tisdag 30 april 2019

Naiva drömmar som blir dyra

Ohållbart tyckande
Jag har länge drivit frågan att den demokratiska församling som ansvarat, och ansvarar, för en ohållbar migrationspolitik också måste ta mer av de ekonomiska konsekvenserna av sin ansvarslöshet mot dem de ska företräda. Inga politiker är valda att företräda jordens hela mänskliga population. Professor Mats Hammarstedts debattartikel nedan är läsvärd. Den stora volymen fattigdoms invandring av mycket lågt outbildade är dock ett större problem i hela Sverige, även i storstadsområden. Det är verkligheten som finns oavsett hur mycket naivister och vänsterkrafter försöker förringa stora och dyra integrationsproblem. Och visst är det enkelt att förstå att även invandrare som vill studera eller arbeta säker sig till storstadsnära områden. Det är naivt drömmande att tro något annat. Men visst, det finns säkert fler kommuner än Malmö som kan tänka sig att leva på kraftiga driftsbidrag från andra kommuner genom det kommunala skatteutjämningssystemet.

”Att den bristande integrationen gör att flyktinginvandringen är en kostnad för Sveriges offentliga finanser lång tid efter att flyktingarna invandrat till Sverige har framkommit i ett antal forskningsstudier. En rapport till Finanspolitiska rådet av Aldén & Hammarstedt (2016) analyserar dessutom hur olika kostnader (kostnader för offentlig konsumtion, offentliga transfereringar etc) utvecklas när flyktingarnas vistelsetid i Sverige ökar. Av denna framkommer bland annat att den långa tid det tar för flyktingarna att komma i sysselsättning, kombinerat med det faktum att flyktingar som är sysselsatta ofta har låga inkomster, gör att exempelvis flyktingarnas försörjningsstödsberoende minskar mycket långsamt.”

”Forskning har visat att såväl konjunkturläget vid flyktingarnas ankomst som arbetsmarknadsläget på den ort flyktingarna bosätter sig på är av betydelse för deras försörjning på såväl kort som längre sikt.”


”Vid sidan av att vara en humanitär insats har flyktinginvandring ibland framställts som ett sätt att motverka avfolkning på mindre orter. Denna syn på flyktinginvandring saknar dock stöd i existerande forskning. Med rådande sysselsättningsläge utgör flyktinginvandringen en kostnad för Sveriges kommuner flera år efter att flyktingarna invandrat till Sverige. Störst förlorare blir kommuner med dåligt arbetsmarknadsläge. För vissa kommuner riskerar situationen att bli rejält besvärlig. Staten bör därför ta ett ökat ansvar för de kostnader den bristande integrationen av flyktingar medför för Sveriges kommuner.”
https://www.expressen.se/debatt/de-sma-kommunerna-ar-flyktingkrisens-forlorare/?fbclid=IwAR3s8_0PDPBS02ZkWUMlmjH7o55yaIFCNoouarJNi-6m6fcbkTgc2onQI_g

Dagens besvikelser
Gunnar Wetterberg. Vad drömmer du om? Om du minns dina drömmar, har du positiva eller negativa drömmar? Jag "drömmer" om fred på jorden och om att vi alla blir mer sparsamma med jordens begränsade naturtillgångar i en värld med allt fler miljarder människor. Wetterberg har rätt att vi behöver göra mer på jorden för att av egen kraft snabbt påverka jordens klimat. Samtidigt tycker jag att det är dumt att inte förstå hur mycket jorden alltid har haft ett varierande klimat. Som jag skriver i min bok "En stund på jorden" är inte klimatförändringar något konstigt utan fokus måste vara sannolika effekter av dem vi själva kan styra över. Våra egenskapade klimatförändringar skapar nya konflikter mellan människor om begränsade naturtillgångar och stora folkvandringar som skapar många våldsamma konflikter. Konfliktproblematiken borde vara mer i fokus än klimatförändringen i sig. Det skulle räcka med en eller två kraftiga vulkanutbrott för att jordens klimat mycket snabbt skulle förändras. Kan det hända? Ja, precis när som helst.

"Men slutsatsen borde vara den rakt motsatta. Det finns ingen anledning att spä på de naturgivna katastroferna med en som vi har lagat till själva. Klimatpanelens forskare är försiktiga och understryker svårigheterna att fånga allt i en modell och laborerar därför med breda intervall, men förhistoriens vittnesbörd om vad klimatet kan utsätta oss för borde vara skrämmande nog."

"Den internationella klimatpanelen skulle behöva en handlingsinriktad syster, där forskare och tekniker på samma sätt skulle kunna värdera vad som är stort och smått när det gällde att motverka uppvärmningen. Då skulle symboliska gester kunna ersättas av kraftfulla åtgärder för att till exempel gynna träbyggandet, som kan bli en av de mest verkningsfulla åtgärderna för att fördjupa kolsänkan och undanröja den globala byggindustrins utsläpp från stål och cement."
https://www.expressen.se/ledare/gunnar-wetterberg/historien-borde-fa-fler-att-oroa-sig-for-klimatet/

Majoriteten av Uppsala kommuns kommunfullmäktigeledamöter. De exemplifierar tydligt att politiker är ett frifrälse som bara kan dömas, oavsett grund, av sitt eget parti eller i allmänna val. I praktiken tycks det enbart vara av det egna partiets ledning oavsett skäl. Att inte misslyckade valresultat kickar ut de ledande företrädarna har vi tydligt lärt oss av Liberalen Björklund som fört sitt parti till tre förluster utan konsekvens. Och i Uppsala halverades MPs stöd och ändå fick de som näst minsta parti två kommunalråd i minoritets vänsterstyret. Ett av kommunalråden var kommunalråd förra mandatperioden som ”belönades” med en halvering i väljarstöd.

Igår, på Uppsala kommuns kommunfullmäktige, tyckte en enhällig kommunrevision att kommunstyrelsen borde få en anmärkning för dålig styrning och ledning kopplat till kommunens tillgångsredovisning och projektledningsförmåga. Mycket relevanta anmärkningar i ljuset av att min nämnd, Gatu- och samhällsmiljönämnden, 2013 och 2014 började städa bort tidigare försummelser på över 100 miljoner kronor som självklart togs över resultatet. En ledamot i kommunrevisionen gick så långt att han tyckte kommunstyrelsen inte borde beviljas ansvarsfrihet. Det tyder på dåligt omdöme att gå så långt men en tydlig anmärkning borde vara självklar. Så blev det inte....

Det är dags även för Sverige att börja tillämpa direktval av borgmästare och statsminister! Det individuella ansvaret inom politiken, som ansvarar för en 15 miljarders verksamhet i Uppsala, måste löpande kunna utkrävas. Politiker får inte vara frifrälse. Glöm inte att det formellt är politikerna/partierna som ansvarar för en kommuns verksamhet, inte välavlönade tjänstemän.

Du som läser det här kanske börjar förstå att det är hög tid att försöka motivera många fler erfarna, kunniga och ansvarstagande invånare att tjäna som folkets förtroendevalda. Det är den enda kvalitetsförsäkrande åtgärd vi kan kämpa för i det nuvarande systemet. De invånare som inte är naiva, och som anser det viktigt att våra skattepengar och gemensamma tillgångar förvaltas klokt, måste rösta på partier som erbjuder kompetenta och erfarna kandidater. Allt annat är korkat. Vi lever i en mycket komplexare tid än förr. Förr var inte heller politikerna så fulla av sin egen förträfflighet som dagens broilerpolitiker. Jag är helt övertygad om att människor som under ett antal år arbetat på riktiga arbetsplatser är bättre lämpade än broilerpolitiker att leda dem de ska representera klokt.

Dagens stjärnor
Balanserade och nyanserat nyfikna människor som inte går på ”tyckartrender”. Trots stora kapacitetsproblem i elförsörjningssystemet, och trots alla nya miljöproblem som elfordon representerar, är det många som okritiskt nu sjunger elbilarnas lovsång. Verklighetens kloka vägval är inte svarta eller vita. Naivisternas enfaldstänkande leder alltid fel. Ur ett globalt perspektiv är det under lång tid framöver viktigast för miljön att minska de negativa effekterna av fossila drivmedel.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/tysk-studie-elbilar-kan-vara-samre-for-miljon-an-diesel






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar