torsdag 23 maj 2019

Lyxfällan i bidragsfuskarvänligt land

Hur bryter man negativa beteenden?
Varför väljer vissa att stjäla stora resurser från våra svagaste invånare? Delvis är skälet sannolikt att det är enkla sätt att komma över mycket pengar på. Syftet är mycket sannolikt att de vill leva och konsumera över deras lagliga förmåga att finansiera sin önskade livsstil. Vi får glädjas över att de flesta människor i vårt land har moraliska spärrar som gör dem till laglydiga invånare i vårt unika samhälle. Men trots det räcker det med några få procents kriminella för att välfärdssystemet ska ”rånas” på massor av miljoner kronor varje år. Och i Jan Josefssons granskning är det inte nog med att stora belopp stulits från oss laglydiga invånare, de har också bidragit till att fuska in många personer in i våra bidragssystem.
https://www.svtplay.se/video/22325285/josefsson/josefsson-sasong-1-bedragarnas-marknad
https://www.expressen.se/dinapengar/bidragsfusk-for-over-650-miljoner-avslojat/

Förr var det en dygd att spara ordentligt och att leva sparsamt. Min generella upplevelse av japaner är att de fortfarande har den inställningen. De flesta rika japaner frotterar sig inte lyx och överflöd vad avser till exempel bostadsyta. Det minimalistiska och respekt för naturen har ett stort mentalt värde i deras kultur. I det japanska samhället finns gott om rika förebilder som lever just så. Vilka är förebilder i dagens Sverige? Vilka är de största "stjärnorna" och de influencers som tjänar mest pengar? Vilka signaler sänder de ut om vilken typ av livsstil som är cool? Hela deras kändisskap och deras intäkter bygger på att de uppmuntrar människor att konsumera. Influencers är dagens modeller som tjänar pengar på att exponera produkter och tjänster. Det omfattande "slit och släng" samhälle vi idag har är negativt. Vi måste genom folkrörelser och politik ändra på detta genom att skapa en ny ekonomisk ordning. På många sätt representerar miljö- och klimatrörelserna denna nya ordning. Oavsett om man bryr sig om miljön eller ej kan jag konstatera att verkligheten med att snart 10 miljarder människor konkurrerar om begränsade resurser är skäl nog för att börja leva smartare. Om vi både vill minska människans avtryck i naturen, och minska riskerna för krig, behöver vi skapa den omfattande delningsekonomin och att hög status blir kopplat till minimalistisk konsumtion. De stora historiska filosoferna skulle tycka att detta är en självklarhet enbart utifrån en själsligt välbefinnande perspektiv. Var är de inflencers som säljer den livsstilen...? Om du hittar någon, har de många följare?
http://www.peopleskills.se/beteendeforandring/
http://www.diva-portal.se/smash/get/diva2:126484/FULLTEXT01.pdf
http://www.psykologifabriken.se/tag/beteendeforandring/

Jag förstår att dagens ekonomiska system ständigt kräver materiell konsumtion och att alla företag som vill sälja uppmuntrar just ständig konsumtion. Det är dock en negativ utveckling när människor är för högt belånade parallellt med att den belåningen exponerar banksystemet för stora kreditförlustsrisker. Med tanke på Ingves bifogade oro över svenskarnas skulder och bankernas svaga balansräkningar är det märkligt att inte bankerna tvingas ha mer reserver. Behövs tvång? Ägarna tar gärna ut maximal utdelning ifrån verksamheter som ändå räddas av skattekollektivet om det faller.....
https://www.di.se/analys/svenska-hushall-och-banker-storsta-hoten-enligt-ingves/

Har du tittat på Lyxfällan på TV3 någon gång? Gör det. Där kan du lära dig ett och annat om vad som händer när det inte längre går för en person eller familj att hantera sin ekonomi. Det är ingen rolig tillvaro. Och det är en tillvaro där människor förlorar sin konsumtionsförmåga i stor utsträckning. I bästa fall får de hjälp av skattebetalarna med skuldsanering. Därefter får de börja från botten och arbeta sig uppåt. Det finns fortfarande kvar människor som "bet i gräset" efter 90-tals krisen som aldrig rest sig igen. Du är säkert en klok person. Kloka personer försätter sig inte i skuldfällor som innebär att de riskerar hela sin rimligt stabila livstillvaro.
https://webb-tv.nu/lyxfallan-tv3-play/
https://www.kronofogden.se/kanintebetalaskuldsanering.html
Dagens besvikelser
Naiva svenska politiker och tjänstemän som år efter år kraftigt bidrar till ett sönderfallande generellt välfärdssystem. I Jan Josefssons bifogade reportage avslutar han med samma slutsatser som jag gjorde för tio år sedan. Vem var det som lyfte tanken om hyenadräkt till dem som stjäl massor från våra svagaste i vårt välfärdssamhälle? Det var jag, för cirka tio år sedan. Usch! Assistansbehovet har ökat kraftigt i Uppsala de senaste åren... Vi lever i ett skadligt naivt land. 
https://www.svtplay.se/video/22325285/josefsson/josefsson-sasong-1-bedragarnas-marknad

Expressens ledare. Självklart ska Sverige säga nej till att betala mer till EUs budget om det blir en BREXIT. Lyxfällor finns på alla nivåer. Även EUs administration och projekt får anpassas efter "massäck".
https://www.expressen.se/ledare/sm-i-dumsnalhet-lurar-bara-valjarna/

Dagens stjärna
Håkan Boström. Ja, rösta på individ snarare än parti! Och du, det är mycket viktigt att förstå att det är viktigare att göra även i ett kommunval.

"Här finns en viktig skillnad mot EU-parlamentet. En svensk EU-parlamentariker är visserligen bara en av 751 representanter från hela Europa. De 20 svenska ledamöterna utgör mindre än 2,5 procent av det sammanlagda antalet ledamöter.
Ändå har en EU-parlamentariker mer makt än en vanlig riksdagsledamot. Just för att det inte finns några starka övernationella EU-partier. De partigrupper som finns i Bryssel är löst sammansatta nätverk och det är inte ovanligt att enskilda ledamöter går emot sin grupp ofta. Något som i praktiken aldrig händer i Sverige. En enskild ledamot kan därför bygga sina egna koalitioner och få ett relativt stort inflytande i kraft av sin sakkunskap och ambition. Därför är valet av kandidat inte oviktigt när du röstar på söndag."
https://www.gp.se/ledare/i-eu-valet-spelar-det-roll-vilken-kandidat-du-r%C3%B6star-p%C3%A5-1.15185012

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar