söndag 12 maj 2019

Vi kan hålla ihop

Ditt ansvar
Rättigheter och skyldigheter är var sin sida av samma mynt. Jag är less på retoriken som aldrig talar om att rättigheter alltid måste kopplas till skyldigheter. Inga framgångslag kan byggas utan en bra balans mellan rättigheter och skyldigheter. Hur kan det vara svårt att fatta?
https://www.so-rummet.se/content/demokratiska-skyldigheter-och-rattigheter
https://www.kunskapsmedia.se/rattigheter-skyldigheter.html

Om du tycker att ditt närsamhälle och det juridiska geografiska området Sverige är viktigt, då har du ett eget stort ansvar för att det utvecklas positivt. Jag hoppas att du, som jag, vill leva i en rättsstat där alla invånare är lika inför lagen. Oavsett socioekonomisk status. Om du gör det borde du, precis som jag, tydligt stå upp mot hedersförtryck och klankulturer som representerar parallellsystem som inte respekterar de demokratiska lagar som gäller oss alla jämlikt.

Linda Nordlund, Expressen, skriver klokt nedan om hur klankulturer. Vi har dem idag mitt bland oss i Sverige. Du som läst min bok ”En stund på jorden” känner väl till min inställning till hur vi måste förhålla oss till kulturella skillnader. Tveklöst har Sveriges politiska ledarskap misslyckats. Uppsala kommun och Sverige som attraktiva samhällen kan fortfarande bli en framtida verklighet. Vi kan hålla ihop, parallellt med att vi respekterar varandras olikheter. Du har ett ansvar att rösta på politiker som kan bidra till denna positiva framtid. Det finns inte många sådana politiker idag. Du kanske ska ta ditt ansvar och bli en av dem!

”Forskare vid Stockholms universitet bedömer att så många som 240 000 unga lever under hedersförtryck. I svenska städer, i dag. Det är var tredje elev bland dem som är födda utomlands, eller har två föräldrar som är det. 
– Jag vill ge de utsatta kvinnorna en röst, för att folk inte bara ska tänka på siffrorna. Ibland glömmer man bort att vi pratar om människor som existerar bland oss, säger Galaxia Wallin, som tog initiativ till metoo-uppropet #underytan för hedersutsatta.”

”– Det är en dubbel utsatthet. I hederskulturer pratas sällan om sexuella övergrepp. Det är en kultur som går ut på att hävda att alla kvinnorna inom gruppen är rena, kyska, orörda. Kvinnorna ska bevara familjens heder. Om en kvinna berättar att hon blivit våldtagen är det familjens heder man tänker på, inte den utsatta kvinnan.”

”– Den kvinna som berättar om övergrepp utsätter sig för stor, stor fara. Hon kan bli mördad till och med, för att familjen måste återupprätta sin heder. Att vara tyst blir väldigt viktigt. För kvinnorna är det ett sätt att leva, och överleva.”


– Jag vill se att man verkligen jobbar med attitydförändring. Politiker måste förstå att vi inte kan tolerera att klankulturen existerar.
– Vi behöver också skärpa lagstiftningen när det gäller barnäktenskap. Det finns imamer och präster som viger barn här på svensk mark. Vi måste täppa till alla kryphål i lagen och dra in legitimationen från läkare som utför oskuldskontroller.
– Vi måste också inkludera kvinnorna i deras egen befrielse. Det är en väldigt viktig del, för det finns många kvinnor som lever i usla förhållanden för att de är beroende av sina förövare.”
https://www.expressen.se/ledare/ledarsnack/det-ar-en-klankultur-som-vill-ersatta-rattsstaten/
Dagens besvikelse
De enormt senfärdiga lagstiftande rikspolitikerna. Mänskliga beroenden och tragedier finns i många former. Inte minst inom spelvärlden. De senaste typ sex åren är tveklöst nätspel för pengar samt sms-lån två företeelser som förstör många enskildas och deras närmastes liv. Inte sällan hänger nätspel för pengar och sms-lån ihop. Eftersom vi inte lever i ett land där människor får skylla sig själva när vi går snett är det inte acceptabelt att lagstiftarna så sakta tar tag i uppenbara problem.

”Spelreklamen har växt explosionsartat i Sverige under de senaste åren. 2018 var  “casino” den största kategorin inom svensk reklam, och utgjorde 7,2 procent av all reklam som gjordes det året. På bara en månad efter att marknaden avreglerats, i januari 2019, hade andelen vuxit till 11,7 procent. Det är en ökning med nästan 80 procent jämfört med samma period året innan.”

”– Kändisar kan fylla två funktioner. Det ena handlar om att få uppmärksamhet i vissa kundgrupper som personen tilltalar. Det andra handlar om att bygga associationer: schlagerartister är till exempel folkliga, och genom att använda dem kommunicerar företagen att deras erbjudande är brett och folkligt och har något för alla, säger Sara Rosengren.”
https://www.svt.se/kultur/darfor-ar-spelreklamen-overallt-i-kulturvarlden?fbclid=IwAR3oBqRKeoilEdZ2I02OCsgolj-A2wTOYfuB_lAvdj1nazp9BA8jsTt2gEE

Dagens stjärnor
Den ansvarsfulla läkaren som visselblåste mot en avskyvärd person som grovt missbrukat sitt yrkesförtroende.
https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/krylakaren-misstanks-for-sexbrott-mot-50-barn-nu-kommer-domen/

De som driver på för en kraftig reform av Arbetsförmedlingen, AF. AF har levererat uselt resultat per satsad krona. Det minsta som kommer att hända i förändringen är miljarder i sänkta kostnader. AF borde enbart vara en uppföljande myndighet för kontroll och utbetalningar till kommuner och företag som jobbar med att få maximal andel av vuxna arbetsföra in i självförsörjning.
https://www.expressen.se/ledare/upplagt-for-kaos-med-nya-arbetsformedlingen/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar