onsdag 1 maj 2019

Vad händer då

En uppkopplad hjärna
Redan idag är vi extremt uppkopplade jämfört med för bara några år sedan. Facebook, Spotify och Netflix är exempel på tjänster som starkt bidragit till den utvecklingen.

Om de av oss som har råd inom trettio år kan ha all världens kunskap i huvudet, vad händer då? Helt klart är att de som har råd kan uppträda som ”smart asses” kopplat till alla frågor som har enkla svar. Svar som i detta fall är baserade på all jordens samlade kunskaper. Inom politiken finns redan idag gott om personer som har enkla svar på komplexa frågor. Ofta är svaren inramade i ideologiskt bubbeltänk och saknar stöd bland mänsklighetens samlade kunskaper. Tiderna förändras. Ibland mycket snabbt. Vad tror du händer inom fyrtio år när även alla medelklassare också har råd att köpa Tjänsten som direkt bjuder på svar på frågor? Då är många människor återigen tillbaka på ruta ett i en mycket annorlunda tid, men fortsatt i tider där vi människor konkurrerar. Vad kommer då att avgöra vem som är duktig och vem som inte är det? Exakt som idag. De med smartast metoder att tolka all den information man väljer att inkludera i metoden, och den som därefter har modet att fatta snabba beslut, vinner. Ja, ja jag hoppas jag hinner få uppleva tider då man i realtid kan få fram de fakta man önskar. Tänk vad bra även det kan bli för politiken som kan minska tiden för käbbel om vad som är korrekta fakta eller ej.

Primärminne
I en dator är minnet uppdelat i primärminne och sekundärminne i olika former. Primärminnet kan jämföras med allt vi lyckas komma ihåg i våra hjärnor. Alla andra källor till information och kunskaper som vi behöver, av olika skäl, finns lagrade i böcker, i enorma datamängder i enorma datahallar och så vidare.
http://iconmagazine.se/portfolio/kan-hjarnan-bli-full/
https://www.google.se/amp/s/www.ordguru.se/amp/synonymer/prim%25C3%25A4rminne
https://it-ord.idg.se/ord/ram/

Sekundärminne
Snart tror Googles chefstänkare att hela världens kunskaper, som finns lagrade på jordens datorer, är direkt sökbara genom en nätansluten hjärna för den som har råd att betala för tjänsten. Om du missade artikeln om detta finns den under primärminne ovan och i länken iconmagazine.
https://it-ord.idg.se/ord/lagringsminne/

”Smarta mobiler i alla ära, men snart blir vi människor ännu smartare. Genom att koppla upp våra hjärnor direkt mot molnet kan vår intelligens fortsätta att accelerera i all oändlighet, spår en av världens främsta tänkare, Googles innovationschef och superfuturisten Ray Kurzweil.”

”2029 når AI singulariteten – det vill säga maskinerna blir smartare än människan. Redan året därpå lyckas dock människan passera barriären att hjärnbarken har slutat växa genom att koppla upp sig mot en syntetisk moln-tjänst. Därmed kan människans intelligens fortsätta att utvecklas i all oändlighet. Det hävdar Googles innovationschef tillika superfuturisten Ray Kurzweil.”

”Ray Kurzweil räknar med att de syntetiska hjärnbarkar som ska kunna tillverkas 2030 blir lika avancerade för dagens människor att förstå som det vore för en primat utan en sådan del i hjärnan att förstå människans musik, plattformar som Youtube och kanske inte minst den singularitetsteori han en längre tid har vurmat så starkt för.”

””Vid Event Horizon 2045 kommer saker och ting att vara så djupt förvandlade att vi med hjälp av mänsklig intelligens inte kan se bortom det. Så vi kan inte diskutera hur livet kommer att fungera bortom singulariteten.””
https://www.va.se/nyheter/2019/04/16/ray-kurzweil/?utm_campaign=VeckansAffärer_190417_Username1&utm_medium=email&utm_source=Eloqua&elqTrackId=97182dc62e464ecf83b981b581c4451f&elq=2d62dba510d54a3bac311d6c24e3906d&elqaid=24384&elqat=1&elqCampaignId=17598
Dagens besvikelse
De som inte ständigt och tydligt kämpar för att bidrag enbart ska gå till våra svagaste. Kriminalitet och lathet ska aldrig gödas med hårt arbetande människors skattepengar genom bidrag. Alla system kan byggas med mer eller mindre stora systemfel. Alla system kan missbrukas. Ingen arbetsför ska kunna leva på bidrag utan krav på omfattande motprestationer. Allt annat tänkande representerar ohållbara systemfel. I en hjärnuppkopplad värld kan till exempel dessa människor hjälpa till att jaga extremister.
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/restriktiv-bidragspolitik-politikens-svar-pa-sarimner-27267

Dagens stjärna
Expressens ledare. All extremism är tyvärr på frammarsch i dessa omfattande förändringarnas tider. All extremism är av ondo och ska kraftfullt motverkas. Precis som alla ideologiskt okritiskt cementerade hjälper inte all världens kunskaper för att få extremister att tänka om och tänka klokare. I nätets ständigt spårbara värld kan vi tydligt se mönstren att extremister enbart använder informationskällor som förstärker den mycket avgränsade världsbild man vill försvara. Ett korkat förhållningssätt som ingen uppkopplad ”världshjärna” kan ändra på. Metoden blir avgörande. Extremisters metod är att vara extremt snäv i vilka fakta som lägger grunden för eget tyckande. Bra att Expressen lyfter fram en av Vänsterpartiets hemska sidor i artikeln nedan.

Det är tyvärr också ett talande tecken i tiden att Vänsterpartiet inte byter ut sina valaffischer, trots att det står en person i en tröja som gör reklam för autonoma Antifascistisk aktion (Afa) bredvid partiledaren Jonas Sjöstedt. Tänk om SD skulle ha en NMR-aktivist på sina affischer? Vänstern håller sig uppenbarligen med dubbla måttstockar. Alla demokratiska krafter måste se till att hålla rent på flankerna. Allt annat är oacceptabelt.”
https://www.expressen.se/ledare/hall-rent-pa-alla-flanker/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar