torsdag 16 maj 2019

Sakfrågorna tack

Demokratifrågan en av de viktigaste
Jag håller med om att demokratifrågan är en av de viktigaste inom EU-samarbetet. EUs sätt att arbeta kan med fördel bli mer demokratiskt. Det är onekligen olustigt hur vissa av klubbens medlemsländer vägrar ta ett solidariskt ansvar för asylsökande och hur de utsätter rättssystemet och medierna för oacceptabla inskränkningar. Kampen mot liknande krafter kan tveklöst klassas som en "värderingskamp". Jag hävdar att EUs värdegrund är tydlig och att länder som agerar i strid med den självklart ska straffas med betydligt mindre ekonomiskt stöd. Handlingar ska alltid matchas mot rimliga konsekvenser. Även inom ett EU samarbete borde enkel uppfostringslogik tillämpas.

Samtidigt som försvaret av, och förbättringen av, demokratin är viktigt inom EU delar jag Peter Hjörnes kritik mot partierna för att det är för lite debatt och "synade kort" kopplade till de sakområden som mest intresserar väljarna. Miljöfrågor och migrationsfrågor. Demokratifrågan ovan tycker jag handlar om vilken roll EU ska ha för oss invånare som ingår i den europeiska klubben. Och visst är det viktigt att förstå vilken värdegrund olika EP-kandidater har. Det är dock viktigt att också förstå vad de särskilt tänker sig kämpa för i ett sammanhang där just sakpolitiskt fokus är helt avgörande för att göra någon som helst nytta som liten svensk representant i Bryssel. Med tanke på hur väl kompenserade dessa Europaparlamentariker är har det för mig stor betydelse att de varudeklarerar bättre. Jag vill att min dotter ska kunna åldras värdigt i Sverige. Då krävs en klok politik idag.

"Men vilka frågor är det då som är EU-frågor? Frågar man Stefan Löfven, Jan Björklund och Annie Lööf så handlar valet främst om att rida spärr mot nationalism, högerpopulism och extremism."

"EU-valet tycks alltså bli en repris på höstens och vinterns VM i avståndstagande och högt tonläge. Med ödesretorik om hotet från högerextremismen och kampen för demokratin gör Löfven, Lööf och Björklund ånyo vad de är emot, inte vad de är för, till sin viktigaste fråga."

"Det har kommit att bli särskilt viktigt som priset för uppgörelsen blev högt: En död allians, en försvagad liberalism med liberalerna under riksdagsspärren, stärkta ytterkantspartier och en Annie Lööf som tappat stort i förtroende. Att Januariöverenskommelsen, som är det konkreta resultatet SD-fokuset, är onaturlig blev tydligt under partiledardebatten i SVT förra helgen.  Januariöverenskommelsens partiledare tvangs då försvara politik de inte står för."

"Vi borde få slippa floskler, respektlösa och osanna påhopp och mästrande besserwisserattityder. Vi borde framför allt få veta vad de olika EU-kandidaterna är för, inte vad de är emot. Det är EU och väljarna värda!"

Sakfrågor och tydliga ställningstaganden tack!
https://www.gp.se/ledare/men-vad-%C3%A4r-det-fr%C3%A5gan-om-1.15010997
Dagens besvikelse
Den amerikanska staten Alabamas ledande politiker! Helt sjukt att inskränka kvinnors rätt att få genomföra abort. Införa trösklar för att inte se lättvindigt på abort är en sak men att förbjuda möjligheten är en konservativ inställning som jag djupt ogillar!
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/abortforesprakare-rasar-efter-alabamas-totalforbud-mot-abort
https://www.expressen.se/nyheter/guvernoren-skriver-under-kontroversiella-abortlagen/

Dagens stjärnor
Sirius som slog Sundsvall i Allsvenskan. Viktiga 3 poäng.

Institutet för framtidsstudier, World value survey. Igår lyssnade jag på deras första presentation av en ny studie. De har genomfört en omfattande och intressant studie av hur nyanländas värderingar skiljer sig ifrån de nyanländas. Det är en mycket värdefull och tydlig analys byggd på fakta. Det blir intressant att se vad Löfvén och andra rikspolitiker fattar av analysen. Väldigt sammanfattande kan man konstatera att Huvudproblemen är klankulturen och att de inte sätts i arbete. Svensk oförmåga att hantera värderingsskillnaderna och att sätta dem i arbete drabbar tydligt dessa människor som både vill göra rätt för sig och är positiva till Sverige. Om vi bortser ifrån de ekonomiska perspektiven är idag de stora sociala problemen kopplade till andra generationens invandrare. Barnen till de första som invandrade. Den kraftiga segregationen, oförmågan att sätta nya krafter i arbete och svenskars oförmåga att tydligt kommunicera vår värdegrund är huvudproblemen. I det sista ingår att berätta att klanens uppgift i Sverige ligger på kommuner, landsting och staten. Sakfrågorna och fakta måste stå i centrum för viktiga debatter om detta. Inte grundlöst tyckande och känslor.
https://www.iffs.se/

Du har väl läst min bok ”En stund på jorden”? Jag kan garantera att du blir mer allmänbildad och bättre förstår en del av våra största Samhällsutmaningar. Bland annat skriver jag om migration, integration och kulturella skillnader. Jag beskriver att lyckad integration till att börja med kräver betydligt större förståelse för viktiga skillnaderna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar