tisdag 14 maj 2019

Hållbar ekonomi centralt

Ekologisk och social hållbarhet
Väldigt många svenskar tycker att vi ska ta miljö- och klimatproblemen på största allvar. Väldigt många svenskar tycker också att vi ska ta problemen med social hållbarhet på största allvar. Tro mig, för att de ekologiska och sociala hållbarhetsfrågorna ska kunna matchas med meningsfulla reformer måste vår ekonomi vara hållbar. Med ekonomisk hållbarhet menar jag då att vi har få fattiga invånare och att vår valuta är stabil. Den svenska minoritetsregeringen och dess stödpartier (C och L) ger idag sken av att landets ekonomi är god. Jag delar inte alls den bedömningen. Valutan är kass, det talar sitt eget språk. Exportindustrin dopas och produktivitetsjakten tappar fart. Parallellt med en kass valuta har vi också allt fler tiotusentals invånare som lever i stort utanförskap och i fattigdom. Om de inte lever i fattigdom blir det utnyttjade av oseriösa arbetsgivare eller lever på brottslighet. Sverige är idag ett land där det bor många tusentals människor olagligt. Många bland våra medelklassinvånare är kraftigt belånade. Många kommuner och landsting/regioner har en ansträngd ekonomi. Jag är långt ifrån imponerad över hur svensk ekonomi utvecklas. Adam Cwejmans artikel nedan är läsvärd. Det är flera av Sveriges störst befolkade kommuner som också har allvarliga ekonomiska utmaningar. För att enkelt förstå hur allvarligt läget är ska du särskilt läsa hans sista mening nedan. Har du förtroende för de ledande politikernas och tjänstemännens kompetens och mod?

"”Marginalerna krymper”, skriver de i en uppföljningsrapport om Göteborgs ekonomi som presenterades för kommunstyrelsen i veckan. Det konstateras lite krasst att situationen: ”inte är långsiktigt hållbar” och att det är ”bekymmersamt med tanke på de betydande ekonomiska utmaningar som staden står inför”. Stadsledningskontoret anser att kommunstyrelsen inte kan fatta beslut som ökar kostnaderna. Det är ingen avundsvärd sits för den styrande Alliansen. De måste säga nej till nästan allt. De kan inte dra igång några ambitiösa projekt som inte redan är planlagda."

"Förklaringen från Stadsledningskontoret sägs vara ”brister i ledning och styrning” i både förvaltning och den politiska nämnden. Man behöver inte vara ekonom för att inse att det här är dåliga nyheter för Göteborg. Följer man Stadsledningskontorets återkommande rapporter om läget i staden och lägger dessa jämte konjunkturprognoserna är bilden allt annat än ljus, även om man blickar framåt i tiden. Samtidigt går det västsvenska näringslivet trots oron i stadens framåt. Arbetslösheten är lägre än i Stockholm och fordonsindustrin har skapat omkring 25 000 arbetstillfällen sedan finanskrisen 2008."

"Kopplat till detta finns heller ingen indikation på att räntenivåerna kommer förändras av Riksbanken varför kronan fortsätter vara svag. Vanligtvis brukar ekonomer hävda att detta är bra, våra produkter och tjänster blir billigare att köpa i utlandet. Men det innebär också att lönsamheten kan bli lägre på sikt eftersom trycket på att öka produktiviteten och effektivisera minskar när valutan är svag och försäljningen kortsiktigt ökar."

"Behöver det ens sägas att det inte är någon idé att Göteborgs stad ska experimentera med linbanor och andra riskprojekt? Göteborg behöver just nu ansvarsfull återhållsamhet och fokus på att kärnverksamheterna: vård, äldreomsorg och skola fungerar. Därutöver behövs ett fungerande sätt att minska glappet mellan utgifter och inkomster. Det problemet kommer tyvärr bara bli allvarligare med tiden."

"Det som händer med Göteborgs ekonomi är inget oväntat. Signalerna har funnits där länge. Det är alltså ingen tillfällighet att vi just detta år har dålig ekonomi. Tror man på såväl Stadsledningskontorets framtida prognos samt de makroekonomiska analyserna så kommer det svåra läget att stå sig."

"Om stadens ekonomi går så här dåligt samtidigt som näringslivet går som tåget, hur ser det då ut i en riktig lågkonjunktur?"
https://www.gp.se/ledare/g%C3%B6teborgs-svaga-ekonomi-%C3%A4r-ett-l%C3%A5ngsiktigt-problem-1.15007776

All flramgång, i alla dess former, skapas genom hårt arbete parallellt med byggen av värdefulla kontaktnät. Det finns inga genvägar till framgång. Och framgångsbyggen kräver kompetenta ledare. Ledare som tar ansvar och som tydligt kan hållas ansvariga.
Dagens besvikelse
Annika Strandhäll. Vi behöver duktiga generaldirektörer och dugliga ministrar. Det finns förbättringspotential.
https://www.expressen.se/dinapengar/forsakringar/annika-strandhall-anklagas-for-logn-av-topptjansteman/

Dagens stjärna
Expressens ledare. Samhällskontraktet mellan den offentliga makten och det stora antalet svenskar står på spel. Regeringen (S och MP) och dess stödpartier C och L får ta ansvar för en längre tids ohållbar ekonomisk politik. Kommuner styr inte migrationsfrågor. Statens kommunala utjämningssystem uppmuntrar inte offensiv kommunal politik för att arbetslösa ska bli självförsörjande. Redan innan kommande lågkonjunktur går allt fler kommuner redan på knäna.

”Ett stålbad väntar landets kommuner. Rikspolitikerna kan inte fly undan sitt ansvar för de växande underskotten.”

”Ännu kärvare tider väntar under åren framöver. Ett skäl är att konjunkturen nu mattas av. Det betyder att antalet arbetade timmar minskar, vilket får direkt effekt på kommunernas skatteintäkter. Även intäkterna från markrätter sinar när byggboomen bromsar in.”

”Antalet äldre över 80 år väntas öka med 50 procent fram till år 2028 medan ökningen av personer i arbetskraften ökar med blott fem procent. Även barnkullarna är ovanligt stora. Försörjningsbördan växer med andra ord dramatiskt - liksom kostnadstrycket. En person i arbetsför ålder kostar runt 50 000 kronor om året i genomsnitt i välfärdskostnader. Barn kostar fyra gånger så mycket och en person som är äldre kostar ungefär tio gånger så mycket.”

”Det är inget mindre än samhällskontraktet som står på spel.”


https://www.expressen.se/ledare/lamna-inte-flen-och-filipstad-i-sticket/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar