lördag 25 maj 2019

Rösta

Slarva inte med ditt ansvar
Har du röstat? Inte jag. Det är viktigt att rösta. EU påverkar oss svenskar idag mer än vad Sveriges riksdag gör. Europaparlamentsvalet är på individnivå viktigt. Det är särskilt drivna och kompetenta  enskilda ledamöter som kan göra någon nytta inom någon av de frågor som du särskilt vill ska utvecklas bättre. Runt 70% av riksdagens arbete handlar om att förhålla sig till EU direktiv och lagar. EU, våra befintliga lagar, din kommun och ditt landsting påverkar din verklighet mer än riksdagen om vi exkluderar alla riktade statsbidrag som de flesta myndigheter och kommuner ogillar mycket. Om rikspolitikerna på allvar brydde sig om Sveriges invånare i kommunerna borde riksdagen enbart dela ut generella kommunbidrag och låta varje kommun själva få prioritera hur pengarna gör mest lokal nytta. Har inte riksdagen och Sveriges regering längre någon betydelse? Jo typ 30% egna idéer som ska omsättas i lagstiftning och regleringsbrev till myndigheter och statliga bolag. Regeringens viktigaste uppgift idag är att förvalta Sveriges vetorätt klokt inom EU-samarbetet. Därför finns en stark koppling mellan riksdagsvalet och EU-valet. Idag ska jag rösta. Jag lägger min röst på en trovärdig miljökämpe eller på en som kämpar för ett bättre trygghetssamarbete inom unionen. Jag röstar på den person jag känner mest förtroende för. Förtroende för dennes relevanta kompetens och att hen lägger all sin tid på att driva sin huvudfråga.
Jag är färdigröstad. Trots att jag överösts av nätreklam från Centerpartiet valde jag att personrösta på den person jag bäst tror kan driva en av mina hjärtefrågor. Den personen tillhör inte Centerpartiet. Det ska bli intressant att se hur många röster världens rikaste parti lyckas få i ljuset av att de tycks satsa massivt på nätreklam.

Det är ett nytt politiskt läge i landet. Det är efter valet 2018 rörigare än på länge. Det kommer att innebära stora förändringar framöver. GPs ledare, Svend Dahl, nedan gör några intressanta reflektioner.

”Till slut vinner alltid höger-vänster, heter det inom statsvetenskapen. De senaste åren har det talats om hur den fördelningspolitiska höger-vänster-konflikten, med sakfrågor som skatter och välfärdsstatens omfattning, fått konkurrens av en kulturell konfliktdimension relaterad till frågor som migration och nationalstatens ställning.”

”Den enklaste förklaringen till höger-vänster-konfliktens absorberande kraft handlar om att all politik förr eller senare kokar ner till frågan om offentliga inkomster och utgifter. Därmed tvingas alla partier som vill göra sakpolitiska avtryck förhålla sig till den grundläggande fördelningspolitiska konflikten.”

”Detta är värt att hålla i minnet när vi talar om hur GAL-TAN-dimensionen ritar om den politiska kartan. GAL-TAN, som ska utläsas som spänningen mellan å ena sidan gröna, alternativa och frihetliga och å andra sidan traditionella, auktoritära och nationalistiska värderingar handlar om frågor som invandring och kulturell identitet, men också indirekt om parlamentariska förhållningssätt till högerpopulistiska partier.”

”Det understryker hur politiska identiteter även formas av de sammanhang och samarbeten partier ingår i. Därför blir det exempelvis intressant att se om januariöverenskommelsen kommer att leda till att Centerpartiets och Liberalernas väljare på lite sikt kommer att uppleva en tydligare gemenskap med Socialdemokraterna.”

”Den som hoppats att januariöverenskommelsen skulle innebära slutet på en stökig period i svensk politik lär bli besviken.”
https://www.gp.se/ledare/vänster-och-höger-med-nytt-innehåll-1.15223119

Dagens besvikelse
Lars Adaktusson. Som gammal journalist borde han våga stå för sina stockkonservativa åsikter och delta på SVTs valvaka. Antingen borde han tydliggöra vad det innebär att rösta på honom genom KD eller avgå. Risken är ju annars att han kommer in i Europaparlamentet och fortsätter driva en ”medeltida” politik kopplat till kvinnors rättigheter. Det duger inte att ”lagom” stå upp för kvinnans rätt att inom lagens ramar fritt bestämma över sin kropp. KDs och SDs valspurtsstrul gynnar sannolikt M. Vem vill rösta på representanter som inte har energin att stå upp för det de tror på?


"Enligt SVT motiverar han beslutet att inte medverka vid valvakan med att han saknar energi efter den senaste tidens turbulens."


Hans agerande har fått stark kritik – och KD:s partiledare Ebba Busch Thor har tagit avstånd från hur Lars Adaktusson röstat i vissa frågor.”
https://www.expressen.se/nyheter/eu-valet-2019/lars-adaktusson-staller-in-medverkan-vid-valvakor-/
Dagens stjärna
De som driver på utvecklingen inom sjukvården så att den blir snabbt tillgänglig även på många landsbygdsplatser. Den tekniska utvecklingen bär på många lösningar på befintliga problem. Mobila vårdcentraler är toppenlösningar.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=7226151

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar