torsdag 2 maj 2019

Vetenskap och tekniska framsteg

”Befolkningsutvecklingen dumskalle”
Snart är vi 8 miljarder människor på jorden. Hittills under 2019 har drygt 47 miljoner människor fötts och drygt 20 miljoner dött. Senast 2050 är vi sannolikt över 10 miljarder människor som ska dela på, och konkurrera om, ändliga naturresurser. Effekterna av att vi människor kraftigt blir fler på jorden är stora. Den som förnekar det måste vara totalt obildad eller en av allt för många ideologiskt förblindade. Alla normalbegåvade människor, runt om på jorden, förstår detta. Varför går då omställningen så sakta när både vetenskapen och dess teknologiska landvinningar, tack vare entreprenörer, redan erbjuder goda förutsättningar? Politisk oförmåga. Så enkelt är det. En stor majoritet av världens företag är uppbyggda enligt gamla affärsmodeller. Även om många bolag idag värderar tjänsteinnehållet högre än hårdvaran är det fortfarande mycket av gammal logik kvar på världens handelsmarknader. Bara politiken kan fort ändra på det. Synen på ekonomisk tillväxt behöver omdefinieras, priset på naturresurser höjas, skatter på arbetskraft sänkas, skatter på globala tjänster höjas, infrastrukturen för delningsekonomin skapas, äldre arbetskraft värderas mycket längre än idag och smartare energisystem byggas ut. Bidragssystem som aldrig uppmuntrar någon som har arbetsförmåga att långvarigt leva på bidrag.

Lösningarna på våra mänskliga utmaningar är alltså en ny ekonomisk modell samt mer teknisk utveckling som av entreprenörer omsätts i nyttiga lösningar på problem. Det har gjorts försök att få många fler än idag att välja naturvetenskapliga och tekniska utbildningar på universitetsnivå. Det är dags för Sverige att satsa på att motivera många fler att gå den viktiga utbildningsvägen. Det tjänar vi alla på om en liknande satsning lyckas. Vetenskap och entreprenörsledd teknisk utveckling leder oss rätt.
https://www.worldometers.info/world-population/
https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/befolkningspolitik-nodvandig-for-att-radda-klimatet/
https://goteborg.etc.se/nyheter/overbefolkning-maste-upp-pa-miljoagendan
Befolkningsutvecklingen, demografin, behöver stå mycket mer i centrum i samhällsdebatten. Hans Rosling levde med föreställningen att befolkningen planar ut runt 10 miljarder invånare. Vi får se. Oavsett så är det ytterligare mer än två miljarder till munnar att mätta och människor som minst vill ha det lika materiellt bra som medel-Svensson. Det är en ohållbar utveckling om vi inte ställer om ordentligt. Den omställningen måste drivas på av politiker. Den omställningen kommer inte att lyckas om den leds av naiva miljöaktivister. Beteendevetenskapen om oss människor bär på många svar om hur vi kan lyckas. I Världsnaturfondens filmserie ”One planet” på Netflix kan du se hur det gått för sjölejonen. I det trängda läget vill inte jag att framtidens människor ska hamna. 

Dagens besvikelse
Dagens nyheters ledarsida. De måste röka på eller något annat allvarligt som får deras tankar att spåra ur. Att förespråka en ansvarsfull och socialt hållbar migrations- och integrationspolitik handlar främst om ansvarsfull logik. Att vissa av samhällets förlorargrupper särskilt drabbas av den ansvarslösa migrationspolitiken gör dem inte med automatik till rasister. Svensk migrations- och integrationsdebatt är fullständigt ”urspårad”. Håkan Boström, GP, reflekterar klokt nedan.

”Enligt Svensson bottnar kritiken i en svag självkänsla hos den berörda väljargruppen: ”Detta är sannolikt en förklaring till varför män(niskor, men mest män) som misslyckats eller av andra skäl är missnöjda med sitt eget liv har så mycket lättare att dras till den här sortens politiska mobilisering. Ett konstaterande som förstås är kränkande, men som likafullt är sant, relevant och något som alla som följt radikaliseringsprocessen i sin bekantskapskrets kan vittna om.””

”Jag medger gärna att Svensson har en poäng. Visst kan det vara så. Känslan av maktlöshet, av att etablerade politiker och även journalister inte lyssnat av folkopinionen, känslan av att de som bestämmer lever i en egen – välmående – verklighet och inte delar vardag och värderingar med stora delar av väljarkåren spelar stor roll för det politiska missnöjet. Inte minst det missnöje som manifesterat sig i form av ”högerpopulism”, men som även återfinns långt in i de borgerliga leden.”

”Alla dessa psykologiska förklaringar kan vara mer eller mindre riktiga. Men det spelar egentligen ingen roll för vad som är rätt och fel i politikens sakfrågor. Ilska och utanförskap leder inte nödvändigtvis till insikt. Men liknöjdhet, makt och bekvämlighet är knappast bättre vägvisare. Den som befinner sig i opposition mot den rådande ordningen behöver inte stå längre från sanningen än den som företräder samma ordning. Rätt ofta är det faktiskt tvärt om. ”
Dagens stjärna
Ann-Charlotte Martéus. Socialdemokraterna har visat sig ryggradslösa och helt fokuserade på maktinnehav hellre än att stå upp för en egen politisk inriktning. Förhoppningsvis tappar Socialdemokraterna ännu mer kraftigt sitt väljarstöd och något nytt seriöst kliver fram och ändrar den politiska spelplanen. Att något liknande händer är nödvändigt efter Centerpartiets och Liberalernas borgerliga svek och Socialdemokraternas lyckade kampanj att spräcka Alliansen. 

”Högerextremismens framfart på olika hålla i Europa - inklusive Sverige - är ju dessvärre en realitet. Men Löfvens tal om världens ondska och behovet av svensk sammanhållning, som på 30-talet, tjänar också ett annat syfte: Efter Januariöverenskommelsen går det inte att måla ut alliansen och borgerlig politik som den stora, stygga motståndaren. Det finns en vakans i hotbildsscenariot. Det satte spår i S-ledarens tal.”

”I fjolårets Första maj-tal prisade Löfven trygga anställningar och ställde välfärd mot skattesänkningar. Sådant tal är minerad mark när han just har givit direktiv till en utredning om en ”modernisering” av arbetsrätten och ämnar avskaffa värnskatten. Och han valde att i princip förbigå Januariavtalet med tystnad.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar