,
målsättningar
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar