onsdag 28 augusti 2019

Borgerlig vilsenhet

Vilken är planen?
Rent generellt kryssar Sverige ”herrelöst” och förvirrat framåt i ett allt komplexare samhällshav. Borgerligheten är inget undantag. Efter sossarnas strategiska framgång att få borgerligheten att återigen ”skjuta sig i foten” är borgerligheten vilsnare än på länge. Och vilken typ av parti är numera Centerpartiet? I en värld där de allra flesta svenskar äger fondandelar och många är delägare kopplat till sina bostäder är de flesta på många sätt borgerliga.
https://www.synonymer.se/sv-syn/borgerlighet

Håkan Boström, GP, prickar rätt i sin kritik mot de partier som kallar sig borgerliga, vad vill de med Sverige? Ska marknaden lösa alla våra problem? Knappast. Och sanningen är att vi efter Alliansens haveri inte längre har en borgerlighet som ens kan enas om en plan framåt som löser de problem Sveriges delar brottas med och som stärker just våra nationella möjligheter.

”En jämförelse med den tyska borgerligheten visar att svensk borgerlighet i hög grad saknar svar på vilket samhälle man eftersträvar.”

”Vad innebär det egentligen att leva i ett borgerligt samhälle? Frågan borde ställas inte minst av de partier som i Sverige kallar sig borgerliga. De senaste decennierna har svaret mest handlat om frigörelse från det socialdemokratiska samhällsbygget. Men frigörelse till vad? Ett samhälle består av strukturer. Frågan vad friheten ska fyllas med går inte att undvika: Konsumtion? Politisk radikalism? Massamhällets senaste modenycker? Eller något mer stabilt och hållbart?”

”Den svenska borgerlighetens svar på Socialdemokratins "frihet genom staten" har varit "frihet genom marknaden". Men i en tid präglad av oro, missnöje och politisk hemlöshet kanske det vare sig är frigörelse genom marknaden eller staten som medborgarna efterfrågar. Vad allt fler undrar är snarare hur det samhälle ser ut som kan erbjuda en konstruktiv och meningsfull tillvaro.”


”Flit, bildning och arbete värderas fortfarande högt i Tyskland. Den tyska medelklassen är i högre grad klassmedveten än den svenska. Den sätter en stolthet i att företräda sin professionella yrkeskunskap. Även facklärda arbetare har en hög grad av yrkesstolthet, tack vare yrkes- och lärlingsutbildningar. Den som jobbar i en specialbutik förväntas kunna svara även på svåra frågor om hur produkterna i butiken ska hanteras, oavsett om det är tyger eller verktyg det rör sig om. Till denna identifikation med arbetet kommer även en känsla av samhörighet med lokalsamhället. Att frivilligt engagera sig för staden, stadsdelen eller byn är för många tyskar en självklarhet. Är det ett uttryck för kollektivism? I någon mån, ja. Men mer rättvisande är nog att kalla det för en ansvarstagande individualism. Mer inriktad på att bidra till samhället, samt att värna den egna familjen, mindre inriktad på individuellt självförverkligande.”
https://www.gp.se/ledare/ett-sverige-för-vuxna-1.17487825

Inte minst Sabunis framträdande i Agenda, SVT, nyligen förstärker bilden av en förvirrad och kraftigt försvagad borgerlighet i Sverige.
https://www.svtplay.se/video/23205890/agenda/agenda-25-aug-21-15?start=auto

Dagens besvikelser
Ännu ett kvinnomord, av en yngre kvinna, genom skjutning i Sverige. Snart borde varenda svensk inse hur illa Sverige styrs. Det förvånar mig inte om mordet i Malmö och nu detta i Rocksta, Stockholm, är sammankopplade. Kopplade till det stora rånet där 56 miljoner kronor stals. 56 miljoner kronor kan säkerligen skapa konflikter. Och de grova brottslingarna skjuter säkert inte dem som kan berätta var pengarna är gömda.... Jag hoppas att morden är sammankopplade. Det är fruktansvärt oavsett men om de inte är sammankopplade är Sverige i en ruttnare situation än jag trodde. Den nya skjutna kvinnan är så ung så kopplingen kanske är långsökt. Det jag vet är att den oansvariga svenska migrationspolitiken, och den misslyckade integrationspolitiken, kraftigt försvagat tryggheten i Sverige. Usel politik som särskilt drivits på av V, MP och C.
https://www.expressen.se/nyheter/krim/misstankt-skottlossning-i-stockholm-polisen-pa-plats/

Boris Johnson. Vilken clown. Hur kunde partiet han tillhör välja honom? Johnson tillhör ett icke vänsterorienterat politiskt alternativ i Storbritannien. Ett borgerligt parti törs jag påstå. Även i Storbritannien visar borgerliga rörelser att de inte har förmågan att samlas runt en positiv framtidstro. Johnson tycks tro att den positiva framtiden tveklöst finns utanför EU samarbetet. Om Schweiz och Norge får undantag, varför inte UK? Ja, oavsett hur sen blir måste de först följa avtalat Skilsmässoavtal. Betala och gå vidare B. Johnson! Läs gärna bifogad totalsågning av Johnson i Independent.
https://www.independent.co.uk/voices/boris-johnson-g7-summit-brexit-no-deal-biarritz-eu-negotiations-a9079106.html

Dagens stjärna
Expressens ledare. Självklart ska offentlighetsprincipen i huvudsak tillämpas kopplat till all verksamhet som är helt skattefinansierad. Särskilt är detta viktigt kopplat till våra skolor. Offentlighetsprincipen har stor betydelse i arbetet att försöka reparera den misslyckade integrationspolitiken och för att minska en allt större segregation. Jag skulle vilja veta hur C argumenterar för att motsätta sig full insyn i skolverksamheter utan skillnad på grund av huvudman. Om administration anses vara problemet är det bara att säkerställa rimliga villkor för insynen. När jag tidigare var centerpartist argumenterade jag ofta på stämmor för att C tydligt skulle stå upp för insyn och höga, och mätbara, kvalitetskrav på all skolverksamhet. Och att de ekonomiska konsekvenserna skulle bli omfattande om kvaliteten brister. För partier som gärna ser privata alternativ är det en viktig trovärdighetsfråga. Vi är få skattebetalare som vill betala dyrt för dålig och kortsiktig undervisning av våra barn och unga. För seriösa privata alternativ är insyn aldrig ett problem.
https://www.expressen.se/ledare/lat-inte-c-stoppa-insynen-i-friskolor/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar