tisdag 7 maj 2019

Nytänkande

Vitt papper
Hur tänker man utifrån ett vitt papper när man har fullt av existerande verkligheter att ta hänsyn till? Och hur löser vi allt som behöver lösas i en värld där inget samhälle enskilt har egen rådighet över miljö- och klimatproblemen? Ingen av människans bostadsplatser är en isolerad ö. FN kämpar på och försöker göra positiv global skillnad. Några länder, som till exempel Sverige, går före och försöker visa vägen. Insikten om att inget samhälle startar från ett vitt papper är viktig. En ”revolution” kommer inte att bjuda på lösningarna som krävs. Ett högt tempo av evolution där befintliga system klimatförbättras kombinerat med kreativt nytänkande bland våra forskare bär på svaren mot en betydligt mindre negativ mänsklig påverkan på vår jord och dess ekosystem.
https://www.nrm.se/faktaomnaturenochrymden/ekosystem.1597.html
Dagens besvikelse
Korkade väljare. Varför ska vi ha demokrati om inte de som har rösträtt tar sin rösträtt på största allvar? Tyvärr är det bara en gång per fyra år som icke politiskt aktiva invånare har chansen att bli av med odugliga partiföreträdare, och partier som gett dem förtroende. I kommunala och regionala offentliga verksamheter har enskilda politikers kunskaper, sunda förnuft och civilkurage mycket stor betydelse. Oavsett partitillhörighet ska uselt ledarskap alltid straffas. Det är ditt och mitt ansvar att använda vår rösträtt ansvarsfullt. Inga invånare tjänar på att vi har valda representanter som inte klarar av sina viktiga uppdrag. Det är stora värden som står på spel och relevanta nämnder och styrelser måste vara kompetenta att väl förvalta det ansvaret.

”Att allianspartierna fick förnyat förtroende i landstingsvalet trots Karolinska-fiaskot är däremot demokratiskt deprimerande.”


”Andra oroande tecken på dålig skötsel är att kontakterna mellan Karolinska, landstingsstyrelsen och förvaltningen har skötts informellt. ”Det finns inga protokoll eller minnesanteckningar från möten under 2018 mellan Karolinska och hälso- och sjukvårdsförvaltningen diarieförda hos någon av förvaltningarna”, skriver revisorerna.”
”Detta, alltså, samtidigt som sjukhuset störtblödde ekonomiskt. Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, säger till DN att styrningen av Karolinska ”påminner om en slags bastuklubb, oaktat kön. Det är helt åt helskotta.” Lundin påpekar att revisorerna kan rekommendera fullmäktige att inte bevilja landstingsstyrelsen ansvarsfrihet. Det vore uppfriskande.”
https://www.expressen.se/ledare/ska-haveriet-kring-karolinska-aldrig-ta-slut/

Dagens stjärna
Keri Facer. Den nya gästprofessorn i ”Climate change leadership” på Uppsala universitet, sponsrad av entreprenören Zennström. Hon försöker ta ett systemholistiskt perspektiv på våra miljö- och klimatutmaningar. Det är att försöka tänka utifrån ett "vitt papper". Jag hoppas att hon och hennes forskningslag kommer långt i sina försök att skapa de nya förhållningssätt som krävs för en mer hållbar samhällsutveckling.
https://www.uu.se/nyheter-press/nyheter/artikel/?id=11742&typ=artikel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar