lördag 3 augusti 2019

Drönarsystem istället för JAS

När du vill och var du vill
Det pågår stora infrastrukturprojekt på vår jord som återigen kommer att kraftigt förändra människans tillvaro. Systemen för självgående fordon på marken utvecklas snabbt och bromsas endast in av juridiska skäl. Dessutom utvecklas systemen för allt mer avancerade och individualiserade system i luften. Snart kanske alla häftiga science fiction filmers flygande skepp blir verklighet. Redan idag används drönare för övervakning, spionage, krigföring, varuleveranser och individtransporter. Du vet väl att Sverige har några av världens duktigaste drönaringenjörerna i världen? Du vet väl att jag anser att Sveriges välstånd och försvar skulle stärkas enormt om vi säljer av JAS-projektet och går ”all-in” på drönarteknologi istället! Oj vad det skulle göra positiv skillnad för vårt unika samhälle, och försvaret av det samma.

Jag är helt säker på att de kommande 97 åren bli minst likan revolutionerande som tidigare 97 åren varit för oss människor. Under min morfars levnadstid är det rätt att tala om en revolutionär utveckling. Den saknar historiska jämförelser. Och våra mänskliga hjärnor hinner inte med. Det kanske är det farligaste med denna enorma utvecklingstakt. Allt för få människor har utvecklat egna metoder för att klara av förändringstakten utan att känna ångest eller ständig otillräcklighet. Och som tur är känner inte våra yngre generationer flygskam. De är kloka nog att inse att flygande lösningar för att förbättra människors kommunikation och livsmiljö är mer positiva än negativa. Och vetenskapen och ingenjörskonsten kommer att göra flygfordonen allt miljövänligare.
Dagens besvikelse
Svensk bostads- och ränteavdragspolitik. Exempel är alltid bra för att tydligare visa på misslyckanden och framgångar. Per Bolund är nu Miljöpartiets tredje bostadsminister. Som vanligt är inte MP ett regeringsdugligt parti och om deras ministrar får något gjort är det symbolpolitik som skadar istället för stärker vårt nordliga och särskilda samhälle. Deras bostadsministrar har varit Mehmet Kaplan och Peter Eriksson. Kaplan fick sparken efter samröre med extremiströrelser. Nu är det Bolund som förväntas leda svensk bostadspolitik mot något bättre... De klarar inte ens av att göra det möjligt att betydlig snabbare kunna tvångsriva fastigheter som inte underhålls och som sprider mycket otrygghet. Drönare kanske kan användas för att spränga dessa ruckel och städarbetet faktureras ägaren...

”Många kommuner har listor på hus som borde rivas, men politikerna lägger hellre skattemedel på lärare och äldreomsorg. Högst begripligt. Men att ta rivningsnotan för skamfläckarna kan ses som en investering för trygghet och framtidstro.   Skräckkåkarna måste bort. Det minsta regeringen kan göra är att ändra lagstiftningen så att det kan gå snabbare.”
https://www.expressen.se/ledare/trygga-orterna-gor-det-lattare-riva-slumkakar/

Vad gäller prisvärda bostäder åt socioekonomiskt svaga kanske Bolund kan se till så alla militärtält som fanns på min tid kan bli gruppbostäder i statliga skogar i anslutning till storstäder? Drönare kanske kan transportera de boende fram och tillbaka? Inte tillräckligt bra innan man fått jobb och kan försörja sig själv? Det fick duga för mig, och många av mina jämnåriga, året runt och under många dagar. En sak är säker, det blir billigt för både de behövande och oss andra om de inte tänder eld på våra skogar. Innan du helt avfärdar detta, varför dög det för mig och många andra under många månader? Det ingick i en plikt kopplad till medborgarskapet.

Dagens stjärna
Widar Andersson. Redan 2013 gick jag ut i SVT direktsändning och var tydlig med att tiggeriet inte har på våra gator att göra. Ingen människa som befinner sig lagligt i Sverige behöver än så länge inte tigga. Och att uppmuntra andra länders människor att resa till Sverige för att tigga vare sig hjälper dem ur en destruktiv livsstil eller bidrar till att att trafficking stoppas. Istället för att ge tiggare pengar är det smartare att med hjälp av till exempel drönare skicka ner kläder, möbler, leksaker med mera till socialt utsatta byar i t ex Rumänien och Bulgarien.

”Sedan ett par dagar tillbaka krävs tillstånd för att tigga på de mest populära platserna i Eskilstuna. Tillståndet kostar 250 kronor. Den som ansöker om att få tigga ska kunna legitimera sig med en godkänd ID-handling. Det socialdemokratiska kommunalrådet Jimmy Jansson säger till TT att syftet är att försvåra och byråkratisera tiggeritillvaron. I förlängningen finns naturligtvis förhoppningar om att tiggarna ska resa sig upp och gå iväg för att försöka skaffa sig bättre jobb och inkomster på annat sätt. Hur det kommer att gå med den saken är svårt att veta.
Visst hade det varit enklare och rakare med ett rent tiggeriförbud på de platser som en stor majoritet i Eskilstunas kommunpolitiska församling pekat ut. Men enkelt och rakt är inget som direkt har tilltalat de statliga myndigheter som har sista ordet i sådana här sammanhang.
Men kanske håller staten så sakta på att svänga? Det finns en del som tyder på det. En handfull andra kommuner har beslutat om tiggeriförbud av olika slag. Skånska Vellinge kommun har lyckats få rätt om sitt tiggeriförbud i högsta juridiska instans.
Eskilstunas politiker har visat målmedvetenhet, uthållighet och nödvändig anpassningsbarhet för att till slut få igenom sitt tiggeriförsvårande förslag genom förvaltningsrättens smala nålsöga. De styrande Socialdemokraterna och Moderaterna har varit lyhörda för breda opinioner i kommunen som velat få bort tiggeriet. I flera av de andra kommuner som beslutat om tiggeristopp förefaller frågan ha varit mer ideologisk än praktisk; tiggarna har varit mycket få. I Eskilstuna är läget annorlunda. I staden finns - enligt vad Stadsmissionens direktor Tomas Lindroos säger till TT - mellan 30 och 50 personer som tigger. Vilket ju nyktert sätt är en helt absurd utveckling för en stad med Eskilstunas karaktär och tradition.”
https://mobil.folkbladet.se/opinion/fattigdom-ska-inte-uppmuntras-om6230733.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar