Kan man leda mot framgång utan kunskaper om hur verkligheten ser ut och utan erfarenheter som gör att man har goda förutsättningar för att lösa problem? Skulle du gå in i en djungel med en guide som är stor i käften, har en fin idé om vart hen vill föra oss men som saknar praktisk erfarenhet av djungelvandringar? Det skulle aldrig jag göra. Jag skulle välja en guide/ledare med kunskap och erfarenhet. Jag skulle också välja vandringskompisar som kompletterar varandra för en tuff men om den lyckas attraktiv färd från X till ett önskat Y. Sveriges politiska ledning har inte det som krävs för att göra den positiva vändning som är möjlig. Alice Teodorescu talar nedan om 25 förlorade år, hur länge ska det svenska folket tolerera en så vilsen och ansvarslös väg framåt?
”Varför har vi låtit detta ske, i ett land som alltid stoltserat med sina egalitära ideal? När Josefsson för 25 år sedan frågade Göteborgs dåvarande starke man, Göran Johansson (S), liksom oppositionsrådet Johnny Magnusson (M) vad de tänkte göra åt problematiken i Bergsjön stod de svarslösa. Johanssons icke-svar är ett intressant svar: ”Jag kan inte svara på de frågorna. Jag tycker att det är en utveckling som är svår, vad gör man åt den och vilka konkreta förslag kan man lägga? Hade vi kunnat det hade vi gjort det.””
”Frågan är om Johansson, och många andra med honom av skilda politiska kulörer, hade varit lika svarslösa om problematiken inte hade haft etniska förtecken? I ärlighetens namn var förmågan att identifiera och kraftfullt åtgärda samhällsproblem en bärande del av Socialdemokraterna framgångsrecept. Men i mötet med ”invandraren” tycks det ha tagit stopp.”
”Sannolikt beror det på rädslan för hur de då, som nu, nödvändiga åtgärderna hade uppfattats. Men sådant som fler poliser, rivning av de mest utsatta områdena, nolltolerans mot hederskultur, höga krav i skolan var, och är fortsatt, inte uttryck för främlingsfientlighet. Det som däremot skulle kunna vara ett uttryck för just främlingsfientlighet är, paradoxalt nog, oviljan att faktiskt agera för att Sverige inom 25 år inte ska ha ett enda utsatt område kvar.”
https://www.gp.se/ledare/slösa-inte-bort-25-år-till-1.15066248Institutet för framtidsstudier, World value survey. Jag upprepar gårdagens reflektion av deras första presentation av en ny studie. En omfattande och intressant studie av hur nyanländas värderingar skiljer sig ifrån majoritetssamhällets, det svenska. Jag tror inte att Löfvén och andra rikspolitiker fattar analysen och vilka slutsatser och metoder som därför krävs för att bättre och snabbare göra invandringen till något som till mycket stor del är positivt. Huvudproblemen är klankulturen och att de inte sätts i arbete. Svensk oförmåga att hantera värderingsskillnaderna och att sätta dem i arbete drabbar tydligt dessa människor som både vill göra rätt för sig och är positiva till Sverige. Om vi bortser ifrån de ekonomiska perspektiven är idag de stora sociala problemen kopplade till andra generationens invandrare. Barnen till de första som invandrade. Den kraftiga segregationen, oförmågan att sätta nya krafter i arbete och svenskars oförmåga att tydligt kommunicera vår värdegrund är huvudproblemen. I det sista ingår att berätta att klanens uppgift i Sverige ligger på kommuner, landsting och staten. Hur många gånger har jag tjatat om att statsministern borde ha samlat till en stor konferens för att identifiera en så objektiv verklighetsbild som möjligt? Hur många gånger har jag tjatat om att ett liknande möte skulle kunna enas om förbättringsmetoder. Det finns gott om okunskap och feghet bland de som ska ansvara för folkets bästa. 25 år av naiv och feg politik leder inte Sverige mot framtida "segrar".
https://www.iffs.se/
Du som inte läst min bok, ”En stund på jorden”, gör det. Jag garanterar att du blir mer allmänbildad och bättre förstår en del av våra största Samhällsutmaningar. Bland annat skriver jag om migration, integration och kulturella skillnader. Jag beskriver att lyckad integration till att börja med kräver betydligt större förståelse för skillnaderna.
Dagens besvikelse
Ann-Charlotte Martéus. Hon har rätt om att många partiledare plötsligt börjat prata om värderingar utan att hålla tungan rätt i munnen. Sannolikt utan att riktigt förstå vad pratar om. Värderingar är centrala för allt gruppbygge. Jag tycker Martéus inte delar synen att det är viktigt för en majoritet att tydligt stå upp för de jämlika värderingar som finns uttryckta i våra demokratiskt framtagna lagar.
”I vissa lägen ska politiker självklart kunna plocka fram sin inre Churchill och dra en lans för ljuset, mot mörkret. Men väljarna blir nog lite trötta om val efter val påstås vara avgörande ”värderingsval” - och misstänksamma om uppskruvad retorik döljer en tilltagande brist på politiska idéer och lösningar. I största allmänhet är det trevligt om politiker försöker låta bli att prata goja.”
https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/kara-politiker-sluta-genast-svamla-om-varderingar/
Dagens stjärnor
Aleksandra Boscanin. Språket är alltid mycket viktigt.
”Den som själv behärskar franska eller tyska behöver inte förlita sig på andras tolkningar, utan kan istället göra sina egna. Det är en självständighet som är mycket värd.”
https://www.gp.se/ledare/förstår-man-inte-språket-förstår-man-inte-europa-1.15065977
Det finns gott om ledande politiker som inte tar språkets stora betydelse på största allvar.
https://mobil.unt.se/nyheter/uppsala/centerns-utspel-forsvarar-samarbete-3337362.aspx
Sekine Medon. Företagandet och dess ansvarstagande hjältar är alltid värda att lyfta fram. Det är korkat att inte alla i ett samhälle som det svenska förstår hur avgörande de är för vårt generella välstånd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar