lördag 18 maj 2019

Finns en ekonomisk gräns...

Migrationsnettot
Har du sett någon analys av det ekonomiska migrationsnettot kopplat till dem som flyttar in och dem som flyttar ut ur Sverige? Den analysen skulle jag vilja ta del av. Jag är helt säker på att den skulle bära på mycket värdefulla fakta som många ledande politiker inte vill inse. Vår oförmåga att bättre integrera/inkludera/assimilera invandrare skapar inte bara dyra behov av försörjningsstöd och ökat utanförskap, vi tappar säkerligen många av de skarpaste invandrarna som drar vidare till länder som är bättre på att ta till vara deras kompetenser. Vi tappar sannolikt idag också fler födda svenskar med värdefull spetskompetens än förr. 

Rörlighet av människor runt om i världen är mycket värdefull, på många sätt. Men den som tror att välfärdsländer kan utvecklas genom att kraftigt sänka sin bildningsnivå och sänka sin självförsörjningsgrad är minst sagt korkad. Jag hoppas att du har en plan för hur du som äldre ska vara en av dem som har det välbeställt i Sverige. Den hittills förda politiken kommer att medföra att Sverige återigen kommer att få en stor andel mycket ekonomiskt svaga i framtiden. Demografi har stor betydelse. Antalet människor i olika delar av livet har stor betydelse. Särskilt stor betydelse har hur stor andel av en befolkning som är  välutbildad, frisk och självförsörjande. 


Det borde vara självklart att inte rucka på kraven att anhöriginvandring förutsätter trovärdig självförsörjningsförmåga. Särskilt med tanke på den nuvarande kraftiga ökningen av äldre äldre måste vi säkerställa att begränsade resurser kan säkras för att värdigt stötta våra äldsta invånare i behov av stöd och vård. Nedan synpunkter från professor Stefan Hedlund är värda att reflektera över.

"Så snart vi börjar tillåta anhöriginvandring, kommer det genomsnittliga hushållet bland migranterna att bli en nettobelastning."

"Om perspektivet vidgas till att även inkludera de bredare välfärdssystemen blir denna slutsats än tydligare – hälsostatus bland migranterna är i genomsnitt sämre än bland den befintliga befolkningen, och deras behov av olika sociala insatser är i genomsnitt större. Granstedts inlägg framträder mot denna bakgrund som ett kraftfullt argument emot anhöriginvandring, vilket kanske inte var avsikten."

"I ett mer långsiktigt perspektiv kan man även tillföra frågetecken kring migranternas tillskott till BNP, vilket aktualiserar frågor rörande åldersstruktur, förvärvsintensitet (i synnerhet bland kvinnor), initial utbildningsnivå, tillgång till lågavlönade och lågkvalificerade arbeten (som blockeras av facken), samt ambition att integreras i det svenska samhället."

"Frågan om migration förblir mot denna bakgrund en fråga om moraliska överväganden, och om hur mycket svenska skattebetalare är redo att betala. Ekonomiskt är det en mycket dålig affär."
https://www.expressen.se/debatt/varfor-pastas-invandring-losa-samhallsproblemen/?fbclid=IwAR1LMAuUT3NXHUVre1oB5Iojb-8Vpg8o5VJN7WA1pDiuClsPEqr1j0O62kM

Dagens besvikelse
Förtroendet för partier som säger sig kämpa för en bättre miljö och ett mer hållbart klimat är lägst i Sverige. Mycket kvalitet kommer från Uppsala. Både uppodlad och importerad kvalitet från Uppsala brukar hålla hög kvalitet. Du vet väl att många av de senaste "self made billionairs" har en stark koppling till Uppsala. Det är trist att de ofta inte engagerar sig och till delar sina förmögenheter i lokal utveckling.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ebba-busch-thor-kd-i-fortroendetopp

Dagens stjärnor
Stefan Hedlund, Docent i nationalekonomi och professor i öststatsforskning, Uppsala universitet. Han har integriteten och modet att skriva ovan debattartikel om att svensk migrationspolitik länge varit kass. Länken till artikeln är ovan.

Sanna Rayman. Självklart ska inte problem gömmas! De ska lösas. Hur? Det ska vara i fokus i det politiska arbetet.

”Låt oss så göra tankeexperimentet att polisens lista inte fanns, eller att den – som det nyligen föreslogs - skulle hållas hemlig. Det som händer i de här områdena på skulle förstås fortfarande hända. Gäng skulle fortfarande strida, droger skulle fortfarande säljas, bilar skulle fortfarande brinna ibland. Men, utan tvekan skulle incitamenten att tona ner en dålig utveckling ta överhanden i politiken.”

”I politikerhandboken står ”beskyll din motståndare för att svartmåla” högt upp på listan över retoriska knep, precis under ”vi har tillsatt en utredning/arbetsgrupp/kommission”. Och medier skulle emellanåt tveka att skildra problemen för mycket och för ofta, av rädsla för att ge samhällskollapsens evangelister rätt. För det vore ju en värre förseelse än att låta fler områden falla ner i hopplöshet. Polisens lista stänger dörren för allt detta. Den bekräftar ett befintligt problem och gör det självklart att sticka mikrofonen under politikernäsan i jakt på svar. ”Vi är på listan, vad gör ni åt det?” Också för politikern innebär det att eventuella reflexer att avfärda, peka på andra som har det värre eller beskylla frågeställaren för alarmism eller stigmatisering blir svåra att agera på. Det står ju där, svart på vitt. Handling blir nödvändigt.”

”Efter att Uppsalas Erik Pelling (S) hade lyft frågan om stigmatisering av områden uppstod en diskussion som polisen satte punkt för genom att avfärda klokskapen i att dölja vilket håll ett samhälle är på väg. 

”Givetvis har Pelling rätt i att det är stigmatiserande att hamna på listan. Hans beskrivning av uteblivna investeringar i Uppsalaområdet Gottsunda i samband med ”käftsmällen” att stadsdelen hamnade på polislistan är förstås beklagansvärd. Men listan upprättas ju inte i ett vakuum. På snart sagt alla områden är vi överens om att det är dåligt att dölja brister med falska fasader. Vi pratar om det ohälsosamma i att visa upp perfekta liv i sociala medier om vi egentligen mår dåligt. Vi sätter förljugna småborgerliga normer under lupp och visar de förkvävda liv som kan döljas bakom välklippta villahäckar. Vi betonar ärlighetens nödvändighet framför skönmåleriets irrvägar.  Men när det kommer till våra mest utsatta områden vill vi hellre tänka att utsattheten överdrivs. Om man tror att listplatsen är mer nedbrytande än det som gjorde att man hamnade på den bör man tänka om. Ärlighet varar längst.”
https://www.expressen.se/ledare/sanna-rayman/lat-inte-politikerna-slippa-undan-med-hemliga-listor/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar